Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

UJEVN STÅLMANN ( 5.02.06 )

Superman er tredje bidrag til bokserien Alle tiders superhelter. Boken med Mannen av stål har sine høydepunkter, men gir alt i alt et ujevnt inntrykk.

Av: Kristian Hellesund

Det er ingen liten utfordring Egmont Serieforlaget har tatt på seg med denne bokutgivelsen. Her har man fylt 228 sider med tegneserier og redaksjonelt stoff om Mannen av stål, Superman. Det er laget noen tusen historier med superhelten, og å velge historier som skal fylle en slik bok er alt annet enn enkelt.

Utgangspunktet for forlaget er historier med “tre fiender og to venner som har fulgt Supermann fra gammelt av”, som det heter i bokens vaskeseddel. Derfor presenteres “noen av tidenes beste historier med dem”. Dette avgrenser bokens innhold, og man får en slags rød tråd fra perm til perm. Fortellingene er varierte, og mange epoker i superheltens historie presenteres. Det hele begynner med den aller første Superman-historien av Jerry Siegel og Joe Shuster fra 1938. Dessverre er det bare de to første sidene som er med. Det er synd. Denne historien burde vært gjengitt i sin helhet, da den tross alt er starten på en tegneseriegenre. En fullstendig Siegel/Shuster-historie fra 1940 er heldigvis med i boken, slik at norske serielesere får se hvordan Supermans skapere presenterte figuren i dens første velmaktsdager.

Ved å fokusere på ulike Superman-skurker og venner får man presentert tegneserier fra ulike tiår. Dette er bra, for da er det mulig å få smakebiter på forskjellige tegne- og fortellerstiler som forlaget DC har valgt for figuren opp gjennom årene. Det gjør det også mulig å sammenligne epoker og trekk som tas vare på fra periode til periode. Mens historien med den moderne Supergirl av Jeph Loeb og Michael Turner er et klart høydepunkt, er det samtidig sjarmerende å lese den første fortellingen med Mxyzptlk fra 1944. Gjensynet med tre John Byrne-historier fra 1986 er også gledelig, og de holder fremdeles mål to tiår etter.

Inne i boken har hovedfiguren fått tilbake sitt norske navn, Supermann. Det er nostalgisk å se, selv om Batman ikke er blitt Lynvingen. Boken inneholder også redaksjonelt stoff, og leserne presenteres for korte tekster om blant annet Mxyzptlk, Batman og Supergirl. Boken hadde hevet seg med noe mer redaksjonelt stoff. Presentasjoner av serieskaperne og de ulike epokene i Supermans tegneseriehistorie ville gitt en tilfeldig leser mer innsikt i det som har med superhelten å gjøre. En historikk over Superman i Norge og oversikter over norsk publisering av historiene i boken hadde også vært en fordel.

Alt i alt er Superman-boken et velkomment bidrag til bokserien Alle tiders superhelter. Selv om det blir en noe sprikende fremstilling med så mye variert stoff, er boken en grei introduksjon til Mannen av stål. Like fullt hadde for eksempel en samling med Superman-historier fra sekstitallet vært en mer homogen utgivelse som strengt tatt kunne presentert figuren enda bedre. Kanskje en ny Superman-bok vil følge et slikt spor?

Superman – Mannen av stål: Fra Krypton til Metropolis
ISBN 82-429-2630-1
228 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

(Teksten er tidligere publisert gjennom Laksevåg forlags syndikasjonstjeneste.)

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)