Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SJEFEN KOMMENTERER FANTOMET-SALG ( 7.02.06 )

I forrige uke ble de offisielle opplagstallene for ukepressen publisert. De viser en nedgang i Fantomet-salget. Hva mener Sjefen selv, Kjell Steen, om dette?

Av: Kristian Hellesund

På sytti- og åttitallet var Fantomet et meget populært tegneserieblad. Hver fjortende dag solgte heftet 30-35.000 eksemplarer i gjennomsnitt, mens enkelte utgaver kunne nå opp til 80.000 eksemplarer. I dag ligger Fantomet-salget noe lavere. Ukepressens offisielle salgstall forteller at Fantomet-heftet sank fra et gjennomsnittlig salgstall i 2004 på 12.830 eksemplarer til 11.256 eksemplarer i 2005. Det var Propaganda som kunne melde dette i forrige uke.

Kjell Steen er en av de ledende Fantomet-ekspertene i Norge. Rogalendingen, som mange kanskje kjenner best som Sjefen, har som medarbeider i Fantomet-redaksjonen en solid innsikt i både produksjonen av heftet og tegneserier generelt. Serienett tok derfor kontakt med Kjell Steen for å få mer bakgrunnsstoff om salgstallene.

-Fantomet har gått ned i salg fra 2004 til 2005. Hva tror du er årsakene til dette?
-Fantomet går både opp og ned. Sommeren 2004 var bladet nede i omkring 7 000 solgte eksemplarer. År1 historiene utover høsten (ikke de to første, som ga lite salg) dro salget oppover igjen. Fortsettelsen av Å1, der Fantomet ligger for døden satte ytterligere fart i salget – som så har dabbet nedover igjen – med enkelte høyder, som ”Kongen av Norge”. De grusomme tallene på sommeren 2004 – drar selvsagt gjennomsnittet ned, forklarer Steen til Serienett.

Han har også en forklaring på hva som påvirker salget.
-Det hele avhenger av historiene – dårlige historier, dårlig salg. Gode historier – godt salg. Men bladet sees også på som en enhet. Gode interessante artikler, klubbsider hjelper på. Det samme kan vi si om tilleggseriene. Et blad med dårlig hovedhistorie, elendige klubbsider og kjedelig tilleggserie vil således gi bunnsalg. Redaksjonen må derfor stå på og aldri ta en hvilerunde, slår Sjefen fast.

Før jul skrev Kjell Steen om salgstallene for Fantomet på forumet til nettstedet fantomet.org. “Jeg kjenner bare til salgstall, som er inkludert abonnement, og Fantomet ligger mellom 25 000 og 30 000 for hvert nummer,” fortalte han den gang.
-Hvorfor er det forskjell på salgstallene du presenterte på fantomet.org i desember og salgstallene fra Propaganda?
-Nå kjenner jeg ikke grunnlaget for Propagandas tall, kun mine egne. Det trykte opplaget på Fantomet ligger på mellom 25.000 og 30.000 eksemplarer. 5000 – 7000 eks. går til abonnement, resten til salg. Propagandas tall er et gjennomsnittsalgstall. Vi vet for eksempel at flere nummer om sommeren 2004 solgte omkring 7 000 eksemplarer. Da må jo andre nummer selge betydelig flere for å komme opp i gjennomsnittet 12 000 eksemplarer, avslutter Steen.

Les mer om salgstallene her:
http://www.serienett.no/article/41/lavere-salgstall-for-tegneserieheftene

Kjell Steens kommentarer på fantomet.org finnes her:
http://www.fantomet.org/forum/viewtopic.php?t=317&postdays=0&postorder=asc&start=0

divider
  1. Hvorfor vet ikke forlaget som produserer Fantomet de nøyaktige tallene for salg? Det må jo finnes et distribueringstall og et tall for retur av blad, ikke sant?


    Terje Karlsen    11. July 2006, 16:15    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)