Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MODESTY I EVAS DRAKT (21.07.07 )

Av: Jostein Hansen

På den oppsiktsvekkende (?) forsiden til Agent X9 nr. 7/07 (i salg denne uken) opptrer frontfiguren Modesty Blaise i Evas drakt, mer eller mindre. Hvor kontroversiell er en slik forside i dag? Er det spekulasjon, eller bare en sensuell og flott tegning til historien om “Adam og Eva” (opprinnelig laget i 1979-80). Er det ikke mye verre med all den ekstreme volden som også er altfor utbredt i tegneserieformatet?

Modesty Blaise er opprinnelig en avisserie, publisert i perioden 1963-2001. Et medium som fordret en mer restriktiv linje (enn hva som var vanlig i serieheftene) for hva som kunne serveres leserne til morgenkaffen. Titan Books i England og Egmont Serieforlaget har den senere tid utgitt en rekke samlebøker med den profilerte heltinnen, hvor det kommer frem at flere av seriene har vært utsatt for sensur. På 60- og 70-tallet var det naturlig nok mindre toleranse for hva Modesty kunne vise frem i en slik vågal positur.

Bør det være annerledes i dag og hva er målgruppen for tegneserien?

divider
 1. Vågal positur? Til og med Dagbladet og Vg viser meir på framsida enn detta når dei finn det for godt. Det er vel i hovudsak godt vaksne serielesarar som les desse hefta no for tida. Og Modestu visar ofte fram meir i sjølve historiane enn på denne framsida. Ho er kjend for det. Er ikkje detta eigentleg ei “ikkje-sak”?


  Knut Robert Knutsen    21. July 2007, 06:57    #
 2. er morsomt at naturens eget skaperverk skal vi reagere på mens vold vold og mere vold nei det er helt ok? dette landet går til usa og vi prøver ikke en gang å stoppe det…


  turn.self.off    21. July 2007, 18:37    #
 3. Leser folk fortsatt Agent X9?


  Quakeulf    21. July 2007, 20:31    #
 4. Takk for gode innspill. Det jeg egentlig vil frem til er altså: hvor befinner vi oss IDAG. Er det slik at snart ingen reagerer på en slik forside lenger, at det er en “ikke-sak”? Det er det bare dere som kan svare på. Og det jeg skriver er nettopp at volden som serveres gjennom både serier, bøker og film er langt langt verre enn en slik “vågal positur”, selvfølgelig. Men hvorfor reagerer nesten ingen serielesere på de ekstreme voldskildringene som serveres gjennom f.eks. Conan-heftene, Wolverine, 300 og manga-serier? Eller Road to Perdition i X9. Dette påvirker oss, hele samfunnet, i negativ grad, denne stilltiende forherligelsen, enten vi liker å tro det eller ei. Vold er unaturlig, i mostsetning til MB! Det ser ut tilat vi godtar hva som helst, bare det gjentas ofte nok, og vi blir sløve. Så la ikke det bryte alle barrierer.
  Svar til siste kommentar: Ja, det er mange som leser Agent X9 fortsatt, med Largo Winch, XIII, Wayne Shelton og Rip Kirby. Bedre blir det ikke, selv om en viss voldsforherligelse ligger på lur her også, dessverre.


  jostein hansen    21. July 2007, 23:53    #
 5. Hehe.. “Vold er unaturlig” :)

  At vold i film og tegneserier øker volden i samfunnet er heller aldri blitt bevist av uavhengige instanser.

  De fleste voksne mennesker skjønner forskjell på fiksjon og virkelighet, og faktisk de fleste barn og unge også men her er det jo opp til foreldrene å ta ansvar.

  The Media Violence Myth er fin-fin lesning:

  http://www.abffe.org/myth1.htm

  God sommer!


  Zapphead    22. July 2007, 03:21    #
 6. Jeg hevet øynene mer da det var bare bryst på en Fantomet-forside her for en tid tilbake. Samme forside var av en eller annen merkelig grunn sladdet med en tekstboble av våre finske naboer… Modesty er jo ikke akkurat blyg av seg og om det har kommet på forsiden så er ikke det særlig mer spekulativt enn at Tommy & Tigern’n i det siste har stappet bladet i plast og lagt med billig kina-vare for å lokke til seg noen kjøpere.


  Jon Løvstad    23. July 2007, 02:53    #
 7. Nakne bryst på Agent X) er ikke noe nytt. Det fikk vi allerede på coveret av 1/1975. I tillegg til de gode albumseriene som Jostein nevner har vi også “El Nino” som nettopp var i X9. Ingen smal og sær serie som er radikalt annerledes, men leseverdig.


  Øyvind Braaten    23. July 2007, 08:04    #
 8. Dersom en organisasjon som “Barnevakten” skulle fatte interesse for disse bladene (som de gjorde med “Inferno” i sin tid) kan det kanskje bli noe bråk om dette.

  Som andre har nevnt, er det såpass mye sex og vold i filmer og på TV at å få dette i tegneserieform blir liksom ikke anderledes lenger. Når du trekker frem dette, blir det nesten litt underlig, ettersom mange serier, blant andre nettopp Modesty Blaise og Axa (av Romero) har en forkjærlighet for å vise hel- eller halvnakne kvinner i ulike situasjoner. Og gjerne i sengen med en mann…

  I de amerikanske syndikatene ville man nok vegre seg for nakenhet og slikt Frank Cho med sin “Liberty Meadows” har fått kjørt seg en del på dette. F.eks. er det lov å vise pupper, så lenge brystvortene er tildekket…

  I England, der det stort sett er avisredaktører som styrer stripene, er gjerne nakenhet i større eller mindre grad et av kriteriene for at en serie skal fortsatt lages. F.eks. serien “Romeo Brown” som gikk i Magnum var en slik “strippe-serie”.

  Selvsagt har grensene for hva man kan vise endret seg over tid, også i Norge, både når det gjelder vold og sex. Ikke minst tabloidavisene har strukket dette så langt de kan i opplagsøkningens navn.

  Forøvrig er “El Niño” tegnet av den aktuelle forsidetegneren, som har basert seg på et par av rutene inne i heftet. Og titteltegningen, en tilsvarende sammensetning, har nok være med siden dette avsnittet ble første gang trykket i tidenes morgen (80-tallet en gang).


  Frank Flæsland    23. July 2007, 10:05    #
 9. Det er faktisk mange som hevder at det ER bevist at vold på film (og dataspill) er med på å fremme volden i hele samfunnet. Det har vært utallige episoder som trekker i den retningen, ved at f.eks. drapsmenn før gjerningsøyeblikket har “studert” filmer der de har funnet fremgangsmåter til ugjerningene. Om det gjelder et lite fåtall så er likevel konsekvensene enorme, og berører et stort antall mennesker. Og at det ikke blir så voldsomme reaksjoner på dette som det var for noen år siden er skremmende. Selv de som jobber med voldelige filmer (gladvold kalles det noen ganger, et uttrykk jeg aldri vil bruke) er enige at det er blitt ekstremt. Men er tegneserier et like sterkt medium? Da jeg så den første Spider-Man filmen fikk jeg en liten a-ha opplevelse. Det ER jo mye vold i Marvel-seriene også, men det oppfattes ikke alltid slik i tegneseriene? Dermed blir muligens disse mer ufarliggjort.


  jostein hansen    23. July 2007, 10:33    #
 10. jeg undres på hva det er som gjør brystvorter så skumle over kjølen…


  turn.self.off    23. July 2007, 19:46    #
 11. Vi kan vel slå fast at forsiden til Agent X9 nr. 7 er langt fra spekulativ, og spesielt ikke utifra sammenhengen den står i.
  Det som derimot er spekulativt er den ekstreme volden som vi blir eksponert for, ikke minst via tegneseriemediumet.


  jostein hansen    24. July 2007, 12:01    #
 12. Utifrå måten det er formulert virkar det som du konkluderer av debatten at volden i teikneseriane er ekstrem og spekulativ. Det er kanskje å gå litt langt, sidan det ikkje var emnet for debatten?


  Knut Robert Knutsen    24. July 2007, 16:25    #
 13. Det er dessuten ganske uproft å presentere en slik personlig oppfatning som fakta.


  Zapphead    24. July 2007, 23:01    #
 14. Det kom ingen protester på at jeg først skrev at seriemediet sliter med for mye vold i serierutene, derfor denne konklusjonen.
  Og jeg har nevnt hvilke serier dette først og fremst gjelder, mange andre serier har vold som overhodet ikke er spekulativ, slik jeg ser det.


  jostein hansen    25. July 2007, 18:40    #
 15. Jada, Jostein, men dei fleste her begrensa seg til debatten om spekulativ nakenhet. Den einaste her som har ytra noko i nærleiken av synspunktet at det er eit problematisk nivå med ekstrem og spekulativ vald i teikneseriemediet er du. Viss du skal “konkludere” noko frå ein debatt så må det vere fleire enn deg som har den oppfatninga.


  Knut Robert Knutsen    25. July 2007, 19:29    #
 16. Jostein, nå trekker du konklusjoner som går lagt utenfor det emnet for debatten var (nakenhet på Agent X-9 forside).

  Og jeg er slett ikke enig i at alle de seriene du nevnte spekulerer i vold, i noen av disse, til en viss grad, mens i andre er det som vises en del av historien og ikke direkte spekulativt skildret, i motsetning til en del filmer og TV-serier, der fokuset kan bli vel tett på ugjerningene.

  Det er også stor forskjell på målgruppene for de seriene du nevner. Ellers er ikke dette et nytt fenomen, verken internasjonalt eller i Norge.

  Og at dette er kun negativt er jeg heller ikke overbevist om. Men dette er en helt annen diskusjon enn den du startet her.


  Frank Flæsland    26. July 2007, 12:35    #
 17. Fullstendig enig med siste skribent her, og det er bra at motmeldingene kommer, det er slik vi får frem en fruktbar (og viktig) debatt.
  Kanskje vi skal flytte debatten og henge oss på omtalen av de tre Conan-utgivelsene i sommer?


  jostein hansen    26. July 2007, 21:25    #
 18. Et moment som jeg ikke var klar over tidligere:

  Agent X9 er ett av bladene som markedsføres i Egmonts “Kods Zone”

  Det virker som om noen der mener at alt av tegneserier er for barn…


  Frank Flæsland    8. September 2007, 14:55    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)