Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

HARDKOKT KRIMVINNER (27.07.07 )

I 100 Bullets har Brian Azzarello og Eduardo Risso skapt en solid krimtegneserie. Nå er de første 14 avsnittene samlet på norsk i én bok, og den viser en moderne tegneserieklassiker.

Av: Kristian Hellesund

Det er synd det ikke er påske. Da hadde 100 Bullets vært å anbefale som årets påskekrim. Tegneserien til Brian Azzarello og Eduardo Risso er solid krim, der serieskaperne blander thrillerelementer og konspirasjonsteorier. Utgangspunktet er agent Graves. Graves reiser rundt og gir mennesker muligheten til å hevne seg på personer som har ødelagt livet deres. De får utdelt en pistol og 100 kuler samtidig som Graves forklarer at det ikke vil medføre straffeansvar å bruke skytevåpenet under en hevnakt.

Brian Azzarello er kjent for røff handling. I likhet med en forfatter som Carl Hiaasen er Azzarello dyktig til å skildre skyggesidene i menneskesjelen. I 100 Bullets får manusforfatteren god mulighet til dette. Det hele starter i et kvinnefengsel, og ferden går videre gjennom den mørke og til tider halvkriminelle delen av det amerikanske samfunnet. Brian Azzarello er en meget dyktig replikkmaker, og han klarer å skape spennende og interessante karakterer. 100 Bullets virker troverdig for leseren, og boken er solid lesning med overraskende innfall i handlingen hele veien.

Det er ingen hvem som helst som samarbeider med Azzarello på 100 Bullets. Argentineren Eduardo Risso har solid status som en dyktig tegner og stemningsmaker både på hjemmebane, i Europa og i USA. Risso viser som vanlig interessant sidelay-out og en røff tegnestil. Den kan ha et karikaturaktig preg her og der, men tegneren er en rå hverdagsskildrer som utfyller det naturalistiske i Azzarellos manus.

100 Bullets har vært ute på norsk tidligere i regi av Bladkompaniet. De første heftene er trykt i bladene Inferno og Magnum i 2000 og 2001. Denne samlingen er nyoversatt av Andreas Chernus. Han gjør en glimrende jobb, og drivet i Azzarellos originaltekster er tatt meget godt vare på. Men hvorfor må alltid amerikansk slang stadig vekk oversettes med Oslo øst-dialekt i norske tegneserieutgivelser?

Egmont Serieforlaget har med denne samlingen gitt ut en solid tegneseriebok. Den bør ha potensial til å få andre enn den trofaste tegneseriemenigheten til å plukke opp denne utgivelsen og kanskje også flere av de gode tegneserieutgivelsene som har kommet på norsk de siste årene. 100 Bullets er også en selvsagt kandidat til Sproingprisen. Tør vi håpe på en oppfølger?

100 Bullets
ISBN 978-82-429-3394-2
304 sider
399 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)