Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

TRIVELIG SCIENCE FICTION-FESTIVAL MED TEGNESERIER I FOKUS (18.08.07 )

Oslo Science Fiction Festival ble avviklet dagene 9. – 12. august, med blant andre serieskaperen Mads Eriksen som hovedgjest.

Av: Arild Wærness

Serienetts utsendte anmelder hadde en riktig trivelig helg i Oslo nylig, der Oslo Science Fiction Festival (OSSF) ble avholdt på Blindern Universitetcampus, nærmere bestemt i “Helga Engs Hus”.

Tradisjonen med rent litterære SF-festivaler i Norge, som går helt tilbake til den aller første NORCON i 1976, ble brutt med nyskapningen OSSF. Congjengerne (s.k. ”fandom”) er blitt stadig færre med årene, og det ble helt nødvendig å gjøre endringer, fortalte festivalsjef Heidi Lyshol. Løsningen ble å inkorporere andre interessefelt i arrangementet, og selv om spill og film alltid har hatt en spesiell status på con-arrangementene i Norge, er det først nå at man mer eller mindre stiller alle slike interesser likestilt på et arrangement.

Det var derfor naturlig å invitere en populær og kreativ serieskaper til festivalen, og Mads Eriksen var et like naturlig valg. Hans serier er fulle av populærkulturreferanser, og det har ikke vært ukjent at Mads har en sterk interesse for bl.a. Star Wars-universet.

Det var interessant å sammenligne Mads Eriksens rolle på denne festivalen, satt opp mot for eksempel Raptus, der hans tegneserier og tegninger så absolutt står i fokus. Her var det helt andre forhold som gjaldt! Det første som møter oss er en kolonne Stormtroopers med dragne blastere, og kommandorop og radioskurrende beskjeder svirret mellom de barskt utseende soldatene. Først da en av gruppen dro av seg den skumle hjelmen og Mads sitt trøndersk blide åsyn viste seg, gikk det opp for meg at dette ikke var del av en nyinnspilling av Star Wars.

Mads beholdt faktisk Stormtrooper-antrekket (minus hjelmen) på under hele festivalintervjuet og den følgende signeringsrunden (se bildet). Selve intervjuet var også interessant for meg, for her var det minst like stor fokus på hans SW-interesse som det rent seriemessige med ”M”. Og Mads viste tydelig at han stortrivdes i rollen som SW-entusiast med tegneferdigheter, og dette ble da også mye bedre enn den trasige seansen på fjorårets Raptus, som ble ledet av en person som totalt manglet intervjukompetanse.

Festivalen var liten (noen hundre besøkende) men trivelig, og det hersket en avslappet tone overalt. Innimellom interessante foredrag ble det tid til å kikke på det rikholdige filmprogrammet som foregikk i 3 tematisk inndelte videorom. For en gangs skyld viste man ikke filmer som alle kan se på DVD når som helst, jeg sjøl falt for ”Cockpit”, dvs. pilotepisoder fra kjente og ukjente TV-serier. Her kunne man bl.a. kose seg med oppstart på serier som aldri kom videre, og fundere på hvorfor. Denne anmelderen fikk også se starten på den splitter nye animasjonsserien fra Warner; ”Legion of Super Heroes”.

Festivalens andre hovedgjest var den amerikanske forfatteren Tim Powers, muligens ikke så kjent som han burde være, men en glimrende fantasyforfatter som hadde et par fulltreffere tidlig på 80-tallet, der bl.a. boken ”The Drawing of the Dark” gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. Anbefales! Du finner den på Amazon.com; kjøp i dag!


Tim Powers og Mads Eriksen intervjuer hverandre. (Foto: Arild Wærness)

Søndagens avsluttende dobbeltintervju ble kanskje festivalens høydepunkt, der Tim og Mads intervjuet hverandre på scenen om sitt forhold til forfatteren HP Lovecraft og hans Cthulhu-univers. Begge er kjennere og fans av Lovecraft og hans besynderlige og uhyggelige verden, og de øste villig vekk av sin kunnskap og interesse. Entusiastisk belyste de hvordan denne eventyrverdenen påvirket dem i deres respektive fag, og en bra besatt sal viste å sette pris på denne timen med tilrop og jubel.

I det hele tatt var det interessant for denne anmelderen å sammenligne SF-festivalens paneler/intervjuer med tilsvarende Raptus-sceneshow. På OSSF stolte man blindt på ordet, mens vi her i Bergen kanskje har vært for opptatte av å supplere med visuelle midler; tegning og bilder. Det var faktisk ganske herlig å kunne sitte og LYTTE til kunnskapsrike mennesker om deres forhold til skriving, tegning og kunst.

Det ser ut til at OSSF skal gjentas til neste år, der giganten Harry Harrison er en mulig gjest.

divider
  1. Må halde eit auge med kortid denna vert neste år. Kanskje på tide med ein tur til hovudstaden.


    Knut Robert Knutsen    19. August 2007, 22:03    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)