Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SPRØ KATT OG VENNER ( 9.09.07 )

Larsons Gale Verden girer opp i høst. I tillegg til egen høstspesial, har en virkelig tegneserieklassiker inntatt det vanlige månedsheftet.

Av: Kristian Hellesund

Du kjenner sikkert situasjonen. Du har lyst på noe å lese, men lommeboken gir bare grunnlag til innkjøp av én tittel. Hvis valget står mellom Larsons Gale Verden Høstspesial 2007 og Larsons Gale Verden nr. 10/2007, så bør valget bli månedsheftet. Først og fremst vil du få 16 ekstra sider med lesestoff, og i tillegg sitter du igjen med en tier til en sjokolade. I tillegg er innholdet i bladet mer interessant enn det vi finner i albumet.

Hvis vi ser nærmere på albumet, så føles Larsons Gale Verden Høstspesial 2007 mest som en utgivelse for komplettister. Ti sider med Larsons enrutere bør gi fansen sitt, men når åtte av sidene er helsides vitsetegninger føles det som om man prøver å dra mest mulig ut av materialet. Humoren er stor, men rutene til Larson må nødvendigvis ikke blåses opp til albumstørrelse.

Svenske humorister har fått seks sider i albumet. Fra Charlie Christensen serveres det to nyere Arne And-sider av meget høy kvalitet, og det er som vanlig en fryd å se serien i albumformat. Johan Wanloo står for en firesiders historie. Dette er høydepunktet i albumet, der Wanloo serverer en sekstitallspastisj med bildebokens formspråk. Dette er et utsøkt innslag, der serieskaperen treffer riktig nostalgifaktor og kan henvende seg til både yngre og eldre lesere. Dog må det nevnes at de yngste neppe har referansegrunnlaget og kjennskapet til ironi som historien faktisk fordrer.

Ellers kan albumet by på to Kollektivet-sider av Torbjørn Lien og smakebiter på amerikanske humorserier som Opus, Dilbert og FoxTrot. Det er en og annen morsomhet her og der, men sekvensene er mest på det jevne. Fem sider av Stephan Pastis’ Perler for svin er det også blitt plass til, og det er en fin forsmak på seriens første norske album, som kommer i salg neste uke.

I Larsons Gale Verden nr. 10/2007 treffer vi på mye av det samme som i albumet. Mens svenskekvoten økes med Malin Billers humorserier, der poengene er bedre enn tegningene, får de utenlandske seriene selskap av Tim Rickards Brewster Rockit. I dette heftet er Rickard i storslag, og han serverer elleville og sarkastiske morsomheter på rad, selv om Märtha Louise-poenget helt sikkert stammer fra oversetteren. Torbjørn Lien nærmer seg stripe 1000 med Kollektivet, og i dette heftet trykkes stripene i forkant av jubiléet. Liens strek blir bare bedre og bedre, og humoren holder som vanlig høy standard. Sekvensen med Gry på Märthas engleskole klarte forresten å forlenge livet til denne anmelder, hvis man skal tro uttrykket om en god latter.

Maakies av Tony Millionaire var en solid overraskelse i Larsons Gale Verden nr. 10/2007. Tegneserien er i en detaljert og veltegnet stil, som absolutt hadde kledd albumformatet i Larsons Gale Verden Høstspesial 2007. De humoristiske poengene er både sære og mer tilgjengelige, og gang på gang er det mye å le av. Det er det også i I fremtiden av Karstein Volle, som med sine sarkastiske, treffende kommentarer gir god, humoristisk samfunnskritikk. Bjartmann av Øystein Runde får fire sider i dette heftet, og de utnytter Runde til fulle med en ellevill historie. Jippi forlag har gitt ut to Bjartmann-utgivelser. Historiene som Runde har servert i Larsons Gale Verden i det siste holder så høy standard at et nytt Bjartmann-album bør være en selvfølge.

Men rosinen i pølsen er ennå ikke nevnt. I Larsons Gale Verden nr. 9/2007 introduserte redaksjonen Krazy Kat av George Herriman, og heldigvis var ikke det et engangsstunt. I Larsons Gale Verden nr. 10/2007 er serien tilbake og i kjempeslag. Her er det nye forviklinger mellom katten Krazy, musen Ignatz og hunden og politikonstabelen Pupp. Den klassiske tegneserien går utenpå mye av humortegneseriene som er skapt etter Herriman døde i 1944, og i dette heftet er Krazy Kat helt klart best blant mange høydepunkter. Dette må vi få mer av, Schibsted Forlagene! Og gi oss gjerne Krazy Kat i større format enn her. Det fortjener serien.

Larsons Gale Verden Høstspesial 2007
ISBN 978-82-516-3033-7
36 sider
39,50 kroner
Schibsted Forlagene

Larsons Gale Verden nr. 10/2007
52 sider
29,50 kroner
Schibsted Forlagene

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)