Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

- FORSTÅR IKKE ØYVIND HOLEN ( 8.02.06 )

Tegneserieanmelderen Øyvind Holen er ikke fornøyd med tilstanden til Fantomet-heftet. Han mener bladet er i ferd med å visne. Kjell Steen er uenig.

Av: Kristian Hellesund

I en anmeldelse i Bergens Tidende i januar tok Øyvind Holen for seg det norske Fantomet-heftet. Holen er kritisk til heftet og slår fast at bladet “appellerer i hovedsak bare til konservative fans, og selv de vil nok innrømme at historiene var mye bedre før”. Anmelderen mener også at biserier som Sprint, Bernard Prince, Johnny Hazard og Thorgal som regel “er langt bedre enn hovedserien” og at “serien skriker etter en Frank Miller, Kurt Busiek eller Brian Michael Bendis som kan oppdatere Bengal til et nytt århundre”.

Sjefen selv, Kjell Steen, mener at et slikt utsagn tyder på at Holen ikke har peiling.
-Skulle dette ”skriket” blitt oppfulgt, hadde Fantomet gått rett i grøfta, uttaler Steen til Serienett. – Frank Miller, Kurt Busiek eller Brian Michael Bendis” kan gjerne være serie for snobbe- og/eller sofategneserieforståsegpåere – men at dette trekløveret skulle få opp salget, og det er jo det vi snakker om, er helt på viddene. Trekløveret er jo ikke akkurat kjent for storslag – snarere stikk motsatt. Holen bør stikke hele hånda i jorda og kjenne hvor han befinner seg, legger Sjefen til.

Fremtiden til Fantomet-heftet er ikke lys, i følge Øyvind Holen. Han konkluderer nemlig med at Fantomet i dag er “et blad med begge føttene plantet i fortiden, og drastiske grep må til for at bladet ikke skal visne helt bort”. Kjell Steen er ikke enig i den påstanden. – Nei, faktisk forstår jeg den ikke, og tviler også på om Holen forstår hva han sier, mener. Hva er ”drastiske grep”? Fantomet er Fantomet – og kan/skal selvsagt ikke være noe/noen annen. Da er det jo ikke Fantomet lengre! Problemet ligger i historiene og hele bladets innhold. Leserne reagerer spontant på dårlige saker – de lar seg ikke lure! Når jeg sier god historie, mener jeg litterært, spennings- og problemskapende, sier Steen til Serienett.

Og veien videre er klar for Fantomet-bladet i Kjell Steens øyne.
-Bedre skribenter, bedre artikler, interessante klubbsider og kvalitet over tilleggseriene er resepten, for Norges beste og egentlige tegneserieblad. Hva mener jeg med et egentlig tegneserieblad. Jo, her kan du ta opp både Fantomet og serier generelt til diskusjon. Her får du egentlig hele tegneserieverden servert på et fat. Her er kontakten med leserne, avstemming om både historie og forside årlig. Bladet er altså mye mer enn Fantomet, mener Sjefen.

divider
 1. Her er jeg enig med begge to. Problemet er dessverre at begge, som vanlig er når kulturdebatter skytes i gang, er for harde i utsagnene.

  Holen, naturligvis, han er journalist (eller i alle fall anmelder) og vet hvordan han skal sette i gang en diskusjon. Det er bra, men samtidig gir han jo den gamle Sjef struttepels og stive værhår.
  Sjefen går gjerne mer enn nødvendig i forsvar, og i den sammenheng tyr han til kjente vendinger som skader debatten og gjør at motparten (?) svarer på usaklighetene istedet for å bringe debatten videre på et fruktbart grunnlag.
  Å si at Miller, Busiek og Bendis IKKE er kjent for å drive salgstallene opp er i beste fall en merkverdig uttalelse, det er nok en grunn at de små New York-forlagene DC og Marvel benytter disse fyrene når det virkelig skal sprenges noen salgsgrenser. Dette vet de fleste serieinteresserte, og dermed kommer debatten inn på et villspor.

  Hvordan Sjefen & Co skal snu trenden er vanskelig å si. De har i alle fall prøvd mye forskjellig, og det skal de ha ros for.

  At sjefene deres ikke ser ut til å bry seg så særlig mye om bladet er jo en annen historie.

  Figuren er jo en levning fra eventyrenes tidsalder (1900-1960) og som sådan faller den litt utenfor det som folk flest liker i dag (urbane,coole serier med humoristiske poeng, gjerne lagt til bar-miljø). Melkedrikkeren Walker er jo kjent med barer, men gjerne på en annen måte (han ender jo alltid opp med å banke opp en bølle eller to).

  Om det lar seg gjøre å modernisere figuren uten å ødelegge den er tvilsomt. Så fremtiden for heftet er alt annet enn sikker.

  Det jobbes jo i utlandet også, forfattere som f.eks. Chuck Dixon og Mike Bullock (Nattpatruljen i Baddis) er jo opptatt med
  serien på Moonstone, så det er ikke bare den skandinaviske vinklingen som er verdt å følge med på.

  Noe annet som Sjefen skal ha MYE ros for, er klubbsidene.Dette er det første jeg leser, de er gode, og ineholder som regel mye interessant stoff. De historiske glimtene som parallellinformasjon til hovedhistorien, om det så gjelder gjelder smuglere eller svineoppdrett, er alltid informative og velskrevne.
  Leserbrev er som regel noe møl (mener nå jeg da), og svarene på disse er ofte ikke det mest interessante. Men alt i alt er klubbsidene i Fa noe av det aller beste innen serielektyre i Norge i dag. Godt jobba, Sjefen!


  Arild    8. February 2006, 23:31    #
 2. Trenden for Fantomet er ikke unik og ikke nødvendigvis et resultat av Fantomet-bladets kvaliteter. Jeg tror ikke det hadde hjulpet å fått Frank Miller på banen, serier utgitt i Norge selger ikke på navn med mindre det staves F-R-O-D-E… Det er en kjennsgjerning. At det funker i USA er en annen sak, der har man et annet forhold til disse karene etter mange års jobbing. Klart at gutta kan håndverket, men det er nok ikke det som er kjernen i i problemet.

  Jeg må innrømme at jeg nok ikke har kjøpt Fantomet på et par år, men har selvsagt kikket i ett og annet nummer. Jeg vet ikke om det er et resultat av at jeg på 80-tallet sendte inn graderinger 3 ganger til forlaget uten å få noe retur, men dog… Bladet er tykt, har et knippe bra biserier, fyldige klubbsider og en aktiv leserskare. Bra det!

  Gode forsider hjelper – av og til – på salget, og dersom man legger litt flid i disse kan man nok løfte lista litt, men ikke uhorvelig mye.

  Jeg tror folks lesevaner er i ferd med å endres ganske kraftig – mobilunderholdning er lett tilgjengelig og koster alltid mer enn man trodde, DVD’er er på hvert gatehjørne og til stadig lavere pris (og dette salget har eksplodert her i landet!) og spill, da kanskje onlinespilling som tar mye tid, er sterkt på fremmarsj. Underholdningsbildet endres kraftig og når trenden da driver prisene på serier oppover (ikke nødvendigvis Fantis, men flere andre har økt i pris) så blir det etterhvert et valg man må ta.

  Som sagt så tror jeg ikke noen modernisering av Fantomet er noe poeng. Å fokusere bort fra det 21. Fantomet (spark meg om jeg har misset en generasjon her) fremover og
  heller fokusere enda sterkere på de GAMLE Fantometene, distansere det fra vår virkelighet og ta tak i de VIRKELIG fantastiske tidene er kanskje heller greia. Mine favoritthistorier fra den gang jeg leste heftet mer aktivt var de som var satt i “gammel” tid. Så vidt jeg her sett det nevnt et sted så selger krønikene noe bedre enn hovedheftet og det er kanskje derfor (det ligger lenger i salg også, dog).


  Jon Løvstad    9. February 2006, 09:17    #
 3. Mye av styrken til FANTOMET er de mange gode biseriene. Men leserne av idag liker ikke å vente til neste nummer for å få fortsettelsen. Kanskje man skulle la hele biserien få plass i heftet, uten å dele den opp. Utvid sideantallet eller del opp Fantomethistorien, slik at vi f.eks. kan lese hele Jerome K. Bloche på en gang. FANTOMET har en masse gode biserier, la disse få plass.


  Øyvind Braaten    9. February 2006, 14:02    #
 4. ikke en helt idiotisk tanke med tanke på at folk finner på å laste ned episoder av lost siden dem ikke orker å vente til neste uke…

  men jeg tror nok at lesing av tegneserier alltid har vært sett på som litt sært her i landet, utenom humor av typen donald, billy og pondus.

  og minst en selger jo til barn spesiellt mens to andre selger vel like mye til aviser som i bladformat.

  for å si det slik, en vet hvor skoen trykker når omtrent alle disney bladene kommer med ett eller annet pakket sammen med hver utgave.

  unger har ikke så mye fritid lengre. og den som dem har skal spres mellom videospill (online og offline), lekser og venner.

  da er det ikke sansynlig at dem finner på å be foreldre om å kjøpe blader, om da det ikke er noe spennende i plasten rundt.

  og vi voksne får jo en passelig dose tegneserier i dagsavisen.

  rett og slett, vi har ett større antall tegneserier (flere den noen gang jeg kan huske de siste 10-15 årene, altså i tiden da omtrent alt utenom conan og fantomet lå brakk når det gjaldt ungdom/voksenserier i bladformat) som sloss om ett mindre antall lesere.

  jepp, manga mania gikk ned, men til gjengjeld kom det to andre opp (hvor ett trekker unger fordi ene serien handler om samlekort).

  også har vi hva 10 manga pocket serier som nå ligger ute.

  la oss ikke glemme faste ting som nemi og pondus. også var det da marvel og DC comics seriene som har dukket opp.

  for å si det slik, markedet drukner etter en tørkeperiode. kundegrunnlaget er så tørt at det rett og slett ikke kan absorbere det som kommer. og dermed går det ut over alt, så vel nye hingster som gamle travere…


  hitmark    10. February 2006, 05:03    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)