Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

EN TEGNESERIEFORFATTERS BEKJENNELSER ( 7.10.07 )

Når David Bishop skriver om Fantomet, konsentrerer han seg heller om den gode historien enn den utroverdige hovedpersonen.

Av: Halvor Ripegutu
Foto: Kjell Erik Søvde

–Det er ting med fantometfiguren som er ganske teit, hevder David Bishop. Han jobber som fantometmanusforfatter, og besøkte Bergen i anledning årets Raptusfestival forrige helg. Bishop hadde ikke bare positive ting å si om Fantomet og jobben som tegneserieforfatter:
–For eksempel er det tullete at Fantomet ikke kan skyte noen, selv om han har to pistoler. Og skal skurkene dø, må de falle på sin egen dolk eller noe sånt. Ganske dustete, men jeg prøver å overse slike ulogiskheter, og konsentere meg heller om å fortelle en god historie. Hele konseptet med en trikotkledd hvit muskelbunt som bor i jungelen er jo ganske syk når man ser på det fra avstand.

POPULÆR DOWN UNDER
Bishop er fra New Zealand, men er bosatt i Skottland. Han har en lang karrière bak seg som journalist, redaktør og forfatter av tegneserier, TV, skuespill og hørespill. Men for tiden er han mest opptatt av å skrive fortellinger om Ånden som går.
–Jeg ble kontaktet av Egmont og spurte om jeg ville skrive Donald-historier. Jeg sa at jeg hadde mer lyst til å skrive historier med mer action og vold. Da foreslo de Fantomet, forteller Bishop som ikke var ukjent med figuren før han fikk jobben.
–Jeg kommer fra New Zealand, hvor Fantomet er den mest utbredte tegneserien. Det finnes ikke et tannlegekontor som ikke har et fantometblad.

SEXY SUKSESS
Bishop forteller han har klare idéer om hvordan han liker å skrive en fantomethistorie:
–Jeg liker å fortelle om andre personers møte med Fantomet. Jeg har blant annet skrevet om piratdronningen Kate Somerset, som møter flere Fantomet. Det 16. Fantomet redder henne når hun er liten, det 17. Fantomet puler hun på en flåte på åpent hav, så hun blir mor til Fantomets uekte sønn. Han blir halvbroren til det 18. Fantomet og de opplever mange eventyr sammen, sier Bishop, som tror han vet hvorfor disse historiene har blitt så populære:
–Jeg tror de har blitt godt likt fordi piratdronningen er veldig sexy. Kan man finne en historie som involverer sexy damer, har man alltid en vinner.

EVIG UNGDOM
–Det har vært 20 fantomer før den nåværende. Er det snart på tide at dagens Fantomet kaster inn håndkledet?
–He he, egentlig burde han jo vært død for lenge siden. Han har også to barn som kan overta. Men alvorlig talt er jo Fantomet en tegneserie, så hovedfiguren, altså det nåværende Fantomet, lever evig. Slik er det bare, sier Bishop.

Han mener det er meningsløst å forsøke å finne logiske forklaringer på tegneseriefigurers evige ungdom:
–En amerikansk tegneserieselskap prøvde å forklare at Supermann holdt seg så ung fordi har var født 29. februar, så han ble bare eldre hvert skuddår. Men det er jo bare tåpelig.

–Har du noen andre prosjekter gående for tiden?
–Det blir for det meste bare Fantomet, men det er mulig jeg skal prøve meg som manusforfatter for TV. Jeg vant også nylig pris for en filmmanus jeg har skrevet, men sjansen for at det blir en film av den er lik null, siden det ville kreve veldig mye dyre spesialeffekter. Men den kan kanskje bli utgangspunkt for en god tegneserieroman.

Teksten er tidligere publisert i Studvest nr. 24/2007.

divider
 1. Var sjøl tilstede på dette foredraget og kan bare tilføye at Mr. Bishop var en av de viktigste gjestene på årets festival. Synd at så få serieskapere fant veien til denne lærerike timen, men de er kanskje allerede utlært innen manusskriving? Uansett bidro Bishop med mange gode tanker vedr. å skrive for tegneserier, i tillegg til sine kommentarer vedr. det paradoksale ved Fantomet-figuren.


  Spacedog    7. October 2007, 15:33    #
 2. Eg var til stede på eit av David Bishop sine foredrag, men måtte droppe eit av Dany sine foredrag for å rekke det. Hermann og Dany er blant mine favorittar, og Bishop var opp imot ein av dei på kvart einaste foredrag der han var sett opp. Det var eigentleg litt synd.


  Knut Robert Knutsen    7. October 2007, 16:10    #
 3. Jeg er forsåvidt enig i at klisjeen med skurker som tryner på egne våpen og dør er helt latterlig utbrukt (det samme er den med at Fantomet får et slag i bakhodet og besvimer), og forfatterne bør få tillatelse til å komme opp med noe nytt. Derimot betyr ikke dette at jeg synes Fantomet bør begynne å drepe folk med pistolene sine, da dette er helt “out of character”.

  I historien “Dødelig virus” var det en ape (!) som fikk fatt i en pistol, og skjøt skurken, så forfatterne klarer utmerket godt å finne på noe annet enn skurker som faller på egen kniv.

  Alt i alt har 2007 vært et veldig godt år for Fantomet, og jeg håper det fortsetter.


  Paul Andreas Jonassen    9. October 2007, 11:57    #
 4. Vi kan nok alle være enig i at Studvest besitter en stall av framifrå og kunnige journalister med stor fremtid i faget. Greie på tegneserier har de også!
  Skjønner egentlig ikke hvorfor ikke Raptus følger anbefalingene og legger ned hele greia, det finnes sikkert mange studenter som fikser å lage en mye bedre festival…


  Spacedog    10. October 2007, 23:00    #
 5. Enig med de to innleggene over. La studvest overta. Hvorfor bruke en masse tegneseriepenger på Grieghallen når det holder med en pappkasse på en parkeringsplass.


  Øyvind Braaten    11. October 2007, 07:48    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)