Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FØLSOM KYNISME ( 9.10.07 )

Perler For Svin er ikke en helhetlig tegneserieopplevelse. Men morsom, det er den.

Av: Trond Sætre

Etter å ha gått en stund i bladet Larsons Gale Verden er stripeserien Perler For Svin (en direkte oversettelse av den amerikanske tittelen, Pearls Before Swine) nå ute i sitt første album på norsk. Og det har den i grunnen fortjent.

For serien er genuint morsom. Settingen er ganske vag – serien handler om antropomorfe dyr som lever i en typisk forstad – men den er ikke så viktig. Humoren er utpreget mørk og kynisk, men i motsetning til de fleste tegneserier (for ikke å si tegnefilmer) av den sorten virker ikke kynismen påtatt og selvtilfreds. Tegner/forfatter Stephan Pastis gir nesten inntrykk av å være en mann som prøvde å se det gode i verden og i menneskene, men som til slutt ga opp. Først og fremst er han den gode sluttreplikkens serieskaper. Særlig flink er Pastis til å trekke fram dramatiske, mørke eller makabre situasjoner og gjøre dem slående trivielle. Her er et perfekt eksempel:

-Sebraflokken min hadde tupperware-fest bare for å tenke på noe annet enn løver.
-Hjelp det?
-Ikke egentlig…Løvene kræsja festen, og fortærte alle sebraene.
-I det minste visste de hvor de skulle gjøre av restene.

Tegningene er en annen sak. De er minimalistiske, statiske og kjedelige. Stilen minner ikke så rent lite om Scott Adams (Dilbert). Passende nok er det da også en sekvens i albumet der en av hovedfigurene i serien, den opportunistiske Rotte, blir anklaget for å plagiere Dilbert. Men der har du altså Pastis’ hovedproblem: Fordi Perler For Svin er så visuelt begrenset kan den aldri bli bedre enn sitt siste sluttpoeng. Heldigvis greier Pastis seg bra med sluttpoengene.

Tittelen på albumet, ”Rottes Samlede Verker vol 1” henspiller på en langs sekvens med søndagsstriper der Rotte skriver misantropiske noveller om Sinte Tor, en stakkars mann som alltid forulykker i letingen etter sann lykke. Disse blir etter hvert litt ensformige, selv om de gir albumet en rød tråd som er grei å ha.

Det er mye godt lesestoff i Perler For Svin. Serien er jo stort sett bare ord og atter ord. Men siden det er gode ord, gjør det ikke noe.

Perler For Svin: Rottes Samlede Verker vol. 1
ISBN 978-82-516-2999-7
36 sider
39,50 kroner
Schibsted Forlagene

divider
  1. Fantastisk serie, men for en hårreisende grusom forside. HVORDAN ER DET MULIG? Har de ikke egne formgivere på Schibsted?


    mortenmikael    12. October 2007, 12:31    #
  2. Det var sannsynligvis for vanskelig å finne noe som var visuelt slående i denne serien….


    Frank Flæsland    12. October 2007, 14:53    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)