Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FLOTT FORTSETTELSE (21.10.07 )

I fjor debuterte Kollektivet i bokform med samlingen Masse pils og litt pizza. Begjær til besvær fører tråden videre, og boken viser at Torbjørn Liens tegneserie ofte fungerer best i de lengre historiene.

Av: Kristian Hellesund

Et problem med Pondus-samlingene er at de lengre historiene til Frode Øverli ikke tas med. Det problemet slipper heldigvis Torbjørn Lien i Kollektivet-bøkene. Schibsted Forlagene setter sammen rubbel og bit i kronologisk rekkefølge i bøkene, slik at tegneserien presenteres med både høydepunkter og en og annen blødme.

Torbjørn Lien har laget Kollektivet i flere ulike formater. Serien er presentert i både striper, ensidere og lengre historier. Torbjørn Lien mestrer alle formene, men i den nyeste Kollektivet-samlingen, Begjær til besvær, er det når Lien får bruke flere sider at tegneserien er best. Høydepunktet er ellevesideren “Jul i Kollektivet”, som ble trykt i Kollektivets julehefte i 2002. Lien viser stor dyktighet på å drive historien videre gjennom humoristiske poenger, overraskende vendinger og parallell handling. Det samme ser vi i julehistorien “Når nettene blir mange” fra 2003 og sydeneposet “Heftig og bedugget” fra samme år. Mens tegneren Lien baserer seg på en relativt enkel strek i stripene, får serieskaperen vise frem god sidelay-out, en mer avansert strek og flott pacing fra side til side i de lengre historiene.

I Kollektivet-stripene viser Torbjørn Lien at han er en stor humorist. Han får mye ut av persongalleriet sitt, men av og til kan det bli for mye bruk av potensielle konflikter mellom karakterene. Like fullt er det mye å le av, og Kollektivet-stripene holder generelt høy standard.

Begjær til besvær er obligatorisk for Kollektivet-menigheten, men boken er verdt å sjekke ut også for andre. Gikk du glipp av Kollektivet-albumene i 2002 og 2003, gir utgivelsen en ny mulighet til å få med seg noe av det beste med denne tegneserien.

Kollektivet bok 2: Begjær til besvær
ISBN 978-82-516-3014-6
180 sider
298 kroner
Schibsted Forlagene

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)