Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SERIESKAPER MED SKRIVESPERRE ( 8.11.07 )

Donald Duck & Co er Norges ledende tegneseriehefte. Her ser Frank Flæsland nærmere på ukens blad.

Av: Frank Flæsland

Denne uken er det overvekt av skandinaviske forfattere kombinert med italienske eller spanske tegnere. Først ut er Lars Jensen og Ferioli med en 14 siders historie der Donalds tremenning, Snok McPaddel, kommer på besøk. Han er tegneserieforfatter som har sluppet opp for ideer, og har gått over til å kopiere fra gamle historier i stedet. Donald og nevøene tar ham med ut for å få ny inspirasjon, men vil de lykkes med dette?

Etter en tosiders Floyd Gottferdsson Mikke-historie. kommer Per Hedman og Wanda Gattino med en 10-siders historie der Ole, Dole og Doffen vil stelle i stand en overaskelse for den foreldreløse gutten Tobben.

Neste skandinav ut er Sune Troelsrup med tegninger av Sergi. Dolly vil gi Donald en “extreme makeover” så hun kan ta ham med seg til et moteshow uten å få vemmelige kommentarer fra andre. En dress av Peer Spøk er svaret, men vil Donald greie å gå med denne uten uhell?

Så kommer første (frittstående) del i en serie om Onkel Skrue, tiøringen og Magica fra Tryll. Det skal være en gammel skatt gjemt i et hjemsøkt slott i Brysckland, og Skrue, Donald og nevøene reiser dit for å finne den. Per-Erik Hedman og Wanda Gattino (igjen) har laget denne 12-siders historien, mens Per-Erik har fått Miguel som tegner til en en-siders oppgaveside som omhandler neste ukes historie i serien.

Generelt sett, er bladet over gjennomsnittet når det gjelder tekst og tegninger, og kan anbefales for de som ikke kjøper bladet hver gang.

Donald Duck & Co nr. 45/2007
68 sider
29,90 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
 1. Uenig med Gonzales (som vanlig) – jeg mener at Serienett også har plass til kjappe presentasjoner av slike utgivelser – så lenge de ikke kommer for ofte, og så lenge de ikke fortrenger plassen til mer “verdige” anmeldelser.
  Jeg kjøper IKKE DD&Co fast og kommer nok ikke til å gjøre det denne gangen heller, men synes det er helt OK å få en presentasjon av bladets innhold innimellom.
  Så kan jeg heller vurdere om jeg burde løpe & kjøpe.

  Som jeg ville ha gjort (og kjøpt flere utgaver av!) hvis Flæsland f.eks. hadde skrevet at “utgavens bidragsytere teller bl.a. Rosa, Midthun, Milton, Jippes, Cavazzano, Verhagen og Scarpa”.


  Spacedog    8. November 2007, 10:39    #
 2. Flott med anmeldeser av også slike blad. Ut av de to forrige kommentarene skjønner vi at det er enkelte som ikke kjøper Donald Duck fast, og at en anmeldelse er på sin plass. Selv må jeg kjøpe alle nummer, eller sblir det hull i samlingen.
  ”...vil de lykkes med dette?”, ”...vil Donald greie å gå med denne uten uhell?”: er en fin måte å unngå spoilere på.
  Mye bra i DD&Co, det som ergrer meg mest er det grusomt tynne papiret som de har begynt med. Håper alle Donald-lesere sier ifra til Egmont at vi vil ha ordentlig papir.


  Øyvind Braaten    8. November 2007, 17:58    #
 3. Til Gonzo:

  Jeg betrakter det jeg skriver som OMTALER og ikke som kritikk/anmeldelse av bladene. Som Øyvind påpekte forsøker jeg også å ikke avsløre for mye om historiene, men å gjerne gi leserne av omtalene lyst til å lese historiene selv. Jeg tar også gjerne tak i hefter som kommer ofte, men ikke blir omtalt av andre, som f.eks. Agent X-9, Tommy & Tigeren og Donald.

  I denne utgivelsen var historien om en serieforfatter det som gjorde at jeg ville skrive om bladet. Og da jeg oppdaget at de lange historiene alle var skrevet av skandinaver, ble dette den andre poenget jeg kunne trekke frem. Generelt sett likte jeg innholdet i bladet, unntatt et par av de kortere seriene, så dette ble et blad jeg syntes jeg kunne anbefale folk å se nærmere på.

  Når det gjelder utvalget av serier som omtales på Serienett, vil det nok være så bredt som mulig. Serienett er ment som et sted for alle serielesere, ikke bare de mest ihuga seriefansene. Og da er aktuelle blader som finnes i butikkhyllene like interessante å omtale som bokutgivelser som har mye mindre spredning.

  Forøvrig tror jeg Kristian tar mot omtaler/anmeldelser fra alle som vil, så om Gonzales savner noen av sine favoritserier, er han sikkert velkommen til å skrive om disse.


  Frank Flæsland    8. November 2007, 20:41    #
 4. Gonzales: Kva er galent med å skrive seriar om serieskaparar som mangler ideer? Mads Eriksen har gjort eit levebrød av akkurat det.

  Flæsland: Det er relativt vanleg at det meste av innhaldet i bladet er skandinaviskprodusert, er det ikkje? Det er ein overraskande høg prosentandel av Egmont-stallen som er danskar.


  Olaf Moriarty Solstrand    8. November 2007, 22:28    #
 5. Ettersom jeg ikke leser bladet fast, vet jeg ikke så mye om dette. Men i de bladene jeg kan huske å ha kjøpt det siste året, har det vært minst en lang historie som har hatt italiensk/nederlandsk/amerikansk forfatter.

  I dette bladet var alle de lange historiene skrevet i Skandinavia, i tillegg til et par av de korte, noe jeg syntes var ganske positivt. Nå trenger vi bare flere tegnere fra Skandinavia…


  Frank Flæsland    9. November 2007, 00:44    #
 6. Personleg er eg meir interessert i kvalitet enn nasjonalitet på teikningane. Og etter mi meining er Disney-teikneseriar dei siste tiåra eit godt teikn på at det å velja søramerikanske teiknarar framfor å finne lokale ikkje nødvendigvis går på bekostning av kvaliteten.


  Olaf Moriarty Solstrand    9. November 2007, 07:48    #
 7. går de an for for omulig for send den tegning om donald og send den in og kommer ut i ukes blad noen sandt?


  Molly - Ann    30. September 2008, 11:50    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)