Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

PÅ DET JEVNE ( 2.12.07 )

Også i 2007 byr Schibsted Forlagene på et julehefte med Kollektivet. Utgivelsen skuffer litt i forhold til tidligere julehefter, men samtidig viser den at Torbjørn Lien fortsatt er en av landets ledende serieskapere.

Av: Kristian Hellesund

Kollektivet av Torbjørn Lien når stadig nye milepæler. Serien går fast i Larsons Gale Verden, og den publiseres også i aviser som Aftenposten og Helgeland Arbeiderblad. Kollektivet har også fått en rekke opptredener i album og julehefter, og spinoff-serien Blacktööth publiseres i tegneserieheftet M. I tillegg er serien også ute i to samlebøker med stive permer.

Det er altså en hjemlig tegneseriesuksess vi har med å gjøre, som gjennom flere julehefter også holder på å bite seg fast i den norske juleheftetradisjonen. Det er spesielt de lengre julehistoriene med Kollektivet som har kjennetegnet Liens julehefter. “Jul i Kollektivet” fra 2002, som nylig ble trykt opp på ny i boken Begjær til besvær, er i ferd med å bli en norsk juletegneserieklassiker, og flere av de andre lengre julehistoriene til serieskaperen har vært blant de bedre bidragene til norske julehefter de siste årene.

Persongalleriet i Kollektivet er bevisst skapt for å utnytte mulighetene for morsomheter gjennom konflikter mellom karakterene. Lien får mye ut av tegneseriefigurene sine, og en gjennomsnittlig side med Kollektivet-striper kan by på mye morsomt. Det er ingen tvil om at Torbjørn Lien mestrer stripeformatet godt, men han er enda bedre når han får boltre seg i de lengre historiene. Streken til Lien er enklere enn mange av hans kolleger i norgestoppen, men samtidig er den effektfull. Spesielt interessant blir det når han får leke seg med med halvsides og helsides tegneserieruter. Lien er dyktig på lay-out, og han vet hvordan han skal dra en historie videre.

Med dette utgangspunktet blir årets juleheftet en skuffelse. Først og fremst savnes den lange, gode, nylagde julehistorien. I stedet får vi en småmorsom firesider der Mounirs julebakst settes i sentrum. Ellers inneholder juleheftet både striper og helsidere med Kollektivet. Her er det litt av hvert, og ikke alt gjør at man trekker på smilebåndet. Noe av innholdet har for øvrig vært trykt tidligere i år i Larsons Gale Verden.

Kollektivet julen 2007 er en skygge av sommerens meget gode album, Kollektivet på fisketur, men det betyr ikke at det er et dårlig julehefte. Det er mye å le av her, men forventningene til Torbjørn Lien var nok litt høyere denne gangen enn det som ble innfridd.

Kollektivet julen 2007
ISBN 978-82-516-3036-8
36 sider
44,50 kroner
Schibsted Forlagene

divider
  1. For de som savner Kollektivet jul i NRK Hordalands rangering/omtale som kommer denne uka, beklager.
    Ved en feil i opptaket ble Kollektivet og Eon Jul utelatt fra opptaksrunden. Den var så hektisk (gikk mer eller mindre rett på tape, uten noen gjennomkjøring på forhånd) at programleder mistet oversikten og kuttet meg idet jeg skulle ta for meg disse to albumene – som absolutt hørte hjemme i en totaloversikt.

    Jeg ble PÅ SPARKET nødt til å velge mellom Kollektivet eller M Jul til finalerunden, og valget falt på M. Ettersom Schibsted hadde somlet med å sende dette til NRK fikk jeg ikke sett deres blader før jeg gikk i studio (!) og fikk dermed ikke gjort annen vurdering enn det som skjedde “on air”. Slik er det av og til i radioen, beklager Torbjørn, heftet ditt er bedre enn Mads sitt, men det kom ikke fram på radio.


    Spacedog    2. December 2007, 19:13    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)