Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KLASSIKER! ( 2.12.07 )

Det kan ikke være mange grunner til at man ikke bør ta en kikk på årets julehefte med Disney-serier av Carl Barks. Carl Barks’ jul: Inn i varmen er en ordentlig godbit.

Av: Kristian Hellesund

Det har vært skrevet mye om hvor viktig Carl Barks har vært for Disney-tegneserienes status i Norden. “Den gode tegner” laget en rekke klassiske og fremfor alt gode tegneserier med Disney-endene. Det meste er for lengst gitt ut i Norge, og det beste er trykt opptil flere ganger i norsk språkdrakt.

Hovedhistorien i juleheftet Carl Barks’ jul: Inn i varmen er den tidløse klassikeren “Jul på Bjørnefjell”. Den har også historisk interesse, siden det er her Onkel Skrue opptrer for første gang. Carl Barks leverer her en godt fortalt julehistorie for hele familien der det ikke spares på gode tegninger eller effekter i handlingen. Her er det både morsomheter og et og annet grøss samtidig som det sosiale aspektet ved julen dras frem. Det skal godt gjøres å lage det bedre enn dette for denne målgruppen.

Resten av juleheftet består av en firesiders historie med Petter Smart og en åttesideren “Nye leker” med Donald Duck og nevøene. Begge historiene har gode, humoristiske elementer, men de faller gjennom i forhold til “Jul på Bjørnefjell”. Samtidig gir historien “Nye leker” god julesteming uten å bli altfor moraliserende.

De fleste donaldister har nok alt innholdet i dette juleheftet fra før i flere formater. Like fullt er dette en utgivelse som kan være interessant på grunn av albumformatet. For ikke-donaldister er dette et julehefte som man bør ta med seg. Her kan man få julestemning og oppleve klassiske, gode tegneserier av Carl Barks.

Carl Barks’ jul: Inn i varmen
36 sider
42,50 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
 1. Helt enig – fantastisk julehefte. Historien “Jul på Bjørnefjell” er en av de aller beste Duck-fortellingene mener jeg, dessuten viser den jo den første – og en ganske annerledes – Skrue Mc Duck.


  Jonas Larsen    2. December 2007, 19:23    #
 2. For ytterligere å rettferdigjøre utgivelsen (det er 60 år siden Onkel Skrue debuterte i Four Color-serien) kan man spørre: Er denne (sjuende?) norske utgaven av Jul på Bjørnefjell nyvoversatt og nyfargelagt i anledning CBSV?


  jostein hansen    3. December 2007, 02:41    #
 3. Merkelig nok kan jeg ikke huske å ha lest “Jul på Bjørnefjell” før, enda det er en milepæl i Donald Ducks historie. Jeg har derfor ekstra grunn til å glede meg i år.


  Trond Sætre    3. December 2007, 10:55    #
 4. Elsker Carl Barks historier er en Donaldist. Har alle julehftene med Barks historier :)


  Mikkel Hagen    23. September 2012, 17:45    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)