Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SKUFFENDE PONDUS ( 2.12.07 )

Tegneserien Pondus er vanligvis Norges beste humortegneserie. Årets Pondus-julehefte er langt fra Norges beste julehefte.

Av: Kristian Hellesund

Du har sikkert hørt noen si det: “Jeg kjøper Pondus-bladet på grunn av Pondus. Biseriene er bare tull!” I så fall burde et julehefte med Pondus være et godt kjøp. Men den gang ei. Pondus julen 2007 er helst for dem som foretrekker å se Frode Øverlis tegninger i albumformat. Inne i juleheftet er det bare 19 hele sider som er viet pubverten og hans verden. Ellers er det to sider med Øverlis vitsetegninger Rutetid, konkurranser og en rekke julerelaterte tekster som sikkert hadde passet bedre i en utgave av for lengst nedlagte Pyton eller Norsk MAD.

Pondus er en meget god tegneserie, og stripene i juleheftet er av høy standard. Like fullt føles det som om forlaget ønsker å dra mest mulig ut av Pondus-sitronen når en rekke av stripene er blåst opp til å ta en hel side i juleheftet. I alt består juleheftet av 33 striper og 2 helsider. Det er ikke god valuta for pengene, selv om 11 av stripene kommer med kommentarer fra Frode Øverli selv. Det kunne vært god plass til i alle fall 100 striper i juleheftet, dersom man for eksempel satte på trykk 25 sider med 4 Pondus-striper på hver side.

Lykke til neste gang! Og kom gjerne med en nytegnet julehistorie! Slike lengre Pondus-serier er sterkt savnet.

Pondus julen 2007
36 sider
42,50 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
 1. Jeg savner også nytegnet julehistorie. Men la oss innse det: Pondus er så godt innarbeidet at juleheftet hans selger uansett. Da er det fristende å gjøre det enkelt og bare slenge inn diverse fyllstoff.


  Trond Sætre    3. December 2007, 11:06    #
 2. Dette er i alle fall et hefte som blir strøket av min innkjøpsliste. En ting er at hovedserien ikke er annet en velbrukte (?) striper, en annen er at halve heftet er fylt med møl som jeg sannsynligvis ikke kommer til å lese likevel.

  Dersom heftet hadde fylt opp med klassiske Pondus-striper, hedde det vært en mye bedre løsning enn å fylle opp med Rutetid helsidere (gjør seg absolutt ikke i albumformat!) og vas om ulike vagt relaterte tema.

  En nytegnet historie kunne fått meg til å kjøpe dette heftet, men nå er det meget enkelt å over se “ingen jul uten”, for det blir det!


  Frank Flæsland    3. December 2007, 23:25    #
 3. frode øverli er mest sannsynlig norges mest produktive serieskaper, med daglige pondus striper, ukentlige pondus halvsider, i tillegg til ukentlige rutetid og ca 20 forsider i året. med 13 blader og et julehefte i året er det ikke mulig f.eks å bruke 4 måneders stripeproduksjon for å fylle et julehefte med så mye materiale anmelderen foreslår. det er dessverre ikke mulig å lage et ubegrenset antall striper i året med en viss kvalitet.


  håkon    12. December 2007, 17:47    #
 4. Takk for innspillet, Håkon. Det er ingen tvil om at Frode Øverli har mye å gjøre, men jeg føler det blir altfor lite lesestoff i et julehefte med 33 striper og 2 helsider. For min del kan man for eksempel fylle opp med klassiske striper – gjerne i kronologisk rekkefølge. Stripene i Pondus-bøkene er tross alt i svart/hvitt, og fargepublisering i albumformat ville jeg vært meget positiv til.


  Kristian Hellesund    12. December 2007, 18:11    #
 5. Pondus har avgjort minsket i kvalitet de seneste par årene. Nei, jeg tenker faktisk ikke hovedsakelig på de åpenbare forandringene, som at Jokke har fått seg kvinnfolk, osv. Jeg tenker ikke så mye på hva som hender MED karakterene, men snarere hva som hender RUNDT dem. Øverli har etter min mening ganske åpenbart latt sin beundring for M gå for langt: figurene ligner stadig mer Mads Eriksens karakterer utséendemessig, og fantasy-elementet begynner å ta helt overhånd—Sneipen får direkte kontakt med monstre under senga, osv. Også synes jeg han gått kunne droppe alle de ugly damene som de to bussjåfør-taperne (den ene heter Ivar, og den andre…?) kontinuerlig forsøker å sjekke opp. Burugle-vitsene var morsomme da JOKKE var herre over dem. Men nå som Øverli tydeligvis anser at tiden er kommet for å la Jokke skjerpe seg og endre sin natur, kan han samtidig like godt droppe alle de ekle damene og sjekkereplikkene. Det føles bare som et tamt forsøk på å vedlikeholde noe som ikke kan fortsette i en svunnen personlighets fravær.


  Norman Spencer    21. December 2007, 19:59    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)