Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NYSKAPENDE NOSTALGI ( 8.12.07 )

Chris Claremont og John Byrne laget mange minneverdige historier med X-Men rundt 1980. Nå publiseres moderne mutanteventyr av samme høye standard i heftet Marvel Spesial.

Av: Kristian Hellesund

Nostalgi og gjenkjennelse er viktige argumenter for at X-Men-interesserte bør lese Marvel Spesial for tiden. Schibsted Forlagene har valgt å la heftet alternere mellom historier med mutantgruppen og solohistorier med Wolverine. For tiden er det historier fra det amerikanske heftet Astonishing X-Men som tar seg av X-Men-andelen av Marvel Spesial. Forlaget har valgt å presentere mutanthistorier av profilerte serieskapere som Joss Whedon og John Cassaday, og det betyr spennende, lesverdige manus kombinert med gode. realistiske tegninger.

I Marvel Spesial nr. 10/2007 er det nettopp Whedon og Cassaday som er i førersetet, og de trekker videre trådene fra Marvel Spesial nr. 8/2007. Det er (som vanlig) ikke lett å være mutant i Marveluniverset, og det blir ikke lettere når Emma Frost blir forræder. Opp i dette blir Cyclops en grønnsak mentalt sett, og Wolverine får nye og lite kamprelevante hobbyer. Dermed er X-Men på ny i trøbbel.

Både historie og tegninger holder meget høy standard, men fargeleggingen til Laura Martin må få litt ekstra skryt. Martin har fullstendig ro over paletten sin, og gang på gang presenterer hun spennende fargevalg. Her blir faktisk heftet en studie i fargelegging, der Martin både eksperimenterer og går for det trygge – med flotte resultater.

Astonishing X-Men har de siste årene vært den mest interessante mutanttittelen til forlaget Marvel. Det skyldes først og fremst den meget dyktige manusforfatteren Joss Whedon, som vet å skape spennende historier med både actionbrodd og humoristiske elementer. I tillegg drar han veksler på fortiden. Gang på gang finner han frem til punkter fra X-Men-historiene til Chris Claremont og John Byrne. Mye har skjedd siden den gang, men like fullt var dette et høydepunkt i historien om Marvels superhelter. Dermed blir det ekstra interessant når man kan lese frittstående fortsettelser den dag i dag. Og da skader det ikke at fortsettelsen er god!

Marvelinteresserte legger merke til at det ikke er første gangen omslagstegningen til dette heftet er brukt i Norge. Forrige gang var i X-Men nr. 1/2006. Her kan man sammenligne forsidene:

PS: I heftet forteller man at Whedon har en hyllest til en gammel X-Men-historie fra 1980. Det man ikke nevner, er at historien også er utgitt i Norge. Det skjedde i norsk i Prosjekt X nr. 6/1985. Forsiden til det bladet ser slik ut:

Her kan man sammenligne hyllestrutene. Først ser man John Byrnes originalversjon fra Prosjekt X nr. 6/1985. Deretter finner man hyllestruten fra Marvel Spesial nr. 10/2007:

Marvel Spesial nr. 10/2007
52 sider
44,50 kroner
Schibsted Forlagene

divider
 1. Var forsiden hentet fra samme blad for disse to norske heftene, eller var det to nesten like hefter på engelsk også? Det er en del ulikheter mht utsnitt og fargelegging i de to versjonene.


  Frank Flæsland    8. December 2007, 12:57    #
 2. Det er nok samme omslag, men med litt mekking… 1/2006 er lik det amerikanske (minus “Astonishing” i logoen), ser ut som det andre bare er komponert litt annerledes (noen har sikkert irritert seg over at klørne går så langt opp…)


  Jon Løvstad    8. December 2007, 13:31    #
 3. Merker meg forøvrig at prisen har skutt i været (44,50 for 52 sider, Egmont sin utgave var vel 49,50 for 100). Ser også at Schibsted nå legger opp til Spider-Man kun annenhver måned. Tror ikke de salgstallene har løftet seg stort i det siste. Når kommer spikeren i kista?


  Jon Løvstad    8. December 2007, 13:34    #
 4. Spider-Man har jo også blitt dyrere, 39,50 for 2 historier. Men de er jo fortsatt bare midtveis i Back in Black, så jeg må vel kjøpe de to neste heftene også. Etter det skal jeg kun kjøpe amerikanske hefter. Får vel kjøpe The Rise And Fall Of The Shi’ar Empire på engelsk, siden jeg har Deadly Genesis på norsk. Rart at jeg trodde de skulle fortsette historien i Norge.


  Edderkoppen    8. December 2007, 18:46    #
 5. Men hvorfor er Marvel-bladene dyrere enn f.eks Conan, hvor man får 3 historier for 37,50? Forlanger Marvel mer penger enn Dark Horse?


  Edderkoppen    8. December 2007, 18:50    #
 6. Conan selger nok bedre, selv om jeg tipper den også har sett sine glansdager. Om ting ikke selger så bra så må man ta mer betalt for varene for å dekke opp for kostnadene. Nå har riktignok tegneserier vært skremmende billig i Norge sammenliknet med andre land i mange år og er det egentlig fortsatt når man tar momsen i betraktning. Se også på de Conan fargespesialene man får for en femtilapp eller så, de hadde koster betydelig mer annensteds.


  Jon Løvstad    8. December 2007, 19:18    #
 7. Spider-Man kommer med 12 utgaver i 2008.


  Getalifedudes!    10. December 2007, 10:49    #
 8. Godt å få det avkreftet, Wiwi… To måneders break nå så ut til å helle mot seks utgaver i 2008…


  Jon Løvstad    10. December 2007, 21:39    #
 9. Et viktig punkt med den hyllesten er at det er fra ett av de mest avgjørende Wolverine-øyeblikkene. Det var omtrent fra den rubrikken der at han tok av som populær figur.


  Petter M    12. December 2007, 12:11    #
 10. “Skremmede billig”... Den forsto jeg ikke helt. Hva med bokutgivelser av Marvel-serier, hva bør de koste i forhold til “billige” hefter? Sideanntall, papirvalg og farger osv spiller selvfølgelig inn, men f.eks “The Other” i bokutgivelse koster omkring 100 kr mer enn de tre andre hardcover bøkene med Spider-Man bøker utgitt i Norge. Men enkelte bokhandlere priser visstnok etter eget forgodtbefinnende. Har sett Batman-Gotiske netter til salgs for kr. 499,- mens andre har den til kr. 349,-...


  jostein hansen    12. December 2007, 23:07    #
 11. Vel, et amerikansk seriehefte koster i dag $3, stappfullt av reklame på annenhver side. Å få innholdet i to eller tre av disse for 40-50 kroner , stort sett reklamefritt, er billig.

  Bokutgaver blir litt vanskeligere å prise, her kommer helt andre forutsetninger inn, som mindre opplag, salg over tid mm.

  Et problem med bokutgivelser er at når prisene blir over 100 kroner, blir det mye høyere terskel for å kjøpe tegneserien. De fleste vil da enten kjøpe serier med “kjent” materiale. F.eks. tegner/forfatter eller en serie de vet de liker fra før. Jeg kjøpte den norske utgaven av Bone fordi jeg kjente historien. Og jeg er forsiktig med å bestille store bøker av serieskapere jeg ikke kjenner til.

  Og for folk som ikke har særlig forhold til serier, vil nok prisen på bøkene gjøre et kjøp uaktuelt.


  Frank Flæsland    14. December 2007, 00:10    #
 12. Skremmende billig – land som Italia har ca 2% moms på hefter, Sverige har 6% osv. Her hjemme er 20% av sluttsummen statsavgift. Ser man så på prisene på tegneserier ute i Europa på løssalgshefter så faller de norske veldig gunstig ut. The Other er en STOR bok, den er vel det dobbelte av hva en ordinær hardcover er. Bokhandlere har blitt som bensinstasjoner. I stedet for å selge et bredt utvalg av bøker så selger de bestselgerne og en masse annen dritt som DVD’er, spill, viskelær og alskens lifestylegreier. Spør ei blondine på benser’n om olje og du får omtrent samme teite blikk som når du spør ei på bokhandelen om den siste Jason-boka… Disse menneskene tror mest sannsynlig at Ringenes Herre i bokform er laget etter filmen og at Spider-Man er en filmhelt fra starten av 2000-tallet.


  Jon Løvstad    16. December 2007, 13:28    #
 13. Viskelær har jeg fortsatt bruk for, men ellers er jeg enig i det meste som er skrevet av herr Løvstad.

  En annen sak som virkelig burde fremkalle en seriøs debatt er papirtypen som i dag brukes på Marvel-seriene som utgis i Norge. Jeg snappet opp dette fra et ukeblad, som svar til synshemmede og andre som sliter med farger som brukes på tekst for å markere:

  Jeg beklager at noe tekst kan være vanskelig å lese. Vi er opptatt av dette med lesbarhet. For å øke lesbarheten valgte vi for ett år siden å bytte fra et glanset til et noe mattere papir. Dette blant annet for å forhindre forstyrrende gjenskinn fra lyskilder. Papirbyttet er blitt veldig godt mottatt av våre lesere.”

  Det er altså andre enn meg som setter pris på mattere papir…så hvorfor ikke gi leserne det som fungerer best, spesielt i Marvel-sammenheng?


  jostein hansen    20. December 2007, 23:18    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)