Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

PÅ STEDET HVIL (13.12.07 )

Folk som leser Stomperud, ønsker seg stabilitet. Og det er hva Haakon Aasnes gir dem.

Av: Trond Sætre

Det forrige juleheftet jeg anmeldte, var Rex Rudi. Kontrastene mellom det og Stomperud kunne vel knapt vært større, i alle fall ikke blant norskproduserte hefter.

I familien min har vi ingen tradisjoner for Stomperuds julehefte. Jeg sier dette mest som en advarsel, for det betyr at jeg anmelder et julehefte jeg ikke har noe sentimentalt forhold til. Men selv om jeg sjelden leser Stomperud, er det interessant å ta en kikk iblant. Og ettersom Håkon Aasnes har overtatt serien, er det med ekstra stor nysgjerrighet jeg åpner dette heftet.

Håkon Aasnes overtok i 2005, og det er vanskelig å tenke seg noen aktiv, norsk tegner som passer bedre. Han er gammel nok til å ha respekt for seriens tradisjoner. Han er en trygg og konvensjonell som forteller og har en veldig profesjonell strek. Faktisk kan det se ut som om han, rent tegnemessig, har ført serien tilbake til 60-tallet. Den forrige Stomperud-tegneren, Leif Isaksen, var konvensjonell nok som forteller, men tegnet Stomperud i en lett kubistisk stil. Håkon Aasnes er konvensjonell både som tegner og forteller. I likhet forgjengerne sine bruker han Stomperud like mye til å fortelle små historier som til å fortelle vitser.

Stomperud er som jeg husker den: Traust, triviell, slapstickbasert og med sluttpoeng som du kan gjette deg til etter tre ruter. Tradisjonen tro ender årets hefte med at Stomperud kommer seg ”hemat tæl jul” nærmest ved et uhell, men alt annet som skjer er nesten like lett å forutse. Det er noe trygt og behagelig ved å lese Stomperud, men ordentlig morsomt blir det aldri. Serien tilhører en annen generasjon, og for å være grusomt ærlig så synes jeg den er ganske kjedelig. At Stomperud (figuren) sine tørrvittige kommentarer av og til treffer, endrer ikke på dette helhetsinntrykket.

Nr. 91 Stomperud Julen 2007
36 sider
38 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
 1. Har flere ganger dumpet borti påstanden om at julehefter er et særnorsk fenomen, men det er nok ikke riktig. Til jul sitter pengene løst og det er ikke bare i Norge. Knold og Tot startet i Danmark i 1911 og kommer stadig som julehefte. I Sverige finner vi i år bl.a. juleheftene 91:an Karlsson (75 år), Agent X9 Spesialalbum 2007 (!),Agust og Lotta, Bamse, Ernie, Fantomen, Herman Hedning & Co, Hälge, Jul i Ankeborg (Donald), Kalle Anka julealbum, Knasen, Kronblim, Lilla Fridolf, Pettson og Findus, Prinsessam, Rocky, Uti vår hage, Åsa nisse.

  http://www.tidsam.se/allm/controller?action=GetTitlarProdgrp&prodgrp=24


  Øyvind Braaten    15. December 2007, 09:47    #
 2. Takk for info! Jeg har alltid svevd i den tro at Sverige hadde et par “juleutgivelser” omtrent som når DC lager en Christmas with the superheroes sånn dann og vann. Hvis dette er en årlig, stor affære må jeg revurdere kraftig mine offentlige uttalelser.

  Kan du si noe om NÅR dette ble av en slik avsevärd mengde? For hvis det er nokså nylig vil jeg fremdeles hevde at det var en nokså særnorsk tradisjon.
  Spacedog    16. December 2007, 23:41    #
 3. Sverige har hatt mange julehefter i mange år. Men de har hatt en nokså “særsvensk” tradisjon. Det var i mange år vanlig at man solgte julehefter (tegneserier) på dørene. Jeg har ikke oversikt over hvilken periode dette gjaldt. Og vanlige julehefter som Knoll og Tott, Gyllenbom (Finbeck) osv. har vært like vanlig som hos oss.


  Øyvind Braaten    17. December 2007, 16:45    #
 4. “Knoll och Tott” utkom i Sverige i årene 1928-77, “Gyllenbom” (Fiinbeck) 1931-77. “91:an Karlsson” startet 1934, “Kronblom” 1930, “Agust” 1931, “Lilla Fridolf” 1956, “Uti vår hage” 1994, og disse heftene er, for de som ikke vet det, vel så lesbare som de norske juleheftene. For yngre generasjoner vil jeg særlig anbefale UVH.


  Norman Spencer    18. December 2007, 00:12    #
 5. Julehefter som var solgt på dørene har også en lang tradisjon i Norge, men da stort sett med mer tekst enn bilder.


  Frank Flæsland    18. December 2007, 05:10    #
 6. Precis som Öyvind säger, så har vi här i Sverige en väl inarbetad tradition av julalbum (som vi säger här). Traditionen går hos oss tillbaka åtminstone till 1920-talet. Ett första julalbum med Knoll och Tott gavs ut 1921, och sedan gavs de ut oavbrutet 1929-1976 (enligt Seriekatalogen). Av dagens klassiker har 91 Karlsson kommit ut som julalbum varje år sedan 1934, och Kronblom sedan 1930. Min morfar köpte 91 Karlsson varje år, jag tror aldrig han läste någon annan serie. Även moderna svenska serier som Rocky och Uti vår hage kommer ut som julalbum varje år, liksom översatta serier som Fantomen. När jag var liten (1970-talet) hände det att skolbarn sålde dem vid dörren (jag försökte själv ett år, det gick inte så bra), och det lär fortfarande förekomma, även om jag inte sett set på många år. De flesta säljs nog via tidningshandeln numera.


  Ola Hammarlund    18. December 2007, 22:02    #
 7. Ironisk nok er det nok landet som startet hele serie-juleheftetradisjonen, Danmark, som har færrest julehefter i dag; en lang periode var tilstandene omtrent som i Norge men i dag går det stort sett kun i “Knold og Tot” etter hva jeg har hørt.


  Norman Spencer    19. December 2007, 23:21    #
 8. Kan vi dermed si at julehefter er en særskandinavisk tradisjon? Der Sverige og Norge fremdeles står sterkt, mens Danmark nærmest har gitt opp?


  Spacedog    20. December 2007, 10:07    #
 9. ønsker å kjøpe stomperud 2007


  tove karin hagen    16. December 2008, 12:23    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)