Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NYE BIDRAG TIL TEGNESERIENORGE (12.01.08 )

Norsk kulturråd hadde i desember en ny tildeling til norske tegneserier. Christopher Nielsen og No Comprendo Press framstår som de største vinnerne.

Av: Trond Sætre

Til sammen ti norske utgivere har søkt om støtte, får Serienett opplyst av Norsk kulturråd. Av disse fikk tre forlag – Coconino, Laksevåg og Happy Jam Factory – ingen ting, mens Hyperion fikk 5000 til sin kortseriestøtte beregnet på medlemsbladet Pegasus. Mest kortseriestøtte fikk de etablerte forlagene: Schibsted fikk 44 000 til Larsons Gale Verden og 12 000 til M, mens Egmont fikk 40 000 til Pondus, 26 000 til Nemi og 19 000 til Ernie.

Av enkeltstående prosjekter fikk Christopher Nielsen og No Comprendo Press 100 000 kr til albumprosjektet ”Hold Brillan i Bygdegutar”. Dette var den suverent største enkeltsummen som ble utdelt i år. Andre store enkeltbidrag var Einar Lundens ”Espens Hemmelige Dagbok: Løvejakten” fra Gyldendal, som fikk 60 000, mens Torbjørn Lien og Schibsted fikk albumstøtte på 50 000 til ”Kollektivet”. Søknaden om støtte til bokutgivelsen av samme serie fikk ingen ting.


Torbjørn Lien fikk støtte til et Kollektivet-album. Her intervjues Lien av Arild Wærness. (Arkivfoto: Kristian Hellesund)

Større enkeltbidrag gikk også til Jippi Forlag, gjennom Sigbjørn Lilleengs ”Nebelgrad Blues 4” og Martin Ernstsens ”Ugler 2” som begge fikk 40 000 kr hver. No Comprendo fikk, i tillegg til Nielsen-prosjektet, også til sammen 70 000 kr for Anna Fiskes to nye ”Rabbel”-hefter; 35 000 kr hver i støtte til henholdsvis Rabbel nr. 11 og 12. No Comprendo fikk dermed penger til alle de tre prosjektene de hadde søkt om albumstøtte for.


Nebelgrad Blues og Sigbjørn Lilleeng er blitt gjengangere blant prosjekter med støtte fra Norsk kulturråd. (Arkivfoto: Kristian Hellesund)

Også Kelpie fikk penger til begge prosjektene de hadde søkt om albumstøtte for: 25 000 gikk til Stein Likverns ”Gamle Historier fra Nye Oslo Stat 1: Terrorister” og 15 000 gikk til Tom Richard Tokle og Tommy Kvarsviks ”Lys Over Jessej”.


Tommy Kvarsvik og Tomte har også fått støtte fra Norsk kulturråd ved denne tildelingen. (Arkivfoto: Kristian Hellesund)

Årets fordeling er som følger:

No Comprendo Press: 170 000
Schibsted: 106 000
Egmont: 85 000
Jippi: 80 000
Gyldendal: 60 000
Kelpie: 40 000
Hyperion: 5000

Til sammen ble det delt ut 546 000 kroner til norske serier.

Les om kulturrådets tegneserietildelinger våren 2006 hos Serienett:
http://www.serienett.no/article/191/pengedryss-til-tegneserienorge

Les om kulturrådets tegneserietildelinger desember 2006 hos Serienett:
http://www.serienett.no/article/352/nye-tildelinger-til-tegneserienorge

Les om kulturrådets tegneserietildelinger våren 2007 hos Serienett:
http://www.serienett.no/article/503/kulturradet-med-nye-tildelinger

divider
 1. Synd å se at det er få i serie-norge som tenker gjennom hva dette egentlig betyr, og ikke bare i kroner og øre.

  Her er mine refleksjoner rundt tallene:

  Det er fint at etablerte tegneseriskapere som Torbjørn Lien kan få støtte til sin virksomhet. Jeg håper bare at pengene går til ham og ikke til forlaget.

  Støtten til serieskaperne i Pondus og M vil nok gå til biserieskaperne i bladene, som ikke får “tilleggsbetaling” ved at stripene deres også publiseres i aviser/nettsteder. Men jeg sitter jo igjen med en følelse av at forlagene ikke betaler disse godt nok for seriene siden de trenger ekstra midler til dette.

  En annen ting, som jeg heller ikke har sett at noen har tatt opp noe sted, er at Egmont Norges overskudd (generelt) blir brukt til å støtte danske proskejter (deriblant tegneserier) via Gutenberghusfondet. Dersom noen av de norske kronene de tjener på Pondus og andre utgivelser hadde gått til et fond der norske serieskapere (og andre) kunne søke, hadde de kanskje sluppet å søke Kulturrådet om støtte til sine biserier. Og ksnakje noen av de andre prosjektene også kunne fått noen tiltrengte kroner…

  Gratulerer til alle som fikk en ekstra “julepresang” i år.


  Frank Flæsland    18. January 2008, 04:21    #
 2. Kortseriestøtten (som Pondus, M, Nemi og Ernie får) går til å dekke opp for “merkostnaden” ved å kjøpe inn norsk materiale i stedet for å lisensiere materiell. En helside fargelagt ligger vel på ca 2000 kroner i dag, lisensiert materiell koster betydelig mindre. Forlagene betaler som regel honorar til serieskaperne i forkant og søker så om kortseriestøtte. Ikke sikkert de får alt de søker om, det blir et lite sjansespill sånn sett.

  Albumstøttel deles i utgangspunktet 50/50 mellom forlag og skaper slik at begge får “arbeidskapital” underveis.


  Jon Løvstad    18. January 2008, 09:33    #
 3. LItt off topic her, men skulle det ikke være et nytt Nemi imorgen, 20. januar? Min bladpusher har ikke mottat utgivelsen ennå.


  Øyvind Braaten    20. January 2008, 10:36    #
 4. Jeg tror kortseriestøtten har en viktig oppmuntrende effekt for at de store forlagene skal ta inn norske bi-serier.


  mortenmikael    20. January 2008, 17:54    #
 5. Inntak av norske biserier er kanskje det viktigste de gjør, de skal tross alt forsøke å finne arvtakere etter dagens stjerner. Å få en slant fra kulturrådet til å gjøre det de uansett burde gjøre er vel mest for å holde kjeften på bønnetellerne i etasjen over lukket. :)


  Jon Løvstad    21. January 2008, 07:46    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)