Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

UJEVN FLEIP (10.02.08 )

Hvis Fleip 7 kan fortelle oss noe, er det at stripeformatet ikke er det ideelle for alle norske serietegnere.

Av: Trond Sætre

Aller tydeligst framgår det av Arne Byes forsøk; ”Holger og Hagbart”-stripene hans denne gangen ser ut til å være av en tidlig årgang. Streken er grovkornet og usikker, og poengene hans vakler litt. Som en kontrast inneholder også heftet et nytt avsnitt av Arne Byes nye tegnserie ”Mira”, som har en mye sikrere strek. Og tross i det banale plottet – Mira leter etter den forsvunne hunden sin – viser dette avsnittet at Arne også har vokst som historieforteller.

En annen serietegner som burde avskrive stripeformatet, er Tomte. I stripeprosjektet sitt,
”FlatRock” framstår han som en billig imitasjon av Frode Øverli, både i tegnestil og humor.Tomte er avgjort flinkere på skrekkserier.

Ellers prøver både Knut R. Knutsen og Bård Lilleøien seg med lett surrealistiske julehistorier, og de gjør det ganske bra. I tillegg fortsetter Lilleøien med de vanlige ”Dadaph Serraph”. Både i tekst og tegning virker han svært profesjonell nå, selv om det kan være vanskelig å ta poengene hvis du ikke har fulgt nøye med på handlingen. Fleip 7 inneholder også enda en av Lilleøiens ”interaktive” serier. Teknisk bra, men konseptet med interaktivitet er vel oppbrukt nå?

Hva mer? ”Arild” og ”Hakkum” er på det jevne. ”Mille” får selskap av en annen Larson-wannabe som er enda mer banal, ”Helt Nils”. ”Hinsidige Bar & Grill” av Sveen og Emberland gjør et comeback med nye striper. Sleivdal-teamet Sveen og Emberland kan, på sitt beste, levere svært treffende satire, men de ender ofte opp med å være for smarte for sitt eget beste. Det er absolutt tilfelle her; halvparten av poengene i disse nye stripene virker ubegripelige eller ekstremt diffuse på meg.

Konklusjonen må alt i alt bli at ”Fleip 7” ikke er helt på det jevne. Men Arne Bye og Bård Lilleøien er folk som har framtiden for seg.

Fleip 7
ISBN 978-82-92886-05-2
52 sider
60 kroner
Laksevåg forlag

divider
 1. Du snakker om samantreff. Dette innlegget skreiv eg i ein diskusjon på Nettserier.no i går kveld:

  _____
  For å kaste inn ein liten brannfakkel: Eg synest ærleg talt at desse forlaga burde slutte å trykke Holger og Hagbart no.

  Ikkje fordi eg misliker serien. Eg liker serien. Eg liker serien veldig godt. Men eg liker Tommy & Tigern enno betre, og likevel er eg ein sterk forkjempar for at det bladet burde ha vore nedlagt for ti år sidan.

  Eg vil ikkje ha fleire Holger og Hagbart-album. Eg vil ikkje ha meir Holger og Hagbart i FLEIP, eller i andre blader. Holger og Hagbart var ei spennande epoke i Arne Byes karriere. Men det er ein liten detalj som ikkje har blitt nevnt med eitt ord verken i Temmelig Vemmelig, Rock ‘n’ Roll Album eller eitt einaste FLEIP, og det er at denne epoken slutta for to og eit halvt år sidan.

  Arne Bye har ikkje laga Holger og Hagbart sidan juli 2005, og han kjem aldri til å lage Holger og Hagbart igjen. Likevel held Laksevåg fram med å gi ut Holger og Hagbart. Ærleg talt: Ja, det er supert for Holger og Hagbart-fans at dei kan få lest Holger og Hagbart ein stad, men kor mange Holger og Hagbart-fans er det som aldri har googla Holger og Hagbart og kome fram til at alle 500 stripene er tilgjengelege gratis på nettet?

  Sjølvsagt er det noko eiget med å få ting på papir, men då må det gjerast på riktig måte. Slik Holger og Hagbart fungerer i dag, kritiserer anmeldarane Arne Bye for at han ikkje klarer å leggja frå seg Holger og Hagbart og bli betre. Sjølvsagt gjer dei det, for korleis skal DEI vite at desse stripene er laga for fire år sidan?

  Og ærleg talt; kva seier det om FLEIP at det dei nesten presenterer som flaggskipet i antologiserien er ein serie sjølv serieskaparen klarte å gå lei av for to og eit halvt år sidan? Då burde det gå an å finne betre.

  Eg vil ha ei samlebok med Holger og Hagbart. I stive permar, på skikkeleg papir, med alle stripene, alle historiene, og kanskje til og med farger. Og eit skikkeleg grundig artikkelmateriale, der ein passer på å nevne at dette er ein serie som blei lagt ned i juli 2005. Men eg vil sjølvsagt ikkje ha den boka no. Eg vil sjå den boka ETTER at Mira verkeleg har slått an, og Arne Bye faktisk ER eitt av dei store namna i teikneserie-Noreg. Same kva vi som kjenner han liker å innbille oss, er han ikkje det i dag.

  Holger og Hagbart var svært for dei av oss som hadde gleda av å lese serien då det framleis kom daglege striper på holgeroghagbart.com seks dagar i veka. Eg legg ikkje skjul på at eg leste Holger og Hagbart dagleg i den perioden. Men den epoka er over, og det einaste Holger og Hagbart klarer i dag, er å få anmeldarane til å riste på hovudet og spørja seg «den Bye, den Bye, når skal han forbetre seg litt?». Eg vil ikkje lese Holger og Hagbart på sine eigne bein i 2008. Eg vil lese Holger og Hagbart i lys av Arne Byes neste suksess. Når den faktisk har BLITT ein suksess.

  Og inntil det skjer, har eg ikkje lyst til å sjå Holger og Hagbart på trykk igjen. For måten FLEIP trykker Holger og Hagbart på, er rett og slett feil. Det blir som om ein skulle trykke The Deep Shit Junkies, og prøve å lure fansen til å tru at dette er noko Frode Øverli gjorde i juleferien.

  Holger og Hagbart var ei fin epoke i Arne Byes karriere. Men det er òg ei epoke som er over, og som har vore det ganske lenge.
  _____

  Denne anmeldinga gjer meg berre sikrare i mi meining: Det gagner absolutt ingen at Laksevåg forlag trykker fire-fem år gamle seriar. Eg skjønner at redaktør Hellesund har lagt sin elsk på Holger og Hagbart og diverse andre seriar, men dette forvirrer anmeldarane (utan at eg klandrer anmeldarane for det, for det er jo ikkje presentert betre), og skaper meiningar som at Tomtes stripeseriar er ein billig imitasjon av Frode Øverli (basert på ein serie Tomte laga i 2002 eller deromkring).

  Ver så snille, Laksevåg – stopp resirkuleringa av gamalt Arne Bye- og Tomte-stoff. Flatrock har ikkje blitt laga dei siste fem åra, Holger og Hagbart blei nedlagt for to og eit halvt år sidan. Det gagner ingen å lure anmeldarane til å tru at Arne og Tomte ikkje har utvikla seg ein tøddel sidan 2002.


  Olaf Moriarty Solstrand    10. February 2008, 15:18    #
 2. Jeg visste at Holger og Hagbart var nedlagt. Derimot visste jeg ikke om FlatRock var en ny eller gammel serie, så takk for at du nevnte det.


  Trond Sætre    10. February 2008, 19:09    #
 3. Som sagt, Trond; dette var noko eg lira av meg i går kveld, så min krasse omtale var på ingen måte retta spesifikt mot deg. Men generelt føler eg at Laksevåg opplyser for dårleg om at dette er ein serie serieskaparen faktisk vokste frå for to og eit halvt år sidan, og at Arne har blitt langt betre i ettertid. Dei færraste anmeldarar gidder vel å google slikt?

  Når det gjeld Flatrock, blei serien ifølgje tomte.org laga frå 2001-2003. Tidlegare har serien stått på trykk i Slagg (Trondheimstegnerne 2002), Supernova (Pokus 2002) og Supernova 2 (Pokus 2003), i tillegg til å ha gått på nett.


  Olaf Moriarty Solstrand    10. February 2008, 19:33    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)