Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

70 ÅR MED FANTOMET (17.02.06 )

Det er en stor dag for Fantomet i dag. Tegneserien fyller 70 år.

Av: Kristian Hellesund

Tegneserier kommer og går. Noen varer bare noen få måneder, mens andre holder koken i årevis. 17. februar 1936 kunne amerikanske dagsaviser sette en en slik tegneserie på trykk. Fantomet, eller The Phantom som den heter på originalspråket, har vist seg å være svært levedyktig. Avisserien publiseres fortsatt, og en rekke land har jevnlige Fantomet-utgivelser.

Det var syndikatet King Features som stod bak Fantomet, og seriens skaper og manusforfatter var Lee Falk. Falk hadde to år tidligere vært mannen bak tegneserien om magikeren Mandrake. Mandrake, som Falk laget sammen med tegneren Phil Davis, ble en suksess for syndikatet, og serien ga Lee Falk en piff til å skape en ny tegneserie.

Ray Moore fikk oppdraget som Lee Falks samarbeidspartner på Fantomet, og han var også tegner på søndagsserien da denne ble startet opp i 1939. Senere ble Moore erstattet av Wilson McCoy. McCoy tegnet serien frem til han døde i 1961. Da ble tegnerjobben overtatt av Sy Barry, som tegnet Fantomet til han ble pensjonert i 1994. Siden har forskjellige tegnere vært involvert i avisserien. Blant disse er George Olesen, Keith Williams, Fred Fredericks, Graham Nolan og Paul Ryan. Lee Falk tok seg av manus for Fantomet til han gikk bort i 1999. Senere har Tony DePaul overtatt det faste manusarbeidet. Også andre serieskapere har i større eller mindre grad vært involvert i avisseriene.

I tillegg til avisserien har Fantomet figurert i tegneseriehefter. I hjemlandet USA har heftene hatt relativt liten suksess. Amerikanerne har blant annet fått se avisserier på trykk. I tillegg har forlag som Gold Key, King Comics, Charlton, DC og Marvel gitt ut egenproduserte Fantomet-historier i hefteformat. Forlag i andre land har også produsert historier med Fantomet på lisens. Her i Norge er det spesielt de svenske og italienske seriene som er kommet på trykk, og norske serieskapere som Eirik Ildahl og Knut Westad er blant dem som har stått for de svenske lisenshistoriene.

Fantomet er en av verdens mest populære avistegneserier. I følge distributøren Bulls Press har tegneserien rundt 100 millioner lesere i over 60 forskjellige land. I Norge gis serien ut i hefter og bøker. Den publiseres også i rundt 30 norske aviser. Først ut var Aftenposten, som første gang kunne sette serien på trykk i A-Magasinet i 1939.

divider
  1. Gratulerer med dagen, Mr. Walker! Jeg håper du ikke legger inn håndkleet med det første.


    Paul Andreas    17. February 2006, 22:44    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)