Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

RAPTUS I SEPTEMBER (18.05.08 )

Årets utgave av tegneseriefestivalen Raptus arrangeres i Bergen 12.-14. september. Nå har arrangørene offentliggjort de første gjestenavnene.

Av: Kristian Hellesund

Det er tolvte gang den bergenske tegneseriefestivalen Raptus blir avholdt, når man åpner dørene i Grieghallen helgen 12.-14. september. Til årets tegneseriefestival blir det blant annet fokus på Superman, som har 70-årsjubileum i år. Men mer er på gang.
-Som tidligere vil du møte noen av de mest spennende serieskaperne både fra utlandet og Norge. nye talenter og eldre herrer i skjønn forening. Vår festival favner om alle, programmet spenner fra eventyrhule for de minste via popkultur til tegneserier tidligere generasjoner har vokst opp med, heter det på nettsidene til tegneseriefestivalen.

De første gjestene er også på plass. Så langt kan Raptus by på besøk av serieskapere som Mads Eriksen (M), Torbjørn Lien (Kollektivet), Mike Collins (Varg Veum), Gunnar Staalesen (Varg Veum), Roger Mahoney (Andy Capp), Freddy Milton (Donald og Daffy Duck), Regis Loisel (Peter Pan, La Quête de l’oiseau du temps og Mulan) og Michel Rodrigue (Doggyguard og Clifton).


Her signerer Mads Eriksen M-album på Raptus i 2006. Under årets utgave av tegneseriefestivalen stiller trondheimstegneren også opp. (Arkivfoto: Kristian Hellesund)


Mike Collins og Gunnar Staalesen gjester nok en gang Raptus i september. (Arkivfoto: Kristian Hellesund)

Les mer om Raptus på festivalens nettsider:
http://www.raptus.no

divider
 1. Régis Loisel ser veldig spennande ut. Eg trur ikkje at eg har lest noko han har laga, men eg digger streken hans basert på det vesle som ligger på nett.


  Olaf Moriarty Solstrand    19. May 2008, 08:58    #
 2. Ja, Loisel er kul. Anbefaler spesielt Peter Pan-serien, og Sagaen om Tidsfuglen er i det minste en glitrende fantasy-tidsihjelslåer.


  Hans Ivar Stordal    19. May 2008, 14:02    #
 3. Mike Collins har vært i Bergen tidligere, og jeg traff han også på fetstivalen i Birmingham.
  Régis Loisel er dyktig og flere av hans album er utgitt på dansk. Jeg har også stor sans for Freddy Miltons og hans Dekalog over Janteloven, og ikke minst Familien Gnuff.

  Dersom noen skal til København i slutten av mai, så må dere innom
  http://www.komiks.dk/


  Øyvind Braaten    19. May 2008, 15:25    #
 4. Milton og Loisel? Ser lovande ut.


  knut robert knutsen    19. May 2008, 16:21    #
 5. Familien Gnuff er en av de aller beste “funnies”-serier noensinne laget i Skandinavia. Synd at så få kom på norsk (SEMIC) men de danske er rimelig enkle å få fatt i. En prat med Freddy om denne familien burde være selvskreven på programmet (atså ikke bare Disney).


  Spacedog    26. May 2008, 19:55    #
 6. Ellers trenger man ikke være påtrengende sarkastisk vedr. at Mike Collins dukker opp på Raptus igjen, han er faktisk tegneren av en 7-binds tegneserie som lanseres hvert år ved Raptustider. Så Gonzales bør belage seg på å se at iren fra Wales er tilstede i alle fall de fire neste årene også.


  Spacedog    26. May 2008, 19:59    #
 7. ...og Mike er hyggelig han (både med og uten skjegg).


  JK    26. May 2008, 23:31    #
 8. Utgivelsene av Varg Veum-tegneserier ble overtatt av forlaget Vigmostad og Bjørke i fjor. Dette forlaget har ingen bånd til Raptus.


  Kristian Hellesund    27. May 2008, 08:46    #
 9. Med det atterhald at eg ikkje sjølv har vore med på å arrangere Raptus på fleire år, så er nokre av grunnane til at Mike Collins vert rekna som ein “hovudgjest” at han har vore aktivt med på festivalen i mange år, har hjulpe til med å utvikle og arrangere seriekursa i Bergen, har vore særs hjelpsam (saman med enkelte andre) i det viktige arbeidet med å opprette kontaktar som er naudsynt for å tiltrekkje gjestar etc.
  Og med respekt å melde, på ein teikneseriefestival i Bergen, så er det ikkje urimeleg at teiknaren av ein Varg Veum serie skulle vere hovudgjest. Gunnar Staalesen er og ein “hovudgjest”, og i hans tilfelle er det og slik at det omfattande friviljuge arbeidet og godviljen han har vist overfor Raptus i andre samanhanger er god nok grunn til å rekne han som “hovudgjest”.
  Når eg skriv “hovudgjest” i anførselsteikn, så er det fordi dei eigentlege hovudgjestane er folk som (I fjor) Hermann og Dany, serieskaparane av Lucky Luke etc. “Headliners” som det og kallast.
  Ein har “headliners”, teikneseriestjerner som er invitert spesielt (Gjerne folk som berre er her ein gong) og som der er bygd sentrale programpostar rundt. Ein har “Hovudgjestar”, dette er proffar med ein god del seriar bak seg og eigne programpostar. så har ein proffar utan eigne programpostar, glade amatørar og nybegynnarar under det (gjerne med opptreden under felles forlags- presentasjon.)
  I år, til dømes, reknar eg med at hovudgjestane eller “headliners” heller vert folk som Loisel og Milton (av dei utanlandske.)


  knut robert knutsen    27. May 2008, 09:34    #
 10. Raptus pleier å stille både romplass og programplass til alle seriøse aktørar, og mange av dei som er der er sponsa av forlag, butikkar eller med spesielle kulturprosjekt støtte (Slik var det no for mange år sidan når vi mellom anna hadde Carlos Trillo og fleire latinamerikanske teiknarar her.) Nokon reiser for eiga rekning. Du snakkar som om det er Raptus sjølv som blåser budsjettet sitt på å hente over teiknarar som Mike Collins “i staden for” dei du likar. Dette er simpelthen ikkje tilfellet. Slik har det i alle høve ikkje vore før.
  Raptus sitter ikkje som eit diktatur og seier “desse hamnar på gjestelista og dessa liker vi ikkje, så dei slepp ikkje til på lista.” Men dei er ikkje tankelesarar heller.
  No hadde eg ikkje råd sjølv til å vere på OCX i år, men har høyrd nokre bra ting. Men viss det er så at Raptus har mykje å lære av nykommaren OCX, så trur eg nok det slår begge veiar.
  Slik eg forstår det, så har OCX bestemt seg for å ha eit smalare fokus der dei vil satse i dybden, og eg synast det er berre bra. Noreg er for lite til å ha to festivalar som er klin like.


  knut robert knutsen    27. May 2008, 16:24    #
 11. Nå var jeg ikke på OCX selv (ble for smalt å høre på en uforberedt Warren Ellis), men så vidt jeg har fått med meg så er vel “meget vellykket” å ta i på enkelte fronter… Ikke for å disse OCX, for all del, men litt virkelighetsnærhet bør vel til.

  Om du sikter til Arild Wærness når du omtaler de som “jobber redaksjonelt med serien”, så burde du ha fått med deg at Arild ikke har hatt noe med Raptus å gjøre på mange år. Det finnes ingen “Bergens-mafia”, få det inn i skolten din først som sist. Innleggene dine fremstår som regelrett trolling med slike historieløse anklagelser.


  JK    27. May 2008, 17:02    #
 12. JK har rett. Arild Wærness har ikke hatt noe med Raptus å gjøre på flere år, og det bekrefter han i dette intervjuet


  Freddie    27. May 2008, 17:58    #
 13. Hr. Gonzales Lund jeg har mang en gang lurt på hva Raptus har gjort deg, siden du ikke har annet enn negative ting å si om dem.
  Eller har det seg slik at det er så mye enklere å sitte på sidelinjen å kritisere enn å bidra med noe positivt.

  Når det gjelder siste dagers diskusjon angående Mike Collins som gjest under årets festival, så er det min erfaring at Raptus holder dørene åpne for alle forlag, og hvilke tegneserieskapere de måtte ønske å bidra med under festivalen.
  Jeg har min tvil om at Raptus inviterer og dekker utgifter for skaper som: Arild Midthun, Inkalil, Mads Eriksen, Torbjørn Lien, Frode Øverli, Lars Lauvik, Tomte år etter år for å nevne noen av de som har en tendens til å møte opp under festivalen.
  Men hvis Vigmostad og Bjerke gjør det ja da lukter det svidd lang vei?
  Når noen oppfatter dette som nære bånd til Raptus festivalen, har vel det mest med at slike som du til stadighet må ha noe negativt å komme trekkende med.
  At Raptus fører opp Mike Collins på gjestelisten sin skulle jeg tro er det minste de kan gjøre når han tar bryet med å besøke Bergen, at han er oppført som hovedgjest kan jeg ikke finne noe om på festivalsidene til Raptus om.

  I alle de år jeg har besøkt Raptus har det alltid vært gjester jeg også ikke finner særlig dyktig eller spennende, men så er det jo slik at det er alltid noen på gjestelisten som fanger interesse og er verd å få med seg.
  Så at Mike Collins er tilstede under festivalen må jo du kunne tolerere, jeg gjør da regning med at han ikke forfølger deg og plager deg på noe vis.


  M. Stølen    27. May 2008, 22:51    #
 14. Mange gode utredninger og oppklaringer her, så nå er hovedinteressen vår knyttet til hvilke nye rabiate påstander Gonzales kan komme opp med :)
  For morsomt å lese, det er det så visst!


  Spacedog    27. May 2008, 23:10    #
 15. JK: OCX var MEGET vellykket og vel så det. Så var dét avklart.

  Forøvrig ble jeg glad da jeg så Raptus gjeseliste siden den viser at de kjører knallhardt i sin ende av serie-skalaen slik at Raptus og OCX dermed utfyller hverandre. Derfor er jeg litt uenig med Gonzales som mener at Raptus burde lære av OCX.


  Bendik    28. May 2008, 12:21    #
 16. Så vidt jeg kan se har ingen fra Raptus-ledelsen deltatt i denne diskusjonen, Gonzales.

  Og gjestelisten til Raptus er heller ikke komplett, regner med at minst en amerikansk tegner vil komme på den (de nevner lav dollarkurs).

  Ellers er det en vanskelig balansegang mellom å skaffe festivalgjester som kan fenge “mannen i gata” og de mer spesielt interesserte. Dessverre har de sistnevnte ofte uteblitt fra de programinnslagene som er myntet på dem (f.eks. da “Stripburger” gjengen var på Raptus sist), noe som er lite egnet til å oppmuntre til videre satsing på dette.

  Ellers er mitt inntrykk av Raptus at det kan være for mye interessant som skjer der, så jeg må prioritere beinhardt blant foredrag og signeringer.


  Frank Flæsland    28. May 2008, 14:29    #
 17. No har vel ikkje Mike Collins vore på plakaten kvart år. At han, tilliks med alle andre bekrefta gjester med programpostar er ført opp på nettsidene til Raptus er vel ikkje noko problem?
  I dei åra eg var med, så var det særs mange norske teikneseriefolk som var uinteresserte i å ha namnet på plakaten, ha programpostar, signeringar etc der dei kom i kontakt med fansen. Mange har kome over den skepsisen, men det er framleis slik at Raptus ikkje kan presse folk til å delta. Men eg har framleis ikkje sett eksempel på at nokon har vorte sperra ute.
  No har eg ikkje fått med meg at Giske skal ha sagt at OCX var Noregs einaste Teikneseriefestival, men viss det stemmer så har han eit forklaringsproblem. Som Kulturminister skal han (ved hjelp av sin stab) vere orientert om til dømes Raptus når han er på besøk på ein liten nystarta teikneseriefestival i Oslo og “kårar” den til “den einaste”.
  Raptus har vore her i over 10 år, er mykje større, og er kjend internasjonalt. OCX er ikkje samanliknbar (enno).


  knut robert knutsen    28. May 2008, 16:30    #
 18. Raptus har heilt sida starten prøvd å ha eit fokus på fornying, ikkje berre av festivalen, men av det norske seriemiljøet. Noko av det første vi gjorde den gong var å få i gang seriekurs og serieseminar, nokon på festivalen og nokon i månadene eller vekene før festivalen. På sjølve festivalane har der vore masterclasses, seminar og shoptalks for proffar og semi-proffar, alt med eit fokus på å diskutere korleis vi kunne forbedre det norske seriemiljøet.
  Der var eit sterkt push for å få tak i, i den grad det var mogeleg, eit så bredt utval med serieskaparar som mogeleg. Fleire av dei utomlandske gjestane til OCX har vore på Raptus tidlegare, og der har vore mange andre “liknande” serieskaparar kvart år.
  Det har tatt Raptus over ti år å bygge opp eit kontaktnett og eit rykte som ein seriøs og interessant festival for utanlandske gjestar å vitje. (Ein tør påstå at norske gjester, serieproffar altså, har fått med seg kva nytte ein kan ha av å vitje ein slik festival)
  Det vanskelegaste var å gjere Teikneserie-Noreg (forlag, butikkar og serieskaparar) vane med tanken om ein seriefestival som noko alle kan ha nytte og gledje av.
  Det profesjonelle serie-Noreg er lite, tett og med stor grad av overlapping. Det kan vere vanskeleg å vite kvar etiske grenser går og habilitets-spørsmål burde ha vore reist. Eg har sjølv sett mange offentlege og pinlege overtramp i andre samanhengar enn Raptus, utan at vi skal gå nærare inn på dei her.
  I forhold til Westwind er det ikkje slik at Arild har utnyttja Raptus til marknadsføring av Westwind forlaget på måtar som ikkje er tilgjengelege for andre forlag. Det einaste Arild har gjort seg skuldig i er å ha tillit til Raptus som eit marknadsføringsmiddel og i å vite kva tilbod og mogelegheiter ALLE forlag og serieskaparar har tilgang på i sin kontakt med Raptus.
  Eg trur det er litt mykje å forvente at Arild skal gløyme alt han veit om Raptus fordi andre forlag og serieskaparar ikkje har sett seg inn i systemet.
  Og festivalen handlar ikkje om kven vi ikkje likar, har der aldri vore nokon på Raptus, Gonzales, som du kunne tenkje deg å gå på ein festival for å sjå?


  knut robert knutsen    28. May 2008, 19:12    #
 19. Når kjem Serienetts rapport frå OCX? Tja, sei det. Eg har framleis ikkje sett Serienetts rapport frå Tegneseriens dag :-)

  Einig i at Collins på mange måtar er ein sjølvskriven gjest til Raptus—på same måte som Lien og Eriksen er det—men eg håper sterkt at det dukker opp andre og litt meir interessante gjestar etterkvart som festivalen nærmer seg. Det finn vi ut med tida. «Hovudgjest» har Collins aldri blitt marknadsført som, alt vi veit er at han kjem til å dukke opp i løpet av festivalen. Dersom vi får eit Raptus-program der han verkeleg presenterast som hovudgjest, kan ein byrja å stille seg kritisk til det, men eg ser ingen grunn til å syte over at han er ført opp på gjestelista.

  OCX er eit spennande tiltak, det same er Raptus, og eg lever i blind klokketro på at festivalane kan eksistere side om side. Giske har kanskje omtalt OCX som den einaste, Tegneseriemuseet har pussig nok omtalt Raptus som den einaste, men det er ingen grunn til at Noreg ikkje skal kunne ha to teikneseriefestivalar. Begge festivalane har sjølvsagt forbetringspotensiale—og begge kan lære av kvarandre samtidig som det er viktig at dei ikkje blir for like. Eg har aldri vore på OCX og har berre vore to gonger på Raptus, men det har meir med eiga tid og råd å gjera enn med festivalane.

  Har på eitt tidspunkt blitt invitert til Raptus som gjest og avslått fordi dei ikkje hadde moglegheit til å dekke reise og opphald for meg (noko eg sjølv heller ikkje hadde økonomi til på det tidspunktet). Så eg må innrømme at eg tviler sterkt på at det er Raptus sjølv som år etter år flyr Mike Collins over kanalen (utan samanlikning forøvrig).

  Folk eg håper å sjå på ein av desse festivalane etterkvart, inkluderer Scott McCloud, Scott Kurtz og Rich Burlew. Men ingen av desse har utgivarar i Noreg som har økonomisk interesse i å dra dei hit, så då er det vel tvilsamt at dei nokon gong dukker opp på Raptus.

  Eg trur det blir ein fin Raptus-festival, eg. Men eg håper vi får nokre litt meir spennande namn på gjestelista etterkvart.


  Olaf Moriarty Solstrand    28. May 2008, 20:17    #
 20. Jeg er slettes ikke enig i at Mike Collins er en middelmådig tegner, som noen hevder, tvert imot lovet bind 3 i Varg Veum serien at han er i rivende utvikling og er blitt en særs dyktig tegner.

  Det burde være totalt unødvendig å i det hele tatt betvile hvilken enorm betydning Raptus har hatt for tegneseriemiljøet, ikke minst med fokus på utviklingen av og motivasjonen til norske serieskapere. Det har vært lagt ned en imponerende stor innsats, år etter år, og fortsatt holder Raptusfestivalen koken og er attraktiv for serieinteressert i alle aldre og innenfor alle særområder.

  Ikke la dere avlede av at det kommer en ny festival OCE, som vil ha sin egen smale greie, slik har det alltid vært opp gjennom historien, i alle sammenhenger. Så langt utfyller festivalene hverandre til en viss grad, derfor er det intet behov for å komme med en eneste klage, ihvertfal ikke til Raptus. Tvert imot, takk for at dere fins!


  jostein hansen    29. May 2008, 11:13    #
 21. Hmmmm – tror det er på tide å blande seg inn i denne diskusjonen. Bare så det er sagt så er dette de FØRSTE OFFISIELLE kommentaren fra Raptus sin side i denne diskusjonen.

  Når det gjelder gjester til Raptus og gjesteoppføring på Raptus sin webside, så er regelen den at ALLE som har en programpost blir oppført som gjest. Jeg skjønner ikke helt kritikken fra Gonzales når det gjelder Mike og Varg Veum. Hadde han kommet med den samme kritikken når det gjelder alle som gang etter gang gjester Raptus – norske som utenlandske så hadde jeg skjønt det, men…..

  La meg atter en gang få pressisere: Raptus er avhengig av hjelp fra forlag til å hente inn tegnere og forfattere. Noe vi er evig takknemlig for, ellers finnes det ingen forbindelse mellom Raptus og noen forlag i Norge.

  Gjestelisten vår vokser sakte men sikkert. Den siste som har sagt ja er tegneren av Løvene i Bagdad – Niko Henrichon. Der er enda flere spennende navn som er nesten i havn, så det er bare til å følge med på weben.

  Ellers kan jeg si at for hvert ja vi får har vi fått 6-7 stykker som har svart desverre nei vi kan ikke i år, men kanskje neste år. Så det er en meget stor kabal å legge, men dette går jeg ut fra at alle vet inklusiv den godeste Hr. Gonzales. Siden han viser så pass stort engasjement så kunne han kanskje være interessert i å jobbe for Raptus. Vi har alltid bruk for energiske ildsjeler.

  At Trond Giske sier så under OCX tar jeg med knusende ro. Han var invitert til å holde åpningen under Raptus 2007 men kunne desverre ikke da det ikke passet med planene hans.

  Og helt til slutt. Arild er ikke noen offisiel huggestabbe for frustrasjoner overfor Raptus. Er det noen som skal hugges eller hakkes på er det meg. Jeg tar imot all KONSTRUKTIV kritikk.


  Trond Stien/Raptusgeneral    3. June 2008, 13:38    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)