Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

REISESKILDRING MED SNERT (29.05.08 )

Den kanadiske serieskaperen og animatøren Guy Delisle tilbrakte to måneder på et tegnefilmstudio i Nord-Korea i 2001. Nå foreligger reiseskildringen hans i tegneserieform på norsk som tegneserieromanen Pyongyang.

Av: Kristian Hellesund

Reisedokumentaren er for lengst plassert som egen genre. Å skildre reiser, opplevelser og følelser med litterære virkemidler kan gi leseren en god leseopplevelse og innsikt i emner og tradisjoner man ellers ikke hadde fått. Østerriske Heinrich Harrers Syv år i Tibet er for denne anmelder en viktig bok i likhet med for eksempel vår egen Thor Heyerdahls Kon-Tiki. Harrers opplevelser i det asiatiske fjell-landet er interessant lesning, som i etterkant har gitt oss i vesten en beskrivelse av et samfunn som i dag er markant forandret. Heyerdahls skildring fra Stillehavet er stemningsfull og gir oss en tidskapsel fra en unik opplevelse de aller fleste aldri vil komme ut for.

Reiseskildringer i tegneserieform er ikke unike, men det er helt spesielt å få dem i norsk språkdrakt. I disse dager tilbyr Aschehoug Guy Delisle tegneserieroman Pyongyang, der han forteller om sine opplevelser i og omkring den nord-koreanske hovedstaden. Dette er i likhet med bøkene til Harrer og Heyerdahl noe spesielt. Her skildres også en reiseopplevelse man vanligvis ikke kan ta del i.

Guy Delisle er animatør, og han får i oppdrag å overse produksjonen av tegnefilmer for et fransk animasjonsfirma. Det fører ham til Nord-Korea – et lukket og fremmedartet land. Delisle velger å være åpen og ærlig om det han opplever og skildrer opplevelser i landet og nord-koreanske skikker temmelig rett-frem. Han stiller spørsmålstegn ved det som virker annerledes for ham, og gang på gang tyr han til sarkasme og ironi for å få frem det absurde ved å være i Nord-Korea. Sære opplevelser på arbeidsplassen er med på å skape inntrykket sammen med inntrykk fra annerledes turistattraksjoner.

Delisle er kritisk til Nord-Korea og landets regime, og han velger å ha med seg George Orwells 1984 som lesestoff under oppholdet. Som et kontrapunkt til handlingen bruker Delisle sitater fra romanen i tegneserien, og gang på gang kan man tro at det faktisk var Nord-Korea Orwell skildret.

Tegneren Guy Delisle velger en spennende tegnestil. Mens mennesker har en karikaturaktig fremstilling, er bakgrunnene i hovedsak enkle. Like fullt er det sidene uttrykksfulle med en bevisst, spennende bruk av skyggeeffekter. Delisle gir leserne en viss avstand til stoffet samtidig som han er flink til å bygge opp sider og sekvenser. Man blir lett dratt videre i handlingen, og det er vanskelig å legge fra seg tegneserieromanen.

Nord-Korea er neppe det neste charterreisemålet for de fleste nordmenn. Dermed kan tegneserieromanen Pyongyang være en lesverdig innføring om landet. I tillegg er dette en meget god tegneserie som kan vise at den niende kunstart er mer enn Donald Duck, Fantomet og Pondus.

Guy Delisle: Pyongyang
ISBN 978-82-03-21111-9
180 sider
239 kroner
Aschehoug

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)