Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

VIKTIG HULK-UTGIVELSE (15.06.08 )

Mens den nye Hulk-filmen har inntatt kinoene, er kolossen også tilgjengelig i bladhyllene. Schibsted Forlag byr på Hulk: Grå, der de kritikerroste serieskaperne Jeph Loeb og Tim Sale presenterer en av de aller beste historiene med tegneseriefiguren.

Av: Kristian Hellesund

I Norge har Hulk vært en av de ledende superhelttegneseriefigurene. I flere perioder har den grønne giganten hatt eget blad på norsk, og nordmenn har møtt tegneseriefiguren som blant annet misforstått monster og grønnhudet, intelligent vitenskapsmann.

Opprinnelig var det meningen at Hulk skulle fremstå som grå i tegneseriene fra det amerikanske forlaget Marvel. På grunn av trykkproblemer i det aller første heftet, ble det bestemt at figuren i stedet skulle være grønn. I mange år ble opptrykk av den aller første Hulk-historien presentert med en grønn hovedfigur, men etter hvert lot Marvel den grå Hulk være en del av kronologien med en egen innfallsvinkel serieskapere senere har kunnet gå i dybden på.

En slik presentasjon finner vi i Hulk: Grå, som for tiden er i salg fra Schibsted Forlag. Jeph Loeb (manus) og Tim Sale (tegninger) ser først og fremst nærmere på Hulks opprinnelse, men noen problemstillinger rundt Hulks liv blir også skildret. Utgangspunktet er en rammefortelling der Hulks alter ego Bruce Banner samtaler med psykologen doktor Samson. Fokus er lagt på psykologiseringen mellom Hulk og Banner samtidig som serieskaperne også ser nærmere på Hulk/Banners forhold overfor viktige bipersoner som general Ross, Betty Ross og Rick Jones.

Jeph Loeb forteller en høyst lesverdig historie, som definitivt er blant det bedre innen genren. Dette er først og fremst et psykologisk drama med superheltfortellingens formspråk. Tim Sale er en spennende tegner. Han tegner i en retro-sekstitallsstil der spennende bruk av nærbilder og annerledes kameravinkler er viktig. Best fungerer det når tekst og bilde står i kontrast til hverandre. Vi leser Bruce Banners forklaring av handlingene til Hulk, mens tegningene viser hva som egentlig skjedde – og leseren får større innsikt i forholdet Hulk/Banner.

Mange superhelttegneserier kan virke innfløkte, siden de er tynget ned av årevis med kontinuitet. Dette er derimot en tegneserie som passer for alle – uansett kjennskap til Marvel-heltene. En tilfeldig leser vil få et interessant innblikk i problemstillingene omkring tegneseriefiguren Hulk, mens en kjenner av Marveluniverset vil få både mer innsikt i Hulk og en rekke interessante referanser til gamle historier. Schibsted Forlag skal ha ros for å få denne utgivelsen ut nå i forbindelse med Hulk-filmens lansering. Siden Marvel har sluttet med tegneserieversjoner av spillefilmene sine er dette en glitrende løsning. Det er flott å kunne la de som får interesse for tegneseriekolossen som filmfigur også få en mulighet til å se nærmere på Hulk som tegneseriefigur,

Loeb og Sale har stått bak flere andre gode og lesverdige superhelttegneserier. Spider-Man: Blå, Daredevil: Gul og Supermann: Årets mann er alle utgitt på norsk. Men serieskapernes beste tegneserie, Batman: The Long Halloween, er fremdeles ikke tilgjengelig i norsk språkdrakt. Det burde den vært. Herved utfordres norske forlag til å rette på det. Samtidig er det kjekt å se nye superheltutgivelser i salg på norsk, og et forhåpentligvis godt salg av Hulk: Grå gir kanskje mersmak så det kan bli flere gode norskspråklige utgivelser innen genren.

Hulk: Grå
Av: Jeph Loeb og Tim Sale
ISBN 978-82-516-3300-0
USA: Hulk: Gray nr. 1-6
144 sider
99,00 kroner
Schibsted Forlag

divider
 1. Enig – “The Long Halloween” er en ypperlig tegneserie. Har lest den tre ganger og den er like spennende og leseverdig hver gang.

  Skal absolutt leses dersom den kommer på norsk.


  Jonas Larsen    15. June 2008, 18:54    #
 2. Da har jeg kjøpt og lest “Hulk: Grå” og jeg må bare si at det var en veldig flott utgivelse.

  Faktisk har jeg lyst til å lese den en gang til ganske snart!


  Jonas Larsen    20. June 2008, 11:37    #
 3. Hvor er egentlig denne boka å få tak i? Blir den lagt ut for salg utelukkende hos bokhandlerne?

  Det er alt for sjelden vi får gode superheltutgivelser her til lands for tiden. Spider-Man har jeg gitt opp å lese, grunnet vanskeligheter med å få tak i bladene.


  Paul Andreas Jonassen    20. June 2008, 12:26    #
 4. Paul: Jeg kjøpte mitt eks. på Meny. Du finner den også på Narvesen, Rimi osv. også tror jeg.


  Jonas Larsen    20. June 2008, 12:49    #
 5. Takk for tipset, da får jeg traske opp til nærbutikken så snart det blir mandag. ;)


  Paul Andreas Jonassen    22. June 2008, 10:54    #
 6. Om du ikke finner den der, kan den sikkert bestilles direkte fra forlaget.


  Frank Flæsland    22. June 2008, 23:10    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)