Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FLOTT SAMLING (24.07.08 )

Roy Søbstad er best kjent for sine tegneseriebidrag til antologier som Smult og Forresten. Nå har Jippi forlag samlet en rekke av serieskaperens tegneserier i samleboken Roy Søbstad – Tegneserier 1993-2008.

Av: Kristian Hellesund

Det er ingen tvil om at Roy Søbstad er en av Norges mest undervurderte serieskapere. Hovedverket hans så langt, tegneseriene om Jesper og Jonathan, holder flere år etter at serien ble nedlagt en meget høy standard. Da er det godt at mesteparten av materialet er samlet i Søbstads samlebok Roy Søbstad – Tegneserier 1993-2008 fra Jippi forlag.

Dessverre er den ikke komplett. Som Erik Falk skriver i forordet til boken, er flere av de beste avsnittene med rampeguttene utelatt. Det er synd, for Søbstads moderne, norske utgave av Knoll & Tott er et glimrende dypdykk i norsk oppvekstproblematikk. Roy Søbstad tar ungdoms hverdag på kornet og presenterer to troverdige (om enn karikerte) skikkelser med sin virkelighetsoppfatning. Tegningene er enkle og rett frem, men kombinert med slående og troverdige replikker er dette god realisme i tegneserieform.

Roy Søbstad har laget mer enn Jesper og Jonathan, men i denne anmelders øyne er det denne tegneserien som står seg best i utgivelsen. To nyere tegneserier er mer selvbiografiske, avslører Søbstad i boken. Den nyeste, tegneserienovellen “Førsteperson”, viser en mer ambisiøs og eksperimentell serieskaper. Fortellerteknisk er dette et høydepunkt i boken, og det blir spennende å se hva Søbstad vil gjøre innen den niende kunstart fremover.

I mellomtiden håper denne anmelder på mer Jesper og Jonathan. Joda, det er nok en mer kommersiell tegneserie, men Søbstads glimrende fremstilling av ungdomsproblematikk gjør at vi trenger mer av denne tegneserien. Hvis ikke hadde det vært flott med et eller flere julehefter. Hva skal vi med Knoll og Tott når vi har et moderne og mer realistisk alternativ her på berget?

Presentasjonen av tegneseriene er glimrende i denne boken. Kommentarer fra Søbstad selv hever utgivelsen, og en oversikt over opprinnelig publisering bør glede flere enn komplettister. Like fullt er det tegneseriene som er det viktige her, og denne samlingen bør gjøre flere oppmerksomme på at Roy Søbstad har svært mye å fare med som serieskaper.

Roy Søbstad: Tegneserier 1993-2008
ISBN 978-82-92226-13-1
192 sider
230 kroner
Jippi forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)