Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MØRKT ELFENBEINSTÅRN ( 2.08.08 )

Marvels mye omtalte spinoff-tegneserie basert på Stephen Kings bøker er et praktfullt syn, men historien er mest for de innvidde.

Av: Trond Sätre

For de som er ukjente med Stephen Kings romanserier kan ”Det Mørke Tårn” kort beskrives som en krysning mellom tradisjonell fantasy og råbarket western, der blandingsforholdet er omtrent 50/50. Bøkene dreier seg om revolvermannen Roland, som streifer omkring i et goldt, nær apokalyptisk landskap der onde trollmenn regjerer. Tegneserien er ment å være en såkalt prequel til Stephen Kings bøker, et dypdykk i Rolands ungdom. Kronologisk plasserer den seg i flashback-sekvensene som forekommer i den fjerde boka.

Marvel er synlig stolte av samarbeidet de har fått i stand med Stephen King, en bekjennende Marvel-fan (i skrivende stund er et liknende prosjekt basert på ”The Stand” klart for seriemarkedet). En stund gikk det rykter om at King selv skulle skrive manus, men opplegget viste seg til slutt å være mer komplisert enn som så. Historien i denne boka ble i grove trekk skrevet ned av Robin Furth, Kings personlige assistent i alle Dark Tower-saker, etter diktat av King selv. Deretter ble historiene omskrevet til tegneseriemanus av Furth i samarbeid med Peter David, en av Marvels favoritt-frilansere. Peter David er en erfaren og dyktig forfatter, kjent for å komme med overraskende og originale vrier på gamle sci-fi, fantasy- og superheltklisjeer. Han har imidlertid en tendens til å legge tørrvittige kommentarer i munnen på karakterene sine, enten det kler dem eller ikke. Vi ser noe av denne tendensen også i Det Mørke Tårn, men David er heldigvis påpasselig med å bare bruke slike grep når de passer inn i konteksten. Han veksler uanstrengt mellom det tunge, høytidlige språket som preger Rolands egen scener, og det litt mer ledige, barske språket til mange av motstanderne hans.

Tegningene er av Jae Lee, som her har lagt seg på en mer realistisk stil enn det han opprinnelig var kjent for da han kom inn i bransjen nærmest som et vidunderbarn tidlig på 90-tallet. Mye av æren for det flotte grafiske utseendet på serien tilfaller imidlertid Richard Isanove. Rulleteksten presiserer ikke i hvilken grad han bidrar som tegner. Men fargeleggingen er visstnok hans arbeid (noe som, irriterende nok, ikke blir påpekt) og det er et fantastisk stykke arbeid fra en av de aller beste i denne profesjonen. Fargene slår imot deg straks du åpner boka og setter deg som leser i perfekt stemning.

Det er altså svært dyktige folk involvert i dette prosjektet, og de gjør jobben sin skikkelig. Når jeg likevel ikke er helt betatt, skyldes det i første rekke at fortellingen er veldig intern. Jeg fikk ganske lite ut av den, og føler at serien mangler underholdningsverdi for den tilfeldige leser. Dette er først og fremst for folk som allerede er innvidde i Mørke Tårn-sagaen.

Stpehen King[s] Det Mørke Tårn: Legenden Blir Til
ISBN 9788242937254
240 sider
379 kr.
Egmont Serieforlaget

divider
 1. Hvem anmeldte denne boken?


  JK    3. August 2008, 14:56    #
 2. Anmelder er Trond Sætre. Dessverre var byline utelatt da anmeldelsen opprinnelig ble publisert.


  Kristian Hellesund    3. August 2008, 15:31    #
 3. Hvem betaler 379 kroner for en slik bok?


  Tor    3. August 2008, 23:21    #
 4. Den kommer vel i Serieverket til rabattert pris?


  JK    4. August 2008, 00:48    #
 5. Ja, og den kommer fortrinnsvis i Serieverket.


  Trond Sätre    4. August 2008, 08:16    #
 6. Da er det jo gitt at man setter en høy pris, slik at den rabatterte blir fornuftig. Uansett, 240 sider i farger er et anstendig sidetall og ikke det billigste å produsere selv om denne antagelig er en samproduksjon.


  JK    4. August 2008, 12:37    #
 7. 240 sider er ganske mye å trykke og tegneserier er jo også i fullfarge og kan ikke trykkes slik som mange andre bøker, med sort tekst på billig bokpapir. Stephen King sin fjorårsutgivelse “Linsays historie” koster ca 350 spenn på bokkilden, drøye 500 sider med sort/hvit tekst… Er det også en “meningsløs høy pris”

  Kjøperskaren er liten, rabattene til bokhandlerne forholdsvis store og om du gjør et kjapt regnestykke så vil du fort finne at man skal selge en god del bøker for at ting skal lønne seg eller i det minste gå rundt. Vi kan ikke basere tanker om pris på ønsketenking, men på faktiske forhold. La oss en gang for allle komme bort fra denne tøvete holdningen om at tegneserier er billig dasslitteratur.

  Klart, jeg selv kjøper heller ikke Bone på norsk til nesten seks hundre flis, like lite som jeg kjøper Absolute Sandman på Outland eller andre sjapper til tusingen eller hva den koster i all den tid Amazon pusher den til under fire hundre. Vi har en økonomi å passe alle sammen og kjøper etter lommeboka, men krysningspunktet er uansett så høyt at jeg tviler på at det ville hjulpet Egmont stort om den hadde kostet halvparten.


  JK    6. August 2008, 00:25    #
 8. Det er vel pocketbøker Stephen King selger mest av, ikke hardback, og at det er mulig å selge slike bøker til kr 350 i Norge overgår min fatteevne. Folk har rett og slett for mye penger mellom hendene.

  Jeg tipper uansett at de fleste som er interessert i denne tegneserien heller vil kjøpe den engelske TP’en til 150-200 kr.


  Tor    6. August 2008, 11:04    #
 9. Den danske utgivelsen koster kr 250,-


  Øyvind B    7. August 2008, 08:03    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)