Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SCI FI I OSLO ( 5.08.08 )

For andre gang ble Oslo Science Ficton Festival arrangert i helgen. Her er en festivalrapport fra Serienetts Arild Wærness.

Av: Arild Wærness

Den andre “Oslo Science Ficton Festival” ble arrangert 31.juli-3.august i år. Siden jeg skrev en liten kongressrapport på den forrige føler jeg det naturlig å beskrive årets arrangement for Serienetts lesere.

OSFF har altså tatt over – for godt? – det gjentakende fenomenet NORCON/INTERCON som har hjemsøkt landet vårt mer eller mindre hver eneste sommer siden 1975. Det er sedvane å titulere en fankongress som “CON” – men arrangørene, foreningen Aniara, har brutt med denne tradisjonen og bruker det mer moderne festival-begrepet. Og det er sannsynligvis en god ting. For det litt forgubbete preget som har dvelt ved de norske con-arrangementene i litt for mange år, er nå borte. Dermed ser det også ut til at festivalen er sikret en fremtid, noe som absolutt ikke var like innlysende ved årtusenskiftet, da en Norcon mer eller mindre fremsto som en spøkelseskongress. De nye arrangørene har beholdt det beste av det gamle og modernisert der det trengtes. Som i fjor, arrangert i “Helga Engs hus” på Blindern. Med fler besøkende i år, gratulerer!

Science Fiction, film og tegneserier er naturlige interessefelt for gjester til en SF-festival. Tegneserieelementet var ikke like fremtredende i år som i fjor, da Mads Eriksen var en av æresgjestene. Men som gammel SF-fan fant jeg likevel mye av interesse på årets arrangement.

Årets internasjonale hovedgjest/forfatter var britiske Ian Banks, en forfatter med en imponerende bokliste bak seg. Gjennom flere intervjuer og presentasjoner ga han inntrykk av å være en spennende, morsom og dynamisk person, og han var en populær herre hos lesere som ønsket å slå av en prat eller få sine bøker signert.

Av en eller annen grunn er festivalens midtpunkt i år som i fjor “Johannes-bordet”, eller “the Never-ending story table” som noen kalte det. Gründeren Johannes H. Berg døde i 2004, og hans myteomspunne, gigantiske boksamling har i årene etterpå blitt solgt ut, bok for bok.

Årets Johannesbord var om mulig mer spennende enn fjorårets, og en av kuratorene (Rolf Andersen, se bildet) lurte litt på hvor mange år man ville bruke på å selge disse paperbackene. Etter min mening bør man ta seg god tid, for slike boksamlinger er det ikke hver dag man ser. Og rundt Johannesbordet kunne man til enhver tid møte gamle venner, slå av en prat og diskutere bøker (og Johannes’ særegne smak). Jeg fikk i alle fall fatt i flere flotte Philip José Farmer-bøker, bl.a. Tarzan Alive, som jeg har lett etter en stund. Johannesbordet fungerte som en bokpub, uten øl, dessverre…

I festivallobbyen kunne man ellers se “monstersminking”, dvs. spesialister innen spesial-effekter som sminket modeller til det ugjenkjennelige (se bildet). Utøverne var studenter ved landets eneste faglinje for denne utdannelsen, NISS (Nordisk Institutt for Scene og Studio).

Bok- og mediauksjoner er tradisjonelle travere på sf-kongresser/festivaler, så også på OSFF (se bildet). Som vanlig, dessverre, var dette kjedelig og langtekkelig, men sannsynligvis OK for dem som prøvde å finne annen litteratur enn på Johannesbordet.

Årets filmprogram var ikke like spennende som i fjor, dessverre, men jeg fikk da med meg noen episoder av Star Trek og Shagma, som en avveksling fra foredrag og presentasjoner.

Av foredragene var en av favorittene (hos mange, virket det som) hus-zoologen Torfinn Ørmen, som holder friske og imformative foredrag om drager, dinosaurer, arters utdøelse og/eller -overlevelse, bl.a. hans postulat om f.eks. Pterodaktyler ville ha overlevet til idag dersom masseutryddelsen av dinosaurer ikke hadde inntruffet, og i så fall, hvor farlig ville den ha vært for oss?

Ellers var Jon Bing til stede, og deltok i flere programinnslag. En særegenhet ved SF-arrangement av denne typen er at de ledsages så og si aldri av bilder (hederlig unntak: Ørmens zoologi-seanser), selv om man oppholder seg i noen av Universitetets mest moderne auditorium. Foredrag og intervju foregår også ofte uten mikrofon, så utbyttet for tilhørere kan vel være så som så. Tradisjonelle Raptusforedrag må jo fremstå som rene Hollywood-produksjoner i forhold…

Årets OSFF viser at det er liv i norsk Science Fiction/Fantastisk bevegelse, og det er all grunn til å sette av tid til festivalen til neste år også. Et litt mer spennende program i 2009 er kanskje å håpe på?

divider
  1. Tegneseriens Dag 2008, den beste TD noensinne, ble heller ikke dekket på Serienett, men du ser ikke meg henge med geipen av den grunn ;)


    ABye    5. August 2008, 20:35    #
  2. Takk for flott omtale og seriøs kritikk av festivalen vår. Vi skal se hardt på endel punkter både du og andre har tatt opp, og se hva vi kan få gjort med saken. f.eks mikrofoner. Vi har også noen tanker om film / serie programmet som vi håper skal slå til.

    Vårt store problem er mangel på frivillige. Enkelte slet seg nesten helt ut under festivalen. Vi håper også på at vi kan få inn mer nytt blod i komiteen, så vi ikke skal få den forgubbingen som du påpekte. Jeg er iallefall veldig glad for at det har kommet med mange yngre deltagere. Vi som har holdt på i mange år, trenger kanskje å bli byttet ut, eller få nye innspill. Alle er hjertelig velkomne til å delta. Ta kontakt med oss på e-post som står på websiden http://www.osff.no.


    Gunnar    5. August 2008, 20:42    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)