Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FYRSTIKKMENNENES REVANSJE ( 6.09.08 )

Stripeserie med fyrstikkmenn? Lesverdig? Å joda, men da heter serien Rundetid og serieskaperen Øystein Runde.

Av: Kristian Hellesund

Det skulle bare mangle at Øystein Rundes stripeserie Rundetid har blitt samlet. Tegneserien vant bladet Sprits tegneseriekonkurranse i 2001, og de siste årene har den hatt fast tilholdssted der. Nå har Gyldendal gitt ut en rekke striper mellom stive permer. Boken Rundetid er en tynn sak der tegneseriene for det meste presenteres med én stripe per side. Her og der serveres det toraders tegneserier, men disse sidene er i klart mindretall.

Øystein Runde er en kreativ sjel med mange interessante tegneserieprosjekter. I Margarin samarbeidet han med Kristopher Schau, De fire store er tegneserieromanen Runde skapte sammen med tegneren Geir Moen, mens Futen er et fargerikt samarbeidsprosjekt med Knut A. Solberg. Runde har også satt spor etter seg som serieskaper på egenhånd – blant annet med den übernorske superhelten Bjartmann, som de siste årene har sparket fra seg i tegneserieheftet Larsons Gale Verden.

Rundetid er ikke den mest grafisk interessante tegneserien. Runde selv omtaler den i forordet som “ein fyrstikkmann-serie”, og med en solid dose ironi hevder han at målet er å lage en tegneserie det tar like lang tid å lage som å lese. Til tross for dette, virker innholdet noe mer forseggjort. Det er mye å le av i Rundetid, og som vanlig i Øystein Rundes tegneserier er ikke surrealismen langt unna.


Tormod Runde har mange frustrasjoner. Noen av dem involverer damer.

Øystein Runde kaller Rundetid som “perfekt til å lempa ut dei flauaste sjølvbiografiske detaljane eg hadde, utan å gjere personane og stadene altfor spesifikke”. Hovedpersonen Tormod Runde omtales som serieskaperens “hardt prøvde veslebror”, og Tormod kommer ut for mye rart. Her går det i mislykkede sjekkeforsøk og tunge kjærlighetsopplevelser, farsforhold på godt og vondt og noen doser skråblikk på hverdagen. Runde er treffende i sine ungdomsskildringer, og den såre delen av livet skildres glimrende – også med fyrstikkmenn.

Rundetid er en nødvendig samling, men prisen er dessverre avskrekkende. For 199 kroner kan man for eksempel kjøpe alle albumene med Bjartmann og Futen og likevel ha penger til litt sjokolade. Rundetid er lesverdig, tankevekkende og morsom, men den burde kanskje vært utgitt som album med en mer tiltrekkende prislapp og ikke som en forseggjort bok.

Øystein Runde: Rundetid
ISBN 978-82-05-37927-5
68 sider
199 kroner
Gyldendal

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)