Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

OVER MIDDELS TEMPO (26.09.08 )

Danske uker: Tempo er gjenoppstått i danske bladhyller. Den første utgivelsen byr på Blåjakkene i god, humoristisk form.

Av: Kristian Hellesund

Navnet Tempo gir særdeles gode assosiasjoner i enkelte norske tegneseriekretser. Gjennom dette tegneserieheftet fikk en rekke fransk/belgiske tegneserier sin debut overfor et norsk publikum, og generelt holdt tegneserieantologien temmelig høy standard. Her kunne man gjennom seksti- og syttitallet lese kvalitetsserier som Asterix, Bernard Prince, Iznogood, Buddy Longway, Allan Falk og Blueberry.

Etter en runde som Super Tempo i albumformat, forsvant Tempo som tittel fra det norske tegneseriemarkedet tidlig på åttitallet. Men det stopper ikke danskene. I disse dager er Tempo tilbake som tittel på tegneseriemarkedet, og Egmont Serieforlaget satser på BD i vanlig hefteformat. Det er dog en viktig forskjell. Der gamle Tempo var en antologi med med noen få sider ulike tegneserier fra forskjellige genrer, er dagens nye Tempo fra Danmark en utgivelse som satser på avsluttede albumhistorier.

I Tempo nr. 1 er det Blåjakkene som er i sentrum. Med tegneseriens danske navn Blåfrakkerne føres leserne inn i den amerikanske borgerkrigen. Sprint-forfatter Cauvin er i godhjørnet, og han serverer en god dose humor i samarbeid med tegneren Willy Lambil. Joda, det morsomme er ivaretatt her, men Cauvin bruker litt tid til å fortelle historien sin. Kanskje dette hadde holdt på 32 sider? Like fullt er dette bra og underholdende lesning. Sammenlignet med for eksempel Billy-album som “Matvraket” og “Brev fra Pentagon” faller dette ut i positiv forstand.

Hvorfor kan vi ikke få dette på norsk? Til under førti kroner er dette verdt å anskaffe seg! Egmont, hva med en norsk utgave av det moderne Tempo?

Tempo nr. 1
Blåfrakkerne: De blå ser rødt
Av: Willy Lambil og Raoul Cauvin
52 sider
34,95 danske kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. Knask.


    Knut Robert Knutsen    28. September 2008, 13:28    #
  2. Har kanskje noe med at langhistorier som ikke er i album ikke selger så bra i Norge? Eller hvordan er det med det egentlig?


    Alexander    28. September 2008, 21:39    #
  3. Hvordan slike historier selger i Norge vet man ikke før man har prøvd. Det er egentlig helt umulig å spå, spesielt på forhånd. Nå har man gjort noen forsøk med hele Thorgal-historier. Det kommer også en hel Thorgal i neste Fantomet nr. 21/22 (dobbeltnummer) den 13. oktober.
    Selv foretrekker jeg albumhistorier som album.


    Øyvind B    29. September 2008, 08:16    #
  4. Langhistorier, ja…

    Hvis man kunne se litt videre enn big-nose fransk-belgiske humorstriper hadde det enda vært noe. Og satset på litt nyere stoff.
    For min del ser jeg verken sjarm eller poeng i serier som Blåjakker eller Ompapa eller iznogood eller hva det heter alt sammen. Husker flotte serier som Latigo fra SuperTempo, og ønsker mer av slikt. Jerry Spring! DET var serie, det.


    Spacedog    29. September 2008, 12:20    #
  5. En korrigering; Super-tempo ble ikke utgitt i albumformat, men var et blad med stiftet rygg og av middels papirkvalitet som inneholdt avsluttede albumhistorier. Altså omtrent som denne danske nyutgivelsen av Tempo.

    Tidlig på 80-tallet hadde vi også albumserien Serie-album som besto av ulike albumtitler samlet under felles nummerering og vignett.

    Begge disse måtene å presentere albumserier på er ganske sympatisk synes jeg, den førstnevnte kan gjøre at albumserier får en svært overkommelig pris.

    Det er flott at danskene prøver og jeg skulle gjerne sett at man hadde forsøkt noe lignende i Norge. For oss som ikke gidder å kjøpe Fantomet o.l. for å lese albumserier som biserie der og for de som synes at Serieverkets utgivelser kan bli vel kostbare, så er en utgivelse som Tempo et velkomment alternativ.

    Og da gjerne med et sprekere innhold enn dette første nummeret av dansk Tempo…


    Einar H.    1. October 2008, 12:46    #
  6. Til dere som ikke gidder å kjøpe Fantomet for å lese flotte albumserier som Jerome o.l.: Slå av TVen, bytt fra sofadress til noe mer passende og KJØP NOEN ORDENTLIGE TEGNESERIER, eller som det også heter på godt norsk: “get a life”.


    Øyvind B    1. October 2008, 13:23    #
  7. Øyvind B. har et godt poeng; det er mange gode tegneserier der ute som er å foretrekke fremfor sløving foran TV’en. Mange flere bør kjøpe “ordentlige tegneserier”.

    Mitt problem er ikke at jeg kjøper for lite av gode, ordentlige tegneserier, snarere tvert i mot. Men jeg har etterhvert nådd en alder (40+) der jeg er blitt mer kritisk, ikke nødvendigvis til hva jeg leser, men til hva jeg liker, og først og fremst til hva jeg bringer i hus og putter inn i samlingen.

    Bøker, album og “trade paperbacks” er å foretrekke foran løse blader. Og jeg kjøper ikke lenger blader fylt opp med middelmådigheter bare for å lese den ene serien jeg er interessert i.

    Eksempel:

    – Modesty Blaise er bra – jeg kjøper bøkene i Klassikerserien, ikke Agent X9 der det er mye annet rart i knotete sorthvitt. – Pondus er bra – men biseriene kan være så ymse; kjøper bokserien og ikke månedsbladet. Det samme gjelder for M og Rocky. – Fables er en av de beste seriene som finnes akkurat nå men Nemi er komplett uinteressant. TP på engelsk fremfor Nemi-bladet. – Pogo er en serie jeg gjerne skulle ha lest mer av – men den går i Tommy og Tigern der hovedserien er lest tusen ganger før, og Bone står i bokhylla både i norsk og amerikansk utgave.

    Og det bringer oss til biseriene i Fantomet. de kan være så bra de bare vil, men jeg er av dem som synes Fantomet er middelmådigheten selv, en serie jeg mistet interessen for for 20 år siden. Derfor kjøper jeg ikke Fantomet selv om biseriene kan være av høy kvalitet. Dessuten er formatet lite og papirkvaliteten dårlig. Har jeg gått glipp av så mye? Thorgal kanskje. Og Jerome. Men ellers?

    Jeg ville ha foretrukket et format som Tempo – ett album i ett blad. Slik som norske Super-Tempo . Det er en billig og tilgjengelig måte å presentere albumserier på.

    PS. Jeg skal innrømme at jeg ikke har lest Jerome. Finnes denne serien tilgjengelig andre steder enn i Fantomet – f.eks. i danske album?


    Einar H.    2. October 2008, 09:54    #
  8. Rygterne forteller om at næste dansk Tempo bliver Sammy.


    Albert    4. October 2008, 11:32    #
  9. Jerome er dessverre ikke utgitt på dansk. Så vidt jeg vet er den kun å finne i franskspråklige album, og i Fantomet på norsk (og noen gamle Serie Spesial). Dersom du ikke har lest noe av dene serien, så må du bare gi den et forsøk.


    Øyvind B    6. October 2008, 07:58    #
  10. Mulig jeg har linket til denne franske Jeromesiden tidligere, men her er den:
    http://www.jeromekjeromebloche.com/


    Øyvind B    6. October 2008, 11:16    #
  11. Jeg ser at de to første Jerome-historiene ble trykket i Serie Spesial nr. 5 og 8-1987, to nummer som jeg faktisk har ett eller annet sted i samlingen min. Kjøpte dem i sin tid fordi de inneholdt Canardo-historier som aldri ble utgitt som album i Norge. Jeg får finne dem frem igjen og sjekke ut.


    Einar H.    6. October 2008, 22:29    #
  12. Fantomet og Tex Willer er de to beste serieheftene som utgis i Norge i dag. Og jeg skulle ønske at dette danske Tempo kunne kommet i norsk utgave også. Men inntil da: Er det mulig å få tak i dette her i Norge? Kan man abbonere på dette?


    Terje    18. June 2011, 23:18    #
  13. Det danske Tempo solgte for dårlig og har nå sluttet å komme. Bl.a. Tronsmo i oslo tok inn en del eks., og du kan sjekke om de har noen igjen.
    Men det kommer en del album med historier av samme typen i Danmark. Donovan Comics kommer med en del slike album.
    Donovan Comics

    Det kom kun ti hefter i denne serien med tempo.
    Dansk Tempo 2008-09


    Øyvind B    19. June 2011, 13:46    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)