Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

JULEHEFTENE ER TILBAKE (23.11.08 )

I morgen toger de på ny inn i norske butikker, kiosker og bensinstasjoner. Juleheftesesongen er over oss igjen.

Av: Kristian Hellesund

Den norske juleheftetradisjonen fortsetter også i år. Mens Fonna forlag allerede har hatt et nytt julehefte med Ingeniør Knut Berg av Jon Bing, Tor Åge Bringsværd og Knut Westad i salg et par uker, er det 24. november som er slippedato for de fleste juleheftene.

Markedskoordinator Astrid Thorsnes Andemyr i Schibsted Forlagene forteller til Serienett at forlaget kommer med åtte ulike juleheftetitler i år. Totalopplaget for forlagets julehefter er på 360.000 eksemplarer. Størst opplag har de klassiske utgivelsene Kapteinens jul og Tom og Jerry jul, som begge er trykt i 64.000 eksemplarer. Størst blant de norske er Jens von Bustenskjold, som har et opplag på 60.000 eksemplarer. Av moderne, norske tegneserier har juleheftet med M størst opplag. Utgivelsen med Mads Eriksens tegneserie er trykt i 37.000 eksemplarer. Til sammenligning har Kollektivets julehefte av Torbjørn Lien et opplag på 28.000 eksemplarer.


Juleheftene med Kollektivet og M er blant årets helnorske utgivelser.

Ellers byr Schibsted Forlagene på julehefteutgivelser som Larsons Gale Verden og Nissens jul. Verdt å merke seg blant forlagets julehefter er juleheftet med Tom og Jerry, der man kan få et gjensyn med Donald Duck-serieskaperen Carl Barks’ arbeid på tegneserien Benny Bjørn & Benny Burro.


Egmont Serieforlagets reklame for årets julehefter. (Faksimile: Fantomets krønike nr. 8/2008)

Også Egmont Serieforlaget kommer med en lang rekke julehefter i år. Stavanger Aftenblad kan fortelle at 27 av forlagets julehefter også i år er trykt i Rogaland. Blant dem er julehefter som Pondus, Nemi og Tommy og Tigern. I følge Egmonts tegneseriebutikk på nett, univers.no, dukker det i år også opp julehefter med Nr. 91 Stomperud, Billy, Blondie, Fiinbeck og Fia, Flåklypa og Knoll og Tott. Men forlaget har mer å by på. De Disney-interesserte kan nemlig se frem til utgivelser som Carl Barks jul, Donald Duck god gammel årgang, Mikke Mus og Langbein julehefte, Ole Brumm jul, Donald Duck & Co julehefte og Walt Disney’s julehefte.


Saken er oppdatert med nye bilder 24. november klokken 2130.

Les mer om trykkingen av Egmonts julehefter hos Stavanger Aftenblad:
http://www.aftenbladet.no/lokalt/949127/Julen_trykkes_paa_Jaattaa.html

divider
 1. Mmmmm. Jolehefter.


  knut robert knutsen    23. November 2008, 13:15    #
 2. Gleder meg spesielt til M og Kollektivet albumene!


  Aleksander Dokkeberg    23. November 2008, 14:24    #
 3. Ser fram til “Smørbukk” og “Tuss og Troll”. I år står Egmont som distributør av disse. Og selvsagt skal IKB av KW kjøpes inn og nytes.
  Ser at danskene har en markering av av Knoll og Tott har gått hundre år i Danmark. Vi kan også snart si det samme.


  Øyvind B    23. November 2008, 19:29    #
 4. mmmjjaaaa jolhefte… ikkje alltid like moro. men interessant nok i seg sjøl. ein del BIG SKUFF i år, og nokre store gleder innimellom.

  M er berre sorgen, reprints over heile linja med verdas tunnaste forklaring på kvifor dei prentar OMATT jolehistoria frå Pondus året før M var lansert.

  Pondus er ikkje lenger eit vanleg jolealbum, her har redaktørane kasta handkleet og innsett at dei ikkje maktar å fylle bladet med noko særleg nytt, sjøl om dei køyrer ei rute over to heile sider :( Så dei fyller bladet med pusl og peik for gutar og fotballfrelste tullingar. Pondus aktivitetshefte…. brrrr.

  Kollekivet er flott, Torbjørn er ein serieskapar som tek seg til å laga noko spesielt til juleheftet.

  Same filosofien har Lars Lauvik, som kvart einaste år gjer sitt yttarste for å laga noko unikt for jula. Og EON har årets vakraste forside …. mmmmm!

  Smørbukk og T&T er særs flotte i år, brukbare hovudhistorier som det plar vere MEN: heftet inneheld eit opptrykk av 1958-utgåva, med forside og det heile. Vanlegvis er dette hefter som er umogelege å få fatt i for oss “normale” entusiastar. Kjempebra!

  Knoll og Tott er berre SUPER i år, Knerr i storform. Lim, villkattar og strutsar i herleg mix. Og Fredrik er berre ein stor drittsekk som vanleg.

  Knut Berg er årets store skuffelse, les heftet og døm sjølv. Ikkje ein gong “bra for å vere norsk” – dette heftet hadde vorte dømt nord & ned viss det hadde vore utgitt “i utlandet”. Slapt og uengasjert manus, skisseaktige teikningar og grusom fargelegging. Knut W. kan så mykje betre, her ser det ut som om han har hatt alt for lite tid, uvisst av vilken grunn. Men manuset er heller ikkje all verden – når skal vi få ein debatt om Bing & Bringsværd sitt bidrag her? Gode namn frå fortida borgar IKKJE for at dei akjøner korleis eit seriemanus skal strukturerast. Kunne vore kjekt å høyre kva manuseksperten Knut har å seie om dette verket.

  Vangsutane er berre trist, ein stor nedtur frå i fjor og det dramatiske storverket frå JRN. Her er det svake teikningar og historia er frykteleg – ein gjennomført trakassering av Larris, der han får så mykje lugg, spark og bank som han aldri før har fått. Ikkje moro å lese. Fonna er ikkje på topp jola 2008.


  Arild    24. November 2008, 11:38    #
 5. No er Bing, Bringsværd og Westad blant barndomens heltar, men eg må seie meg einig i at Ingeniør Knut Berg ikkje var så bra. Sjølve plottet er ein grei pot-boiler som vi kjenner frå eit hundretals billige sci-fihistorier, det er no så. ikkje noko som stikker seg ut. Men måten historia er delt opp i ruter på er fleire mil utomskjærs. Side opp og side ned med nærbilete av andlete og veivande hender (på 3-4 ruters sider) når dei lirar av seg bakgrunnshistoria, medan eit undersjøisk Hydra monster vert avfeid med ei halv side og tollekniv? Og seriøst : Aima vert omkledd av vakre havfruer i Ming-tradisjoneelle haremomgjevnader i ei LITA rute medan ho blygt slenger fram ein pupp? Romero hadde grete, døydd av skam og snudd seg i grava. Ein treng ikkje monster og pupp for god sci-fi, men tek ein det først med, så gjer det skikkeleg!
  Det er tynt, udramatisk, pedantisk og prippent. Det er som å høyre ein krf-politiker prøve å dra vågale vitsar (eller enno verre: Thorbjørn Jagland). Westad sine estetiske val skal eg ikkje gå nærare inn på, den fargebruken har han hatt lenge og eg har aldri hatt sansen for den, men historieforteljinga i dette heftet er rett og slett utilstrekkeleg.
  Elles er dette det einaste joleheftet eg har fått lese hittil og det vert vel midten av desember før eg gjer eit innhogg i resten.


  knut robert knutsen    24. November 2008, 17:41    #
 6. Jeg syns nå det er en smule stas at KOnK gjenoppstår som julehefte!


  Kristian P.    25. November 2008, 10:51    #
 7. Endelig har Smørbukk og Tuss og Troll lagt på seg og fått såpass omfangsrike hefter at de er mer i takt med tiden. Sideantallet har økt fra omkring tyve til over tredve, det er stor forbedring, og det er ikke for tidlig. Honnør til alle involverte (også Egmont som nå har en finger med i spillet).


  jostein hansen    25. November 2008, 21:42    #
 8. Fin og informativ gjennomgang av Arild. Selv leser jeg aldri juleheftene før på julaften så det er greitt å få et innblikk i hvilke serier man skal satse på i år.

  Det er forresten litt pussig at M kjører et opptrykk i sitt julehefte, samtidig som årets siste M-blad (nr. 12) inneholder en fabelaktig hyllest til “Snekker Andresen og julenissen” som hadde passet perfekt i et julehefte.


  Einar H.    26. November 2008, 09:55    #
 9. Bergens Tidende tar for seg årets julehefter i dag:

  http://www.bt.no/bergenpuls/litteratur/article672920.ece

  Eon, Kollektivet, Flåklypa, Gråtass, Konk, Kaptein Sabeltann og Carl Barks’ jul blir alle belønnet med terningkast 5.


  Kristian Hellesund    8. December 2008, 16:20    #
 10. Dagbladets anmeldelser av årets julehefter finnes her:

  http://www.dagbladet.no/2008/12/08/kultur/tegneserier/julehefter/3971131/

  Carl Barks’ jul får terningkast 6, mens terningen stopper på en femmer for Pondus, Kollektivet og Fiinbeck og Fia.


  Kristian Hellesund    9. December 2008, 01:22    #
 11. “Å anmelde julehefter er av natur en øvelse i ekstrem subjektivitet.” Det er jo en litt aggressiv holdning å innta. Som serieanmeldar er jo hovedpoenget å seie 1) Er det eit godt produkt (teknisk)? 2) kven kan tenkast å sette pris på heftet? Og 3) får dei det dei er ute etter?

  Klart det subjektive kommer inn, men “ekstrem subjektivitet” er vel mest ei unnskulding for å komme med krasse kommentarar til ting han ikkje likar av prinsipp.

  Men eg merkar det at der er mange seriar som har stort sprik i karaktersettinga frå liste til liste.


  Knut Robert Knutsen    9. December 2008, 11:44    #
 12. Byavisa Trondheim har sett på noen av årets julehefter:

  http://www.byavisa.no/byavisa/artikler.php?artid=3205

  Her får Pondus og Stomperud terningkast 6.


  Kristian Hellesund    9. December 2008, 14:35    #
 13. “F.eks. klarer gode musikkanmeldere på denne måten å skape en større entusiasme for musikken, og etter hvert vet man hvilke anmeldere som best kan guide en videre i musikklandskapet. ”

  Det er klart, men teikneserier vert kasta i ein sekk og gitt til ein og same anmeldar anten det er “Klassisk”,”Jazz”, “folkrock”, “country”, “tyggegummipop”, “goth” eller “techno.” Musikk-, film- og litteraturanmeldarar er veldig mange og opererer gjerne i definerte nisjer. Det er klart at ein kan ikkje dekkje heile spekteret av julehefter og forvente at nokon skal like alt, men då går det an å seie at “detta er ikkje for meg, men det virker som eit bra produkt innan den sjangeren/ målgruppa den er i.”
  Viss nokon leser ei anmelding for å sjå kva hefte dei skal kjøpe til ungane og støter på ein anmeldar som gir alle barnehefter terningkast 1 (utanom Carl Barks)fordi dei ikkje interesserer han, og det er einaste anmeldaren som er i den avisa dei kjøper, kva gjer ein då?
  Då har den anmeldaren og avisa ikkje anmeldt juleheftene med tanke på kjernepublikummet (barn). Då takke meg til Jon Sveinbjørn Jonsson sine utførlege, inndelte rangeringar.


  knut robert knutsen    9. December 2008, 15:39    #
 14. Interessant debatt! Flere kunne deltatt her med sine subjektive meninger :)

  Jeg synes at en anmelder bør vise interesse for hele spekteret av fenomenet Julehefter. Tradisjonen bør respekteres som særegenhet og bedømmes ut fra det.

  Jeg har i en annen tråd (EON Julehefte) pratet litt om mine erfaringer i NRK, der men i ønsket om “god radio” også ber om å få rangeringer og svært personlige meninger. Det bør ikke forhindre at man omtaler alle sjatteringene innenfor fenomenet på likt grunnlag.

  Når det er sagt har jeg store problemer med å si noe fornuftig eller innsiktsfullt om julehefter som Blondie, Billy, Skippern, Hårek og Snøfte Smith. Hvis man i disse tilfellene hadde fulgt samme mal som for Knoll og Tott – og brukt klassisk materiale – ville disse heftene blitt viet en helt annen interesse fra meg. Å si at historiene er morsomme og poengene kommer tett er ikke nok, da kan egentlig alt vurderes som morsomt/ikke morsomt.

  På samme måte er det nesten umulig for meg å snakke entusiastisk om gjentatte opptrykk av humorserier som Tommy & Tigern, Disneyheftene (unntatt CB), Larson osv.

  I anstendighetens navn trakk jeg fram Pusur i respekt for seriens stilling hos ungdom, og jeg ser med interesse at det er bare jeg og Serienetts redaktør som har samme syn på denne (er det fordi vi er de eneste som har kontakt med denne målgruppen, tro? Han er jo lærer, mens jeg holder kurs for ungdom på skole).

  Å bedømme Fiinbeck & Fia er også en blandet fornøyelse. GMcM sin status er det ingenting å si på, så min eneste rangeringsmetode (og den er enkel) er å bruke originalens alder. Årets julehefte er omtrent det siste han tegnet før han døde, etter det jeg ser av årstallet – mens jeg holder seriens tidligere år i større age.

  Norske hefter med 99% opptrykk av moderne historier synes jeg er forkastelig, og gir uttrykk for det. Å gi Nemi/Pondus/M terningkast 5-6 pga. at dette er “morsomme historier” blir dermed uforståelig for meg, da kunne man liksågodt gi Tommy & Tigern fast 6 hvert år ettersom dette granngivelig er en av verdens beste og morsomste serier de siste 20 år?

  Subjektivitet og entusiasme er vel og bra, men man må holde tingene noenlunde klart for seg selv om det snart er jul ….:)


  Spacedog    10. December 2008, 10:04    #
 15. En bør vel være noenlunde objektiv, selv om personlig glede over en serie alltid er flott.
  Jeg leser ikke så mye Pusur selv, men jeg kjenner noen jenter som liker denne morsomme katten, og kanskje jenter er ekstra svak for denne serien?
  Har foreløpig ikke kjøpt Fiinbeck. Men har hørt av andre at denne muligens ikke er laget av McManus, Mcmanus døde i 1954. (hadde ikke med brillene sist jeg var i butikken, og fikk ikke sjekket).


  Øyvind B    10. December 2008, 19:18    #
 16. Tøysekopp, mitt argument med jentene var kun ment for deg, som et innlegg om at det finnes en hel del som liker denne serien. Det finnes sikkert mange flere i samme kategori som liker serien (de er alt annet enn tvilsomme), og dermed fortjener den å bli vurdert på en skikkelig måte. Dersom jeg ikke finner noen positive sider ved Pusur, kan jeg alltids spørre noen andre om råd, og kildene kan en holde hemmelig.


  Øyvind B    10. December 2008, 21:12    #
 17. Nå har jeg aldri påstått at Pusur er verdens beste tegneserie eller at årets julehefte fortjener terningkast 6.

  Jim Davis kan fortsatt være morsom, og jeg synes en hel rekke søndagssider i årets julehefte faktisk VAR morsomme. Det skal Davis og co. ha ros for.

  Årets julehefte med Pusur er helt klart bedre enn fjorårets, men det gjør ikke tegneserien verken oppfinnsom, grensesprengende eller nyskapende. Som det heter i ordtaket: En svale gjør ingen sommer…


  Kristian Hellesund    10. December 2008, 22:37    #
 18. “Har Jim Davis noen gang vært morsom?”

  Ja, Gonzales. Davis var veldig morsom en gang på slutten av syttitallet da tegneserien om Pusur var i sin spede barndom og lenge før merchandisinghysteriet omkring katten satte inn.

  De siste 25 årene har Pusur ofte vært en traurig opplevelse man gjerne bør styre utenom, fordi serien gjentar seg så altfor ofte. Det er i slike tilfeller det er viktig å vise til en utgivelse som årets julehefte. Kvaliteten på morsomhetene i Pusur-serien er høyere enn på lenge i akkurat den utgivelsen. Men kanskje det bare er et forbigående fenomen?

  Forresten: Skulle jeg anbefalt en humoristisk dyreserie i stripeformat, ville jeg sagt Feite Freddys katt eller Fuzzy. Ikke Pusur!


  Kristian Hellesund    11. December 2008, 10:29    #
 19. Avisa Nordland har også gått gjennom årets julehefter:

  http://www.an.no/kultur/article4009123.ece

  Denne gangen er det terningkast 6 til Nemi, Pondus, Flåklypa og Carl Barks’ jul.


  Kristian Hellesund    23. December 2008, 21:13    #
 20. Fikk idag, 3. september 2009, “Basserne nyhedsbrev” på mail‏ ifra Egmont i Danmark. Jeg siterer: “Andet serieguf som er på trapperne er årets fire julehæfter. Knold & Tot er naturligvis en klassiker som bare skal udkomme, mens Basserne udkommer for anden gang i nyere tid. Zits får chancen for første gang som julehæfte og Carl Bark’s jul er endnu en nyhed indenfor julehæfterne. De udkommer alle i slutningen af oktober.”


  Øyvind B    3. September 2009, 20:19    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)