Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

BARNEVENNLIG JUL (25.11.08 )

Nissens jul er en julestrømpe med variert innhold. Den inneholder litt ymse, men gledeligst er gjensynet med Troll av Terje Nordberg og Arild Midthun.

Av: Kristian Hellesund

Mye kan tyde på at Nissens jul får få seriøse konkurrenter til tittelen årets mest julete julehefte. Jul, julenisser og vinterfortellinger preger utgivelsen, som har undertittelen “barnas eget julehefte”. Det inneholder både tegneserier, noveller, eventyr og ulike kryssord og oppgaver.

Det kjøres knallhardt ut fra starten med en Troll-historie av Terje Nordberg og Arild Midthun. Den prisbelønte Troll-tegneserien ble dessverre bare avspist med to album på slutten av åttitallet, og det er synd at serieskaperne ikke fikk arbeidet videre med konseptet. Det hadde både potensial, substans, dyktig håndverk og ikke minst en unik, norsk tilknytning. Historien “Den late julebukken”, som er gjengitt her, er ikke høydepunktet av Troll-produksjonen. Til tross for det ellers utbrukte “Rudolf må ha vikar”-plottet, fungerer historien bra med små, morsomme gags underveis og gode Midthun-tegninger. Reproen har ikke vært helt heldig her. Fargene virker ekstra blasse, og kanskje forlaget har skannet inn sidene fra tidligere utgivelser?

Ellers består juleheftet av tre ikke fullt så interessante tegneserier med nisse- eller juletema. “Skirenn i Nissekollen” av Bjarne Kristoffersen og Sylvers “Terten og Titten” er illustrerte dikt på verseform. Begge er nostalgiske bidrag til utgivelsen, der en referanse til Birger Ruud forteller at dette ikke er laget for Hannah Montana-generasjonen. Det ukrediterte tegneserieeventyret “Trollsteinen” er en trivelig, kort fortelling, som ganske sikkert passer bedre for dagens oppvoksende slekt.

Nissens jul har gjennom 80 år vært en del av det norske julehefteopplevelsen. Årets julehefte er variert, og julestemningen og julepreget er definitivt ivaretatt. Noe av innholdet virker litt utdatert i dag, og til tross for at dette skal være “barnas eget julehefte” vil nok ikke alt falle i smak hos alle de yngste. Dog vil en småskoleelev likevel finne mye av interesse her. Eventyrene er relativt korte og lettleste, oppgavene greie, mens avsnittet med Troll er et solid høydepunkt. Som juleunderholdning kan dette være bra saker for mange på barneskolen, men kanskje det treffer besteforeldregenerasjonen vel så bra?

Nissens jul 2008
36 sider
39,50 kroner
Schibsted Forlag

divider
  1. Hvor har det blitt av dette koslige Juleheftet, finner det ikke i noen butikker i Trondheim?


    Jon Kristian Hammer    22. December 2014, 22:04    #
  2. Nissens jul utgis ikke i 2014.


    Kristian Hellesund    22. December 2014, 22:54    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)