Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

JERNMANNEN ER TILBAKE ( 7.12.08 )

Så var det Iron Mans tur i norske bladhyller igjen. Marvel Spesial nr. 12/2008 byr på to historier med superhelten.

Av: Kristian Hellesund

Det er svanesangen til tegneserieheftet Marvel Spesial når Iron Man inntar heftets aller siste utgivelse så langt. Schibsted Forlag går bort fra tittelen, og i stedet vil man ha en annen satsing. Forlaget satser nemlig i 2009 på “avsluttede, tykke seriealbum med Marvel-serier, til en billig penge”, heter det på lederplass i Marvel Spesial nr. 12/2008.

At det er Iron Man som får sjansen i dette heftet, er ikke så rart. Figuren bør være innarbeidet blant vanlige serielesere etter å ha vært hovedfigur i Seriehusets antologi Marvel Universet i 2003 og 2004. I tillegg har spillefilmen med Iron Man vært en suksess i Norge i år. I tillegg til et pent besøkstall på 113.000 på norske kinoer, har det i følge release.no blitt solgt mer enn 100.000 Iron Man-DVD’er her til lands bare i løpet av oktober måned. Iron Man har også vært en viktig bifigur i de norske Spider-Man-heftene de siste årene.

Marvel Spesial nr. 12/2008 gir oss en nyutgave av opprinnelseshistorien til Iron Man samt et oppgjør mellom jernmannen og Fantastic Fours erkefiende Doctor Doom. Som i forrige nummer av Marvel Spesial går Schibsted Forlag bort fra det vanlige Marveluniverset og inn i Marvel Adventures-universet. Marvel Adventures-heftene er myntet på et yngre publikum enn de vanlige Marvel-heftene. På mange måter er dette en mer klassisk tilnærming til superhelttegneserier enn de endeløse historierekkene som både Marvel og DC pumper ut med sine superhelter. Hver historie er avsluttet, og det kreves langt mindre av bakgrunn i Marvels verden for en tilfeldig leser.

Det er manusforfatter Fred van Lente som har ansvaret for Iron Man-historiene i heftet. Van Lente gjør ikke skam på verken Jack Kirby eller Stan Lee når det gjelder action og fremdrift, men historiene hans virker overtekstet. Det er mye bakgrunnsinformasjon som presses inn i snakkeboblene, og de tyner til tider tegningene. I den første historien er det James Cordeiro og Scott Koblish (tusj) som har det kunstneriske ansvaret. Streken er noe statisk, men god sidelay-out redder historien. Bedre blir det når Fantomet-tegneren Graham Nolan overtar sammen med tusjeren Victor Olazaba i den andre historien. Tegnerteamet leverer en flott superhelthistorie, som gir denne anmelder lyst til å se mer av Nolan på norsk. Hva med noe mer Graham Nolan i Fantomet, Egmont? Og hvorfor ikke få ut noen av de beste Batman-historiene hans også?

Marvel Spesial nr. 12/2008 er en bedre utgivelse enn forrige nummer, men Iron Man fungerer mye bedre i den vanlige tittelen enn her. Det er et nedsig å sammenligne innholdet i dette bladet med Kurt Busieks Iron Man-historier i Marvel Universet – til tross for tegningene til Graham Nolan. En tilfeldig leser vil likevel kunne kose seg med denne utgivelsen, som både gir underholdning og en innføring i Iron Mans verden.

Marvel Spesial nr. 12/2008
52 sider
49,50 kroner
Schibsted Forlag

divider
  1. Jeg reagerte også på forteller- og tegnestilen i dette heftet, og fant fort ut at dette ikke var noe for meg. Marvel Adventures blir tynnsmurt Vita Hjertegod istedet for Kvitseidsmør på skiva. Men samtidig viser dette det evige problemet vedr. lansering av superserier, både her og sannsynligvis også i hjemlandet USA: de “vanlige” historiene i Marvel/DC er så fullstendig innpakket i overliggende historierekker og crossovers med referanser som går hundre år tilbake i tid, at en ny leser står maktesløs til å finne ut hva som egentlig skjer.

    Og for oss gamliser som opplevde superserienes storhetstid på 60- og 70-tallet er dette et tankekors: historiene fra dengang, som vi ser på som “kanon”, var sannsynligvis både enklere tegnet og fortalt enn dagens Marvel Adventures.

    Så det er et betimelig spørsmål om ikke forlagene burde satse enda sterkere på de enkle, actionpregete “fortalt-i-ett-hefte”-historiene enn endeløse Civil Crisis Invasion-crossovers.

    Spiderman Kids (kommer det ut fremdeles?) er et bra eksempel på et hefte som kan “lære opp” ungdommen til å sette pris på superserier.


    Spacedog    7. December 2008, 13:53    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)