Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

HOLD BRILLAN, JUNGELENS KONGE ( 8.12.08 )

Til sitt nye epos har Christopher Nielsen gjort et originalt valg av hovedperson.

Av: Trond Sätre

Christopher Nielsens nyeste tegneserie, Bygdegutar er en tegneserieroman i ordets rette forstand. I all beskjedenhet kaller han det et ”album”, men da snakker vi om et album med en sammenhengende historie på nærmere 200 tettpakkete, fargesterke sider.

Spesielt interessant er valget av hovedperson. I årevis har den trønderske bygdegutten Julius, bedre kjent som Hold Brillan, vært et tilbakevendende innslag i Nielsens tegneserieunivers. Funksjonen hans er som regel å være stor, sterk og sint, og lite annet enn det. Tilnavnet Hold Brillan har han fått fordi han alltid ber en kompis om å holde brillene hans før han starter et slagsmål. Og det gjør han ofte. Det er altså ikke særlig vanskelig å se på Hold Brillan som selve inkarnasjonen av bygdedyret. Men her er han altså helten.

Utgangspunktet for historien er at Hold Brillan melder seg på et programkonsept som viser seg å være en slags omvendt ”Jakten På Kjærligheten” – en realityserie der enfoldige ungkarer fra bygdene reiser til en tropeøy for å kjempe om gunsten til en sofistikert, urban kunstnerinne, Petra Pauline. Hold Brillan, som meldte seg på i den tro at det var en pengepremie, er først sint og skuffet. Men når han lærer å kjenne Petra som en sterk og temperamentsfull kvinne, blir han mer oppriktig forelsket i henne enn noen av de andre deltakerne er. Så prøver produsentene å gjøre en vri ved å invitere tre ungkarer fra Oslos kunstnermiljø til øya. Men når den ene av dem kommer i klammeri med Hold Brillan tar hele fortellingen en ny og dramatisk vending.

Nielsen ser ut til å være påvirket av sin gjesteopptreden i filmbransjen her – Mange husker nok den påkostete animasjonsfilmen ”Slipp Jimmy Fri”, der Hold Brillan for øvrig hadde en birolle. ”Bygdegutar” har en svært filmatisk oppbygging med nøye definerte spenningskurver og flere dramatiske høydepunkter. Hold Brillan og Petra blir svært nyansert framstilt; ikke bare er Hold Brillan helten i denne historien, men han får også vist sine følsomme sider uten å miste troverdigheten. Den digre trønderen får anledning til å vise at han kan være dyp på andre måter også; spesielt minneverdig er scenen der han bruker en lignelse for å advare de andre deltakerne mot å rotte seg sammen mot ham. Resten av persongalleriet er noe mer ensporet, selv om Nielsen ser ut til å ha en viss sympati for (eller kanskje mer medynk med) de øvrige realityserie-deltakerne. Til siste er konklusjonen hans likevel at like barn leker best og at det er stor forskjell på by og land.

Christopher Nielsen viser seg her som en ambisiøs historieforteller av episk format. Resultatet både underholdende og raffinert, selv om oppbyggingen ikke er uten problemer: Den sjangermessige overgangen fra mediasatire til storslagent actioneventyr er veldig brå, og deler av klimakset blir ikke sett, men bare gjenfortalt. Nielsen er mest vant til å fortelle kortere historier, og det merkes her.

Men med ”Bygdegutar” har Christopher Nielsen gjort Hold Brillan til en interessant og nyansert figur, noe som i seg selv er litt av en prestasjon. Og tydeligvis har han tenkt å fortsette med å gi trønderkjempen en mer framtredende plass i sitt tegnserieunivers, for bak på coveret annonserer han allerede nå titlene på de to neste Hold Brillan-albumene, som riktignok er planlagt å utkomme over en periode på ti år. De kan være verdt å glede seg til.

Bygdegutar – Hold Brillan Album # 1
ISBN 9788291187815
196 sider
280 kroner
No Comprendo Press

divider
  1. Mitt første møte med Bygdegutar tyder på at meg tykkes boken inneholder en litt for stor porsjon CN. Han er uovertruffen i mindre doser eller kortere album, men her får i alle fall jeg et overload etter 2/3 gjennomlesning. Kanskje for mye stoff for ett album?


    Spacedog    16. December 2008, 20:52    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)