Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

LITT GAMMELT, LITT NYTT (22.12.08 )

Årets julehefter fra Norsk Barneblad veksler mellom klassikere og nytt materiale.

Av: Trond Sätre

I år har Norsk Barneblad inngått en avtale med Egmont for lettere å distribuere sine to tradisjonsrike julehefter – Smørbukk og Tuss Og Troll. Men for at disse heftene skal passe inn i Egmonts mønster, er sidetallet utvidet til det som er vanlig for norske julehefter – 36 sider. Plassen er derfor satt av til 50-50 nytt og gammelt materiale, noe som fungerer bra. Gjenopptrykk er som kjent ganske vanlig i julehefter.

I SMØRBUKK handler årets nye historie mye om veteranbiler, litt om vinter og ikke noe om jul. Historien er bedre enn jeg på forhånd hadde fått inntrykk av, men mangler noen reelle høydepunkter. Dessuten virker den desto mer statisk sammenliknet med den andre historien i årets hefte, et gjenopptrykk fra 1958 som er skrevet av Johannes Farestveit og tegnet av Jens R. Nilssen. Denne historien går i et heseblesende tempo, og det skjer konstant noe nytt og uventet. I tillegg er Smørbukk en mer spennende figur her. I den nye historien er han en hyggelig og beskjeden gutt, mens Farestveits og Nilssens Smørbukk er en frekk og påståelig guttunge full av pågangmot. Ikke minst Nilssens livlige strek må ta mye av æren for dette inntrykket. Årets hefte demonstrerer altså hvordan Smørbukk har blitt rundere i kantene.

TUSS OG TROLL består av tre nye historier som alle sammen er forholdsvis kjedelige og i overkant enkle. En av dem har i tillegg en referanse til reality-serier. Moderne, populærkulturelle referanser kler Tuss Og Troll svært dårlig, samme hvor subtile de er. Men både Solveig Muren Sanden og Håkon Aasnes leverer fine tegninger. Ikke minst er det en fryd å se at Muren Sanden fortsatt greier å levere en ny fire siders historie i hennes alder (hun fylte 90 i år). Muren Sanden tegnet også de to historiene i årets gjenopptrykk (fra 1958, det også), som begge er hentet fra Asbjørnsen og Moe. Streken hennes er like bra nå som den gangen.

Smørbukk Jula 2008 / Tuss Og Troll Jula 2008
36 sider per stk.
Kr. 39,50 per stk.
Egmont Serieforlaget i samarbeid med Norsk Barneblad

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)