Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MESTERLIGE SUPERHELTER ( 5.03.06 )

Egmonts superhelttegneserieprogram i Danmark er noe større enn Egmonts tilsvarende i Norge. Serienett har sett nærmere på en av de danske utgivelsene som ikke kommer til Norge. Giga nr. 30 er strålende lesning.

Av: Kristian Hellesund

En rekke forlag har samarbeid om ulike utgivelser i forskjellige land. Her hjemme på berget ser vi det for eksempel i utgivelser der Egmont Serieforlaget samarbeider med sine nordiske søsterforlag om blant annet trykk og grafisk utforming. Et slikt samarbeid har sine klare fordeler. Blant annet er det penger å spare på samtrykk, slik at en utgivelse som ellers ville gitt røde tall i regnskapet ikke gjør det.

Samtrykksamarbeidet ser man blant annet i superheltutgivelsene. Noen ganger kommer en utgivelse ut i både Norge, Sverige, Finland og Danmark, mens andre ganger er det lesere i bare et eller to land som får se et bestemt hefte. Spider-Man og X-Men kommer for eksempel ut i alle fire landene, mens Egmont-forlagene i Danmark og Finland er de eneste som satser på jevnlige hefteutgivelser av superhelttegneserier fra forlaget DC Comics.

Egmont Serieforlaget i Danmark har et større superhelthefteprogram enn norsk Egmont. I tillegg kan danskene by på flere hefter med superhelttegneserier enn det forlaget gjorde i fjor. I tillegg til månedlige utgivelser med Spider-Man kommer dansk Egmont med superhelthefter på 100 sider annenhver uke. Blant dette finner vi seks hefter med X-Men, seks hefter med DC-heltene Superman og Batman samt utgivelser med Ultimate Spider-Man, Ultimate Fantastic Four, New Avengers og miniserien House of M.

Denne uken er en ny utgave av dansk Egmonts 100-sidere med superhelttegneserier i salg. I Giga nr. 30 finner vi fire historier fra forlaget Marvels serie Supreme Power. Heftet er en samproduksjon mellom Egmont i Danmark og Egmont i Finland, og det inneholder amerikansk Supreme Power nr. 9-12. Dette er en oppdatering av Marvel-heltene Squadron Supreme, som blant annet dukket opp som gjester i en Avengers-historie i det norske heftet Mega Marvel for noen år siden. Det spesielle med Squadron Supreme er at superheltgruppen er bygget opp som en slags hyllest til forlaget DCs superheltgruppe Justice League of America, der blant annet Superman, Batman, Flash, Green Lantern og Wonder Woman figurerer.

Det er J. Michael Straczynski som har manusansvaret for Supreme Power. Mannen bak fjernsynsserien Babylon 5 og en del Spider-Man-historier som kom på norsk i fjor, har valgt å plassere superheltgruppen i en verden som til forveksling er lik den vi selv bor i. Dermed er Superman-kopien Hyperion, Flash-pastisjen Blur og Green Lantern-varianten Doctor Spectrum blant de første superheltene, og Straczynski får muligheten til å skildre et jomfruelig superheltunivers på sin måte. Det gjør han mesterlig, og Supreme Power er en glimrende måte å fremstille hva som ville skjedd hvis det virkelig fantes superhelter.

I Giga nr. 30 har man kommet et stykke i Supreme Power-sagaen. Hyperion har frigjort seg fra myndighetene som fostret ham opp til å bli USAs hemmelige våpen. Dermed er heftet først og fremst en historie der den indoktrinerte mannen med superkrefter tar et oppgjør med de som i praksis har hjernevasket ham. Samtidig presenteres den egentlige opprinnelseshistorien til Hyperion.

J. Michael Straczynski har gjennom en rekke tegneseriehefter vist at han mestrer å skrive for mediet. Fortellingene hans er engasjerende, og det er vanskelig å legge fra heftene han har laget. Det gjelder også dette bladet, der Straczynski blander action, melodrama og overraskende handling på en utmerket måte. Heftet er også velsignet med glimrende tegninger av Gary Frank og Jon Sinbal.

Redaksjonelt sett er det lite spennende i Giga nr. 30. Dansk Egmont har dessverre sluttet med leserbrevspalter, som gjennom flere år har vist seg å være svært lesverdige. Det er synd at heftet ikke inneholder resyméer fra tidligere handling eller en grundig presentasjon av forholdet mellom Supreme Power, Squadron Supreme og Justice League of America. Det ville det vært plass til i stedet for fire sider med reklame for ulike danske Egmont-utgivelser.

Supreme Power er en av de siste årenes beste tegneserier fra de store superheltforlagene Marvel og DC. Kommer du over serien på dansk eller på originalspråket, er anbefalingen at du tar den med deg. Den er absolutt verdt det, for dette er superhelter på sitt beste!

Giga nr. 29 (Supreme Power nr. 3)
100 sider
49,50 danske kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)