Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SKUFFENDE ROMEVENTYR (10.01.09 )

Tor Åge Bringsværds Kaptein Puma er mer preken enn underholdning

Av: Trond Sätre

Kaptein Puma er en genmanipulert, jordisk katt (visstnok en hunn, men temmelig androgyn) som blir sendt ut på en langvarig romferd til Alpha Centauri. Men når hun underveis får øye på en stor komet som er på full fart mot en bebodd planet, beordrer hun skipet om å sette krus mot planeten for å hjelpe innbyggerne.

Tidligere har Tor Åge Bringsværd og Einar Lunden laget fire bildebøker om Kaptein Puma (noe som for øvrig er litt forvirrende, siden dette virker som hennes første historie). ”Den Store Kometen” skiller seg fra de øvrige ved at historien er i tegneserieformat. Kanskje er det derfor Bringsværd forklarer kaptein Pumas bakgrunn. Dessverre er dette et format som røper visse svakheter hos Lunden som tegner. Jeg husker at han tidligere har vært dyktig på stripeserier, men i et større format greier han seg ikke like bra. Figurene hans er hengslete og bakgrunnene hans er flate. Skjønt de kjedelige, matte fargene må ta mye av ansvaret for at serien er visuelt skuffende. Pussig nok er flashbacksekvensen i begynnelsen av boka den beste. Menneskeskikkelsene til Lunden er atskillig bedre tegnet enn dyr, aliens og androider. Bare synd at boka ikke handler om mennesker.

Eller gjør den egentlig det? Tor Åge Bringsværd ønsker at science fiction skal si noe klokt og underfundig om vår egen virkelighet, men ofte blir han overivrig, og ender med å hamre inn poengene. I ”Den Store Kometen” er dette pinlig tydelig, både i plottet og i navnet på planetene. Ja, boka kunne nesten oppfattes som et partsinnlegg i en viss dagsaktuell strid: De innfødte på planeten Zaga (stokk litt om på bokstavene) blir terrorisert av de teknologisk overlegne romvesnene fra planeten Saleri (igjen, stokk litt om på bokstavene). Ja, og når kometen kommer, kan zaganerne ikke regne med noe flyktninghjelp fra de bokstavelig talt firkantede politikerne på planeten Egron (stokk litt om… nei, forresten, det holder å stave navnet baklengs). Jeg ventet halvveis at en egronisk politiker med navnet Vis Nesnej skulle komme og fortelle kaptein Puma at zaganerne har sendt hjemmelagede raketter inn på salerisk territorium…

Banale politiske metaforer og anagrammer til side: Det største problemet med historien er at den faktisk er ganske kjedelig. Den har ikke nok av verken humor eller overraskelser, og jeg ser ikke hvordan den kan holde på barns oppmerksomhet. Tor Åge Bringsværd hevder at han har like stor respekt for barnelitteratur som for voksenlitteratur, og at han egentlig ikke gjør forskjell på disse to. Likevel er tonen i ”Kaptein Puma” en smule nedlatende. Jeg hadde ventet bedre, både av Bringsværd og Lunden.

Kaptein Puma og den Store Kometen
ISBN 9788205376359
56 sider
299 kr.
Gyldendal Norsk Forlag

divider
 1. TÅB er en av de norske forfatterne som “can’t do wrong”, dvs. at navnet borger for mediaoppslag og (forhåpentligvis, på gode dager) salg. Dvs. behandling som mange andre forfattere og serieskapere bare kan drømme om, dessverre.

  Å kritisere nasjonalikoner som TÅB (og andre) er jo livsfarlig og bør ikke gjøres av andre enn de som ikke har mer å tape (hm….).

  Jeg har tidligere påstått at B&B gjorde en dårlig jobb som manusforfattere på Ingeniør Knut Berg på eventyr, og jeg er enig med kritiker Sætre her at manuset til Puma-serien er pinlig dårlig. Flaut og påtrengende korrekt. Men navnet forplikter jo til både kulturstøtte, innkjøp og slikt…

  Lundens bidrag er ikke så aller verst, men for “glatt”, slik hans stil vanligvis er. Når det glatte og perfekte ytre blir koblet til en glatt og perfekt historie, så lukter det “BOOOOORING!” på leng veg.
  Min datter på 8 år – som burde være i målgruppen for denne boka – holdt på å duppa av under lesingen og oppsummerte etterpå at dette var både kjedelig og uinteressant…
  Boka er et skole-eksempel på hvor flatt en potensiell fengende røverhistorie kan bli når den skrives etter oppskrift der alle de rette knappene skal trykkes på etter tur.


  Spacedog    10. January 2009, 22:19    #
 2. 300 kroner for ein middelmådig 56 siders teikneserie for barn? Eg ville ha sagt at det var absolutt lavmål, men eg fryktar at det ville vere å undervurdere norsk forlagsbransje.

  Ser ut som dei snart er ferdig med å ribbe gullgåsa, så det er vel ikkje lenge før dei tek ho ut til slakt.


  Knut Robert Knutsen    10. January 2009, 23:41    #
 3. Bare for å klargjøre: Jeg sier ikke at manuset er “pinlig dårlig”. Manuset er kompetent men uinteressant, det er problemet. Historien du forteller om dattera di bekrefter det.


  Trond Sätre    11. January 2009, 14:58    #
 4. Enig med du, Gonzo. TÅB er en av de største eventyrfortellerne i norsk samtidslitteratur, men hans storhetstid var såvisst 60-70-80-tallet. Her fungerer han (i tegneseriesammenheng) som alibi for media/kjendis/name recognition, som er alle forlags våte drøm. Det er så mange mange fler unge serieskapere i Norge som kunne ha laget en Kaptien Puma-serie som virkelig svingte, f.eks. Flu?


  Arild    12. January 2009, 13:14    #
 5. For å være helt ærlig… Jeg kan ikke krangle med noen av argumentene deres. Synd men sant. Får gjøre det bedre neste gang!


  Einar    4. December 2009, 16:58    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)