Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

LOVENDE DEBUT (11.01.09 )

Esben Titlands første solohefte, Båter Mot Bølgene, er et svært personlig produkt.

Av: Trond Sätre

Tidligere har han produsert egenutgitte fanziner, men ”Båter” kommer ut på Jippi Forlag. Esben går dermed inn i rekken av håpefulle norske serietegnere som kjemper med mer kommersielle produkter om en smule oppmerksomhet i Narvesens bladhyller.

Utgangspunktet er en ung mann som reiser til Brasil for å besøke broren sin. Han heter visst Esben, men så vidt jeg kan se blir det navnet bare brukt én gang, så jeg skal ikke spekulere på hvor selvbiografisk serien er. Uansett, broren har vært i Brasil noen år for å jobbe i et eller annet idealistisk foretak. Rammen er en reiseskildring, og Titland gir oss mange landskaps-og folkelivsskildringer fra Brasil. Dermed får serien et lett eksotisk preg som gjør at den skiller seg litt ut i mengden. Men framfor alt handler historien om den unge mannens forhold til to personer: Broren, slik han husker ham fra oppveksten, og ei jente – en kjæreste eller nesten-kjæreste – som han lot bli igjen i Norge.

Handlingen er mindre viktig, og den røde tråden er ikke overtydelig; ”Båter Mot Bølgene” består av små samtaler og observasjoner. Historien er langsom, men behagelig og ettertenksom, og den greier seg uten noen klar konklusjon. Titlands strek er enkel, men stilren og effektiv. Den ser ut til å være inspirert av amerikanske indie-tegnere som Daniel Cloves, og egner seg svært godt til en realistisk tegneserie.

Båter Mot Bølgene er et poetisk og svært lite kommersielt produkt, og tittelen tyder da også på at Titland er klar over dette (skjønt tittelen har både en bokstavelig og en overført betydning). Først og fremst er dette en samling personlige refleksjoner som er like godt formidlet i tegninger som i ord.

Båter Mot Bølgene
ISBN 977080837980632
52 sider
40 kr.
Jippi Comics

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)