Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FANTOMET NETTOPP NÅ (25.02.09 )

Fantomet er i ferd med å få en bra start på det nye året. De første tre heftene i året 2009 har vist forskjellige sider ved Fantomet.

Av: Arild Wærness

Fantomets persongalleri har kanskje vært seriens største svakhet de siste årene. McCoy-perioden var en uendelig strøm av enkle klisjeer (men mesterlig utført, bevares) og Moore innførte nye, sårt tiltrengte bipersoner. Sala fikk endelig både karriere og personlighet utover “damsel-in-distress”-syndromet, ny leder av Jungelpatruljen og president/lege var begge svarte – noe som viste at serien endelig hadde tatt steget forbi mellomkrigstidens kolonistpreg. Med Moz, Rex og frk. Tagama fikk også Skallegrotten sårt tiltrengte innvånere i tillegg til Guran og hans Store Venn. Tilslutt, endelig, vil noen si, tvillingene.

Men felles for alle disse figurene er at det vanskelig blir gode historier rundt dem, det nærmeste må bli Luagas ensomme utferder i ugjestmildt terreng, disse har hatt en viss nerve. Og det er litt av seriens problem – Sjefen sjøl er så allmektig og dyktig at det svært sjelden kan skrives gode, nervepirrende hirtorier om ham. Han er overmenneskelig, og det er ikke bra for drama. Som eksempel blir de beste Supermannhistoriene til når forfatteren avkrefter/gjør helten menneskelig.

Med piratdronningen Kate Sommerset har en av de beste av de nye forfatterne, David Bishop, endelig fått en figur han kan leke seg med. Hun er vakker, handlekraftig og tøff, og regjerer i kanskje den mest romantiserte og myeomspunnede perioden i Fantomet-ættens æra; kaper/pirat-tiden. Flere historier er blitt skrevet om henne, og hun er så absolutt blitt en viktig del av Fantomologien. Det gjenstår sikkert mange historier om Piratdronningen Kates karriere på de syv hav, før hun frivillig ble nonne.

I dette heftet møter vi Piratdronningen i den senere periode, etter at hun nonnifiserte seg. Men ikke helt, en akt gjenstår før hun helt oppgir sitt ville liv. Av forskjelige grunner vender hun tilbake til Bengal for et dramatisk møte med gamle venner og fiender. Fantomet (en av forfedrene til vår tids Fantomet) fungerer som en
bakgrunn og pådriver i denne historien, Kate er så absolutt i forgrunnen det meste av tiden. Historien er bra fortalt og ypperlig illustrert, med flotte vekslinger mellom drama og ettertanke.

Bare synd at dette er en meget ufullstendig historie, del 1 av 2 sies det, der fortsettelsen/slutten ikke kommer før i nr. 10. Vi forlater Kate og hennes venner i en skikkelig “cliffhanger” og må altså vente noen måneder før vi får slutten. Med figuren Kate Sommerset har Fantomet-serien fått en bi/hovedfigur som fungerer som historiebærer i fortellingene, ikke bare en stakkars sivilist som må reddes av den allmektige Sjefen. Serien trenger flere slike figurer, og all ære til Bishop for kreasjonen.

Resten av bladet inneholder nok en klassisk Johnny Hazard-historie med høy Asia/jungelfaktor, fra kanskje den aller beste perioden i seriens liv. Frank Robbins må da være en av verdens aller beste serieskapere? Hans evne til å dramatisere fortellinger, og via små ruter fokusere på viktige elementer i handlingen, samtidig med en fabelaktig tusj/svartbruk gjør at seriene hans er skoleeksempel for moderne actionserier. Og at dette er beregnet på trykk i aviser gjør det bare enda mer imponerende…

Artikkelforfatteren beklager at de “faste” artiklene har uteblitt i det siste, det skyldes prioritering av andre gjøremål, som vanlig. Hvis ønskelig kan jeg sende en kort rapport om forrige nummer, dobbeltnummer 2/3-09.

Fantomet nr. 4/2009
68 sider
38 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
 1. Nr 2/3 var et tjukt, firedelt hefte som inneholdt:

  1. En svak hovedhistorie “Ildstorm”, et tilbakespill på Barry-legenden om Gandor og ildprestene. Historien var merkelig konstruert: først; en urban thriller om ildspåsettelse via kultmedlemmer, samt en uferdig referanse til president Singh som ikke førte noesteds, deretter, en klassisk Barry mash-up under vulkanen med gamle prester som overvinner Fantomet ved å kaste sand i øynene hans. Uff.

  2. En flott Thorgal-historie, saftig og velkomponert. Fantomet-dobbeltnumrene skilter med kronologisk gjenopptrykk av Thorgal-albumene, og i mangel av tilgjengelige album er dette det nest beste.

  3. En like saftig Johnny Hazard-sak, Asia og jungel og alt som hører til. Robbins i storslag.

  4. En nyere Barrythriller (reprint) med kuppforsøk for n’te gang på President Luaga. Ikke av de største historiene.

  Alt i alt et OK hefte, og mangler du Hazard eller Thorgal bør du skaffe deg det på nærmeste bruktboksjappe.


  Spacedog    25. February 2009, 12:50    #
 2. Kjøpe akkurat Thorgal album nr 31 på Tronsmo. Dansk utgave, utgitt av Cobolt,pris kr 170,- , en stiv pris, men albumhistorier er best i album.
  I Fantomet nr 1/2009 fikk vi 3. og siste del i en Jerome K. Bloche historie, en nydelig serie som anbefales.
  Thorgal historien i 2-3 er også utgott i Fantomet i 1997.


  Øyvind B    25. February 2009, 22:01    #
 3. Thorgal (og andre omtrykk) viser hvor vanskelig det er å tilfredsstille alle kjøpere/lesere. 10-12 år mellom samme historie er ikke mye, men leserskaren fornyes jo med jevne mellomrom, og det vil alltid være historier som ingen ha lest før. Jeg, feks., med 50 års lesning bak meg, har aldri åpnet et Thorgal-album før. Men problemet er alvorlig nok; med en forgubbing og innskrenking av leserskaren blir det en stadig høyere andel lesere som har det aller meste fra før. Og de er de siste som ønsker opptrykk av gamle historier.
  Thorgal er noe av det bedre man kan benytte, men det finnes jo mange serier som aldri har vært publisert på norsk.
  Jeg har tidligere nevnt Jonah Hex, kanskje dette hadde vært noe? Westernhelter er jo gamle venner av Fantomet.
  Ellers er Jerome K Bloche ikke det dummeste man kan bruke, selv om jeg synes den siste historien var unødvendig surrete og langdryg.


  Spacedog    26. February 2009, 09:57    #
 4. Jerome K Bloche surrete og langdryg? Jeg synes den var sjarmerende og festlig. Personen Jerome er temmelig surrete og kjæresten Babette desto mer jordnær (Minner litt om TV-serien Fagervik), men det er noe av seriens sjarm.
  Noe av plottet: En gammel bondekone dreper sin svigerdatter og tre år senere kommer Jerome og Babette på besøk til den nye svigerdatteren. Bondekonas forhold til den nye svigerdatteren er heller ikke så godt, men detektiven Jerome skjønner tegninga etterhvert. Hendelsen med Rhesus pluss og
  Rhesus minus, samt at babyen måtte i lyskasse er rett opp i mitt fagfelt, så det satte en ekstra spiss på historien. Nydelig tegnet, anbefales.


  Øyvind B    7. March 2009, 21:14    #
 5. “Ildstorm” får en oppfølger i Fa 9/09, for de som syntes historien sluttet vel brått, bare så det er nevnt…
  Før det, i nummer 7, kommer Graham Nolan og Paul Ryan tilbake med relativt ferske søndagshistorier.


  jostein hansen    11. March 2009, 13:40    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)