Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FANTOMET NETTOPP NÅ ( 8.03.09 )

Moderne serieskapere lager historie fra “gamle dager” – uten videre suksess i Fantomet nr. 5/2009.

Av: Arild Wærness

David Bishop har seilt opp som en av de mest interessante av Fantomet-forfatterne i det siste, og møtet med ham på Raptus for et par år siden var svært interessant. Han prøver – forsiktig – å modernisere karakteren slik at hovedpersonen blir mer “realistisk” innenfor det som forstås som moderne serieheltskikkelser. Jeg synes han har lykkes langt på vei, og vår generasjons Fantomet har tilegnet seg mer av både humor og personlighet. I de historiske fortellingene (“Krønike-Fantomene”) har han gjort en kjempejobb ved å introdusere figuren Sjørøver-Kate, som vi forresten traff i forrige nummer. Disse fortellingene fra tidligere tider har vært riktig så friske.

I dagens hefte er det også en “gamle-dager” fortelling, denne gang fra Irland tidlig på 1700-tallet. Landsbyen Monaive (som er tegneseriehistorisk ved at forfatteren Alan Grant og kona Sue (som vi møtte på Raptus i 2001) – har etablert som en av verdens kule seriefestivalbyer) hjemsøkes av datidens skrømt: heksejakt. Vår helt og hans svarte venn Fredag (?) vikles selvsagt inn i en historie og redder omsider dagen for den skjønne “heksen” som forfølges. Dette er en fortelling det går tusen på dusinet i Fantomet-rekken, dette har vi lest utallige ganger før. Synd at Bishop ikke makter å løfte fortellingen over standard-nivået. Kanskje tiden har løpt ifra slike plott? Det går jo ikke an å fortelle denne evige historien på nye måter…

Sal Velluto, som jeg tidligere har jublet litt for, passer etter min oppfatning dårlig til denne type rural-historisk drama. Han er en moderne action- og superheltillustratør, men her blir den litt polerte stilen så slick at det blir som en kremkake med for mye sukker. “Gamle dagers” ansikter bør illustreres annerledes enn vår tids fjes, men disse figurene ser merkverdig 2000-æra ut. Historien løftes av siste sides illustrasjon som kan gi en viss pekepinn på kommende drama i ætterekkefølgen :)

Bladet fylles ut av klassisk Sprint tegnet av geniet Franquin, for de som liker slikt er nok dette snadder, men jeg har mistanke om at de som elsker denne typen serier allerede har albumet pent i hyllen…

Tilslutt, en 1979-Barry-historie avsluttes i dette nummeret, der helten nok en gang får spille Big Brother for jungelens folk som er opptatt med Jungelolympiaden. En skikkelig sviske, m.a.o….

Fantomet av middels kvalitet denne gang, dessverre. Kanskje neste nummer blir bedre? Det ser i alle fall lovende ut, med Claes Reimerthi ved roret…

Fantomet nr. 5/2009
68 sider
38 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)