Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

DILBERT STJELER SHOWET ( 5.04.09 )

Larsons Gale Verden er godt representert i bladhyllene denne våren. I tillegg til en egen påskespesial, kan man ta med seg det vanlige månedsheftet. Der har Dilbert fått seg et eget bilag.

Av: Kristian Hellesund

Skal man sette seg ned og lage en norsk tegneseriehistorie, har tegneserieheftet Larsons Gale Verden en viktig plass. En rekke viktige norske tegneserier som Nemi, Kollektivet og Fakta fra verden har fått eksponering overfor tegneserielesende nordmenn gjennom Larsons Gale Verden. I tillegg har en rekke gode amerikanske avisserier blitt trykt i bladet sammen med Gary Larsons eminente vitsetegninger.

For tiden er det Charlotte Helgelands tegneserie Singel og sugen som tar seg av den faste, norske kvoten. Helgelands serie har en bevisst, egen strek, men humoristisk sett faller den kraftig gjennom sammenlignet med tegneseriene til Lise Myhre, Torbjørn Lien og Karstein Volle. I Larsons Gale Verden nr. 4/2009 får Helgeland følge av gjesteserien Reveland av Jorunn Haugse. Haugse har publisert serien sin over lengre tid på nettserier.no, og det er fortjent at hun også får vist den frem i et av de store norske humortegneserieheftene. Reveland er morsom og har et artig persongalleri, og Haugse viser gode ferdigheter med overraskende poenger og et og annet ordkløveri. I tillegg er hun en dyktig fargelegger. Skal man klage på noe, så er det at Larson-redaksjonen ikke trykker flere Reveland-striper i heftet. Haugse og Reveland fortjener mer enn to sider når de først gjester bladet.

Fra internasjonalt hold får vi som vanlig noen meget få, men avholdte sider med Arne And og Quinos vitsetegninger. Som vanlig er dette høydepunktene sammen med Gary Larsons egne enrutere og Dilbert. Scott Adams’ tegneserie er ikke den best tegnede, men den er morsom og inneholder solide doser god ironi og sarkasme. Et eget bilag passer glimrende, og kanskje dette er veien mot et eget Dilbert-blad? Larson-rutene har de fleste norske tegneserieinteresserte lest etter hvert opptil flere ganger, og Dilbert er vel en av de få seriene i dette heftet som kan bære et eget blad her til lands. Dermed kan det på sikt være mer interessant med et Dilbert-hefte med gamle Larson-ruter som biserie enn dagens Larson-hefte med Dilbert som biserie.

Monty av Jim Meddick bør nevnes spesielt. I tillegg til opptredenen i Larsons Gale Verden nr. 4/2009, er stripeserien også aktuell i eget album akkurat nå. Ellers er det helt streite halvmorsomheter fra Lagunen, Brewster Rockit, Opus, Meehan Streak, Non Sequitur og Over hekken i dette bladet. Av en eller annen grunn er Opus på lavgir her, og Lagunen skuffer med en heller kjedelig sekvens. Dermed føles mye som fyllmasse i bladet.

Larsons Gale Verden nr. 4/2009 er ikke et must, men liker man Dilbert er det ikke noe i veien for å plukke med seg heftet. Per i dag er Larsons Gale Verden ikke like interessant som bladet var for noen år siden. Savnet etter Kollektivet, Øystein Rundes Bjartmann og Karstein Volles tegneserier er stort, og for tiden kan ikke de norske bidragene erstatte dem. Samtidig er biseriene veldig varierende i kvalitet. Det lages for lite Arne And til å gi serien en stor og dominerende rolle i heftet, og mengden med stripeserier sørger for liten variasjon i bladet. Kanskje tingen er å finne noen lengre og episke humorserier? Sergio Aragones har fått fast plass i M-heftet, men kanskje hans Groo hadde passet bedre i Larsons Gale Verden? Eller hva med å grave frem Usagi Yojimbo av Stan Sakai? Mulighetene er mange.

Ellers er vel tiden inne for en solid Larson-samling i bokform på norsk. Kan vi få bøker med Tommy & Tigern, Ernie og Dilbert, kan vi da også få en ordentlig Gary Larson-bok?

Larsons Gale Verden nr. 4/2009
52 sider (+bilag på 20 sider)
39,50 kroner
Schibsted Forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)