Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

VAKKER OG SENTIMENTAL (13.04.09 )

Gibrat er en særdeles dyktig tegner. Tegneserieromanen hans Utsettelsen er et vakkert skue, selv om den i perioder vipper over i det sentimentale.

Av: Kristian Hellesund

Da Utsettelsen ble utgitt på fransk, var det som to album. Nå har Egmont Serieforlaget samlet albumene i en samleutgave med stive permer utgitt gjennom tegneserieromanbokklubben Serieverket. Serieskaperen Gibrat forteller i utgivelsen en historie fra 2. verdenskrig, der kjærligheten mellom de franske ungdommene Julien og Cécile står i sentrum. Julien skal sendes til arbeidstjeneste i Tyskland, men på vei dit flykter han. Toget han reiste med blir bombet, og den tyske okkupasjonsmakt tror at Julien er blant de drepte. Det er han ikke, og tegneserieromanen viser Juliens tilbakekomst til landsbyen, der han fra avstand iakttar livets gang. Midt oppe i dette er Juliens store kjærlighet, Cécile, som han følger mest av alle.

På mange måter er Utsettelsen en tegneserieroman om den uoppnåelige kjærligheten. Vi følger Julien i det han lengter etter Cécile, som ikke kan bli hans slik situasjonen er. Juliens offisielle status som død, trusselen fra den tyske okkupasjonsmakten og Céciles andre beilere hindrer Julien i å handle. Dermed er også dette en historie om savn, drømmer og utilstrekkelighet.

Det oser dyktighet over Gibrats tegnearbeid. Han har en realistisk tegnestil som innimellom brytes med et og annet karikaturaktig trekk over ansiktsuttrykkene. Landskap, byrom og inventar gjengis utmerket, og sidelay-outen fungerer også godt.


Realistiske og flotte tegninger av Gibrat i Utsettelsen.

Utsettelsen er en flott og godt tegnet tegneserieroman. Gibrat har levert et interessant verk, som her og der spiller på det sentimentale. Prisen på 349 kroner er dog i høyeste laget for 128 sider med tegneserier i albumformat, så i forhold til enkelte av de andre av Serieverkets utgivelser faller Utsettelsen noe gjennom.

Utsettelsen
Av: Gibrat
ISBN 978-82-429-3626-1
128 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. Fjorårets nydeligste utgivelse, en klar prisvinner. Jeg vet at noen lar seg skremme av prisen, men det tilsvarer en halv tank med bensin, eller en stk. dataspill. Boken er obligatorisk i etthvert tegneseriehjem.


    Øyvind B    14. April 2009, 20:15    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)