Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MØRKETS GJERNINGER (14.05.09 )

Bokstavelige og psykologisk demoner herjer i det nye norske tegneseriealbumet Demonen i Engleby

Av: Trond Sätre

Skiensgutten Magnus Guyra (idé og tegninger) har tatt initiativet til denne utgivelsen sammen med Andreas Ruud (tekst). Serien har allerede rukket å vekke noe oppsikt på lokalt plan, fordi den blir oppfattet som umoralsk og som lefling med det okkulte.

De av oss som kjenner bransjen vet selvsagt at engler og demoner lenge har vært en klisjé i tegneserier, og at ”Engleby” sannsynligvis er laget i tradisjonen til DC og Vertigo. ”Engleby” har da også et tydelig Vertigo-preg. Den har til og med en hardkokt, overnaturlig detektiv i stil med John Constantine. Mikael Dreyer er seriens steintøffe antihelt, og han tilbringer mesteparten av historien med å nedkjempe demoner mens han leter etter den elskede datteren sin. Noen engler fins egentlig ikke i historien, navnet til tross – Et ironisk poeng som utgiverne da også framhever på vaskeseddelen.

”Engleby” ville ikke kommet så veldig godt ut av en sammenlikning med de fleste Vertigo-serier i samme sjanger. Historien er rotete fortalt, og selv om Magnus Guyra absolutt har talent, er streken hans litt i stiveste laget. Men til å være en norsk indie-serie er dette er svært godt produkt. Guyras kreative bruk av skyggelegging, gråtoner og perspektiver gjør underverker for det visuelle. Mannen har dessuten et godt øye for detaljer. Historien kan nok virke en tanke spekulativ, men den har også en interessant utvikling og et psykologisk aspekt som blir stadig viktigere jo lenger ut i historien vi kommer.

Selve formatet er også verdt å framheve. Heftet er trykket på glanset papir, noe som ytterligere framhever bruken av skygger, lys og gråtoner. Dessuten selges det til en svært overkommelig pris. Derfor er det grunn til å ønske et slikt initiativ velkomment. Utgivelsen møter imidlertid på samme problem som andre norske indie-serier: Manglende distribusjon og manglende avertering. En lav utsalgspris hjelper lite hvis bladet ikke er å få kjøpt.

Demonen i Engleby
44 sider
Kr. 26,50
Nettbutikk

divider
 1. “En lav utsalgspris hjelper lite hvis bladet ikke er å få kjøpt.”

  Ikke er å få kjøpt? Her har du vært for sløv i researchen din, Trond. I likhet med de andre småforlagene der ute, har også G! Comics en nettbutikk:

  http://www.gcomics.no/shop/


  Anonym    28. May 2009, 21:56    #
 2. Det er mange tegneserielesere som liker å bla i heftene før de kjøpes. Da er det fint å ta turen innom en spesialbutikk eller Narvesen før innkjøpet gjøres. Så vidt jeg vet finnes ikke Demonen i Engleby i salg i slike butikker. Nettbutikk er bra saker, men det er ikke alle som liker å handle over nett.


  Johan Vilde    28. May 2009, 22:31    #
 3. Greit nok, men at det ikke er å få kjøpt i en bladhylle, er ikke det samme som at det ikke er å få kjøpt.


  Anonym    29. May 2009, 00:33    #
 4. Jeg likte anmeldelsen, men siden jeg er en dust, tok jeg meg den frihet å anmelde den.

  http://superhelter.net/2009/05/29/anmeldelse-av-die-pa-serienett/


  Andreas Ruud    29. May 2009, 17:50    #
 5. Til anonym: jeg har faktisk lagt ved en link til G Comics’ hjemmeside, så interesserte lesere vet hvor de kan finne ut mer.


  Trond Sätre    29. May 2009, 18:35    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)