Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

HAPPY HAPPY JOY JOY (10.06.09 )

Nytt månedsblad fra Lars Lauvik – ikke en komplett vinner, men vel verdt en investering! Og med gode utviklingsmuligheter…

Av: Arild Wærness

Våren 2009 var nettryktet i seriekretser at Lauviken endelig skulle få eget blad. Om det skulle hete EON eller noe annet (Lauvik-nytt?) var ikke det viktigste, det primære diskusjonstemaet var hvorvidt landet trengte enda et humorblad. Min forhåndskonklusjon var at vi trenger så mange seriehefter med overlevelsesevne vi kan få i dette landet, og hvis det tilfeldigvis er et humorhefte så er det OK det også.

EON 1 debuterte nå på mandag, og jeg må med en gang si at det i store trekk innfridde mine forhåpninger til et levende og bra blad. Allerede fra forsiden ser vi at dette er noe annet enn det vanlige: ny, fururistisk logo og stort format. Og hovedpersonene som reiser fanen i kjent Iwo Jima-stil. Logoen tar litt tid til å bli vant med, persoblig foretrekker jeg LLs gamle San Fransisco/1968-inspirerte versjon, men denne er ok, sannsynligvis designet av forlaget selv. Logoen benyttes redaksjonelt utover i bladet, som sidetallsdekor, som oppfrisker her og der, så dette er vel gjennomtenkt. Formatet er til å ta av seg hatten for – det er Nemi-format som gir magasin/albumstatus på produktet. Men hvorfor sparte man på omslaget, Egmont? Nemi har hard, glanset omslagskartong, og man kunne ha kostet på seg noe lignende ved denne viktige lanseringen…

Et kjapt blikk igjennom bladet viser at Lauviks bidrag er Eon og Wildlife, samt 2 sider Oppgulp. Det er også viet plass til Eon-klassikere – en tradisjon som er etablert i de fleste norske seriehefter nå for tida – man fyller “ledige sider” med eldre stoff, kommentert av redaktør eller serieskaper. Videre er det gitt plass til en ny norsk serie, en side “Hurtigmat” av Marius Henriksen. Så faller velkjente saker som Pels og poter og Låven inn, samt nykommeren (?) Kamikazekaniner (i sort/hvitt).

Den STORE overraskelsen er BLACKSAD, albumserien fra Canales og Guarnido, tidligere utgitt i et (forlengst utsolgt) norsk samlealbum. Her er det blitt plass til en STOR dose, halve første album (tre er utgitt til nå). Så man må regne med at Blacksad kommer i alle fall i de seks første numrene av EON. For serieelskere er dette uventede innslaget en innertier, en av verdens flotteste serier er endelig tilgjengelig på norsk for flere enn de som kjøpte Serieverket-boken. Et ekstra pluss er det selvsagt at seriens tema; dyr som oppfører seg som mennesker, passer bra sammen i Eon-universet, der slike serier florerer, selv om de ikke er “naturalistisk” utført som i Blacksad. Eneste lille ankepunkt mot innslaget er at serien KAN støte “voksenkjøpere” som ikke ser forskjell på Donald og Metabaronen, som tror at alt trykket i gilde farger i papirhefte er et “Donald-blad” som kan leses av Småtten på 4. Blacksad er så definitivt IKKE for Småtten, det er en voksenserie, med et like voksent innhold som mange av tankene i Eon-serien selv. Men dette er en konstruert innvending, så får vi se hva “Barnevakten” sier til at et “barnehefte” inneholder nakne dyr som har seg og dreper hverandre. Uansett, flott tiltak!

Det er også blitt plass til en riktig søt gratulasjonsside fra andre norske serieskapere, mange som har egne hefter ute, og som ønsker Lars “velkommen etter!”. Samt to redaktørsider, der en etter hvert velkjent redaktør får brette seg grundig ut – arven etter Pyton er tydelig her, og det spørs hvor mye intern informasjon og “stikk” vi skal lese før dette blir utslitt. Men uansett er dette en liten innvending, sidene tar for seg EON’s start i den spede begynnelse, så da bærer vi over med det.

Pels og Poter/Låven er serier jeg ikke bryr meg så mye om, rent personlig, og “Hurtigmat” føyer seg egentlig rett inn i rekka av Larson-baserte en-vitsere. Vi får se hvordan den utvikler seg, det er en grei start uansett.

Over til hovedinnholdet: Lauvik sjøl: De innledende 8 sidene er spesiallaget for heftet, og dette lover bra, man bør ha MINST så mye originalstoff i hvert nummer. (Derfor bifaller jeg HØYT Lauviks beskjed om at han forlangte bare 10 utgivelser pr. år for å sikre ny-stoffmengden – dette er noe en del andre norske serieskapere (ja, jeg tenker på DEG) også burde gjøre. Innledningen er super, festlig og inneholder mye metastoff (andre seriefigurer, serieskapere og Lauvik sjøl) opptrer i rutene. Metatekst er forsåvidt noe som preger en del norske serier, og kan vitne om at man drar en sak for lenge – når man refererer til redaktører og serieskapere parallellt med seriefigurer. Norge er et lite land, og norsk seriemiljø enda mindre. Men: her fungerer det flott.

Eon-klassikeren er nevnt, og her har jeg en stor innvending – ombrekking av 4-ruters serier til tre ruter på linja er en SLETT ide. Her er “ny stripe” markert med en liten “nål”, men det fungerer rett og slett ikke – striper som er konstruert for fire ruters rekkefølge SKAL ikke trykkes på en side med tre og tre ruter i stripa. Kaos. Designmessig er det også ille, ettersom opprinelig design besrerer seg på figurer, farger, flyt og struktur over 4 ruter, med punch’en i siste rute. Nå kommer sisteruta her og der på sida. Ikke bra. Det hadde faktisk vært bedre å redusere rutene slik at det hadde blitt plass til fire på linja. En annen sak er om ikke klassikere burde være forbeholdt EON-samlebøkene, der kan slikt materiale forsvares. Men bevares, stripene er OK, selv om vi har lest dem før. I hefter og bøker. Derfor ble jeg LITT skuffa over at man allerede i første nummer tydde til denne velkjemte sidefylleren. Hva med
mer selvdestruerende kaniner i stedet for?

Alt i alt er dette et flott blad som fortjener stort og sterkt salg, her er rom for forbedringer og Lauviks integritet og dyktighet er det ingenting å si på. Og at han er en av landets mest populære serieskapere er heller ikke et minus.

Gratulerer med første nummer – her lukter det abonnementstegning lang vei :)

Eon nr. 1/2009
60 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
 1. Gratulerer, Lars!

  Jeg er enig med Arild i at ombrekkingen av stripene gir dårlig flyt av lesingen, spesielt gjelder det striper som starter på en side og fortsetter på neste. Det er litt synd at tilleggsseriene, som kun har tre ruter, fungerer bedre i bladet enn Eon selv…

  4×4 ruter pr. side fungerte jo i Pondus, så det bør ikke være vanskelig å få dette til i Eon-bladet også. Det blir selvsagt færre sider pr. stripesekvens (3 i stedet for 5), men det ville fungere bedre visuelt.


  Frank Flæsland    12. June 2009, 11:46    #
 2. Takk for anmeldelse og lykkeønskninger, Arild og Frank! Jeg er ikke mer blasert enn at jeg verdsetter all tilbakemelding/anmeldelser med en jomfruelig spenning og forventning. Jeg ER virkelig stolt over bladet vi har snekret sammen, men det er klart det er rom for forandringer/forbedringer. Dette var første nummer og forhåpentligvis vil bladet ha “satt” seg etter en 3-4 nummer og vi kan begynne å evaluere da.

  Blacksad visste vi ville bli en vinner – det er jo ren kunst og jeg føler det nesten flaut å ha den som biserie i mitt eget blad, men samtidig er det en gyllen mulighet (som du også nevner, Arild) til å nå ut med kvalitet til serielesere som normalt ikke får med seg slike fantastiske produkter. Det byr meg imot, men la oss kalle det misjonering :-)
  Kamikazekaniner var den serien jeg bare VILLE ha med, og faktisk fikk vi ikke “go” fra rettighetshaverne før to uker før bladet gikk i trykken! O’ lykke!

  Jeg er også glad for at det blir påpekt at mine to hovedkrav; stort format og bare 10 nummer i året er positivt. Lesere fortjener kvalitet og nytt materiale i hver utgivelse. Som serieskaper er man prisgitt publikum, og det skal man ALDRI glemme.

  Angående ombrekkingen skal jeg være enig i at jeg hadde delte meninger med det selv. Rent estetisk er det vakkert ( og tjener spesielt mine serier bra), men ja – det kan bli forvirrende. Og jeg innrømmer glatt at en del av idéen med det (men ikke hele) var å fylle flere sider med egenprodusert materiale.

  Igjen og avslutningsvis; vi er helt i startfasen, og forandringer vil garantert bli gjort, derfor er slike tilbakemeldinger gull verdt for oss. Jeg venter i spenning som ei lita jente på de første salgstallene som vil vise om bladet har livets rett. Uansett kan jeg med hånden på hjertet si at jeg står inne for det vi har levert, og at vi skal gjøre vårt ytterste fremover for å prøve å lage et blad som får leseren til glede seg til neste nummer!

  Beste hilsen,
  Lars


  Lars Lauvik    5. July 2009, 22:40    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)