Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

TOMTE GJØR SCIENCE FICTION (22.06.09 )

I sitt fjerde Sorte Sider-album tar Tomte for seg klassisk UFO-mystikk.

Av: Trond Sätre

Etter tre utgivelser på Seriehuset har albumserien nå meldt overgang til Kelpie, og Kelpie-redaktøren Tommy Kvarsvik er også involvert på manussiden. Hovedhistorien ”Lys Over Jessej”, som også har gitt navn til albumet, kommer med en UFO-forklaring på det såkalte Tunguska-mysteriet fra 1908. Tomtes historie (som er basert på en idé av Arne Bye) handler om en russisk tømmerhogger som forelsker seg i en utenomjordisk kvinne med hukommelsestap.

Tomte vil tydeligvis unngå at Sorte Sider-konseptet blir sjangermessig bundet, for ”Lys Over Jessej” er ikke noen egentlig skrekkhistorie (det skal legges til at Tomte har blandet sjangrene før også, men science fiction er likevel noe nytt). Du finner imidlertid den samme mørke stemningen som i Tomtes grøssere, noe som ikke minst settingen i det kalde, ensomme Sibir-landskapet bidrar til. Også Tomtes måte å tegne folk på har en klar funksjon i denne serien: Kontrasten mellom det lett karikerte utseendet til tømmerhoggeren Aleksey og det rene, pregløse utseendet til alien-kvinnen setter en ekstra spiss på historien. Bi-historien, ”Batterier Ikke Inkludert” likner mer på en typisk skrekkserie, selv om den er langt mer underfundig enn den er sjokkartet. Ja, den grenser til det surrealistiske.

Skrekkhefter kan fort bli klisjéaktige, men Tomte og Kvarsvik greier å holde ”Sorte Sider” interessant ved å overskride sjangrene på en måte som gir mening og passer inn i det eksisterende formatet. Skjønt Tomtes solide, skyggepregete strek er som regel verd å få med seg uansett. I kunsten å fortelle med kontraster mellom skygge og lys, er han Serie-Norges beste mann.

Tomtes Sorte Sider
36 sider (limfrest)
Kr. 50
Kelpie Forlag
Nettbutikk

divider
 1. Har kommet over en fin nettside med tips om de nye serien som kommer, og en oversikt over hva som er utgitt på norsk:
  http://www.mineserier.no/pls/htmldb/f?p=100:1:3964661911091436::NO


  Øyvind B    28. June 2009, 19:20    #
 2. Og hva har dette med “Lys over Jessej” å gjøre?


  Tomte    28. June 2009, 19:34    #
 3. Bla. a. dette:
  Tomtes sorte sider

  (Og at jeg ikke fant noe egnet sted å sette dette gode tipset)


  Øyvind B    28. June 2009, 23:29    #
 4. Hvem faen bryr seg om hvem Tomte er? Legg NED det jævla bladet!


  Donald Duck    30. June 2009, 01:24    #
 5. Hmm… Det kan virke som at dette: http://www.kelpie.no/?page_id=260 er det riktige stedet å bestille albumet!


  Reidar    30. June 2009, 16:45    #
 6. Men selges det i noen butikker? Jeg har vært innom både Outland på Paléet og Tronsmo, og de har ikke albumet noen av stedene.


  Kurt    30. June 2009, 17:22    #
 7. Ifølge Kelpie’s nettside skal Outland i Oslo og Trondheim ha tatt det inn, samt Seriebutikken i Sarpsborg.

  Heftet kan selvfølgelig også bestilles fra Kelpie’s nettbutikk, og det sendes fraktfritt :)


  Vanja    30. June 2009, 22:44    #
 8. Takk for opplysningene, Vanja. Jeg skal sjekke Outland Paléet en gang til, men de hadde ikke albumet sist jeg var der.


  Kurt    1. July 2009, 10:45    #
 9. Kurt: Du vil sannsynligvis lykkes bedre om du tar turen til Østbanehallen i stedet for Paléet.


  Tommy    1. July 2009, 12:59    #
 10. Interessant meningsutveksling om dette albumet på bloggen til Olaf Moriarty Solstrand:

  http://www.olafsolstrand.no/2009/06/30/looking-at-sales-numbers/


  Albert E.    5. July 2009, 09:28    #
 11. Synes denne Moriarty legger seg opp i mye han ikke har noe med..


  Blabla    6. July 2009, 00:44    #
 12. OMS gjør ikke annet i sitt blogginnlegg vedr. denne saken enn å sette søkelyset på salg/omsetning av tegneserier i Norge, noe som jeg personlig synes er noe av det viktigste man kan være opptatt av som seriefan akkurat nå...


  Spacedog    7. July 2009, 20:48    #
 13. OMS er kun en uvitende dust som er for høy på seg selv. Ikke noe mer enn det.

  Og til helvete med serie-norge.


  Tomte    7. July 2009, 22:23    #
 14. Blabla: Du har sjølvsagt heilt rett i at eg legger meg opp i ting eg ikkje har noko med. Det er eit trekk eg har felles med folk som starter facebookgrupper for å få gamaldags fluorvann tilbake i butikkhyllene og folk som sit på diskusjonsfora og diskuterer kven som eigentleg burde ha vunne Big Brother. Eg synser om ting eg har meiningar om. Det er stort sett det bloggarar gjer.

  I dette tilfellet synser eg fordi eg liker teikneseriane til Tomte, og eg føler at det er litt synd dersom han velger å pensjonere seg no. Sjølvsagt er det heilt opp til Tomte—eg er av den oppfatninga at den dagen det ikkje er gøy å lage teikneseriar lenger, bør ein slutte—men eg synest at det vil vera synd dersom han slutter på eit feil grunnlag.

  Poenget mitt var berre at det sjeldan er forlagets nettbutikk som er hovudutsalskjelda for teikneseriar, og at Lys over Jessej solgte elleve eksemplar på OCX, eg har kjøpt ti eksemplar sjølv, eg veit at albumet er tatt inn på minst tre teikneseriebutikkar i tillegg til min. Ifølgje Kelpies nettsider har dei eit minstekrav til forhandlarar på ti eksemplarar, dersom det er handheva her vil det seie at albumet har solgt over femti eksemplarer på ein liten månad—noko eg vil hevde at er relativt bra for ein teikneserie som såvidt eg har sett har hatt relativt lite marknadsføring. Forstår det òg slik at dette albumet skal få Interpress-distribusjon etterkvart, eller at det iallfall er planen—det er der dei verkeleg store salgstala ligg. Ikkje i forlagets nettbutikk. Difor vil eg framleis meine at det er svært synd dersom Tomte vel å leggja opp som teikneserieskapar utelukkande basert på salstala i ein isolert salskanal.

  Er det noko eg har noko med? Sjølvsagt ikkje. Lar eg det hindre meg i å synse om kva eg meiner om saka? Sjølvsagt ikkje.


  Olaf Moriarty Solstrand    8. July 2009, 12:36    #
 15. Eg ville ha trudd at det var verre om ein ga ut eit seriehefte og INGEN kommenterte det.


  Knut Robert Knutsen    8. July 2009, 14:17    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)