Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

IKKE BARE MORSOMT (12.07.09 )

En hundre siders sommerspesial med Billy er i salg akkurat nå. Utgivelsen spriker i kvalitet, og det er de eldste tegneseriene som klart er best.

Av: Kristian Hellesund

Billy er et av landets ledende humortegneseriehefter. Antologiheftene bygget rundt Mort Walkers serie kommer annenhver uke og presenterer i første rekke amerikanske stripeserier som Hårek, BC, Zits og Sumpen som biserier.

Denne sommeren har Egmont Serieforlaget gitt Billy en egen sommerspesial uten biserier. Billy sommer 2009 presenterer dagsstriper og søndagssider fra 1984 og 2002 sammen med søndagssider fra 1960. Interessant nok er det de nyeste tegneseriene som publiseres i farger i utgivelsen, mens tegneseriene fra 1960 må ta til takke med svart/hvitt-publisering.

Billy anno 1960 er helt klart mest interessant. Mort Walkers serie fremstår som mye mer morsom her i forhold til materialet fra 1984 og 2002. Joda, det er stadig en og annen vits som kiler lattermusklene i bolkene fra 1984 og 2002, men som helhet faller disse tegneseriene gjennom sammenlignet med de klassiske søndagssidene. Ofte er det dårlige ordspill og forutsigbare poenger som blir banen for det nyeste Billy-materialet i heftet.

Presentasjonen av tegneseriene i utgivelsen kan man også stille spørsmålstegn ved. Det hoppes hele tiden frem og tilbake mellom de ulike epokene. Det starter med dagsstriper fra 1984. Deretter er tiden inne for søndagssider fra 2002, flere dagsstriper fra 1984 og søndagssider fra 1960. Heftet avsluttes med tegneserier fra 2002. Først er det dagsstriper, så kommer søndagssider og til slutt dagsstriper igjen. Utgivelsen hadde vært mye mer interessant med fokus på én periode – gjerne publisert i kronologisk rekkefølge.

Ellers kan det nevnes at det på redaksjonell plass i utgivelsen hevdes det at dette er “det beste fra arkivet”, “sommerens beste humorblad” og “UTROLIG MORSOMT”. Det er absolutt ikke tegneseriene i Billy sommer 2009. I denne anmelders øyne er Billy-tegneserier fra sekstitallet klart best, mens også syttitallets Billy er bedre enn mesteparten av innholdet i utgivelsen.

Billy sommer 2009 passer best for en tilfeldig leser som ikke har plukket med seg de mer interessante utgivelsene i bladhyllen for tiden. Eksempler på slike er de nyeste Eon- eller Kollektivet-bladene, Rocky nr. 3/2009 eller M-tverrpocketen. For Billy-interesserte er utgivelsen helst for komplettister.

Billy sommer 2009
100 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
 1. Billy-humoren holder seg forbløffende bra, men kanskje enda bedre er Billy nr. 15-2009, som også er en Sommerspesial men med div. serier, altså det vanlige Billy-konseptet.
  Apropo interessante utgivelser i bladhyllene sommeren 2009 er det verd å få med seg Spider-Man Spesial på hele 200 sider (til kun kr. 99,) og Tex Willer Spesialbok nr. 22 med 228 sider (til samme pris), skrevet av legenden Gino D´Antonio og tegnet av Lucio Filippucci. Sistnevnte gjestet Raptus for noen år siden (takk til Spacedog & Co for dette minneverdige western innslaget på festivalen).
  Her bør pasjonerte serielesere absolutt kjenne sin besøkelsestid…


  Jostein Hansen    13. July 2009, 15:50    #
 2. Godt at innlegget kan skape god stemning og godt humør, det er også meningen.

  Men min gode Gonzales, her bruker vi den urgamle regelen om at vi ikke skal stryke alle over med en kam.
  Forumets lesere er spent på din tilbakemelding om kvaliteten på Billy, Spider-Man Spesialalbum og Tex Willer Spesialbok ETTER at du har lest disse seriene, er ikke det i anstendighetens navn en rettferdig måte å dømme (alle) serier på?
  Det er så enkelt at ikke alle seriene med disse figurene er like gode eller like dårlige, faktisk har det veldig mye å gjøre med hvem som til enhver snekrer sammen historiene. Noen ganger kan det bety en viss forskjell om f.eks. Barks eller Rosa lager Donald kontra andre Disney-tegnere, eller om Frank Miller lager Daredevil eller ei, for å ta to enkle eks. Overfør dette til Tex & Co og se om ikke nye engasjerte forfattere kan sprøyte nytt livgivende blod inn i fra før livskraftige serier.
  Men gi de en fair sjanse, først da skal jeg ta deg alvorlig.


  Jostein Hansen    14. July 2009, 11:19    #
 3. Når det gjelder dei store Tex Willer bøkene, så har dei vore laga av til dømes Joe Kubert, Jordi Bernet og Colin Wilson. Dette er spesielle utgåver med særs gode bidragsytarar. Eg veit at der er enkelte som ikkje har sansen for genren, ikkje er i stand til å skjelne kvalitetane i slike seriar og som helst såg at det var forbudt ved lov å gi ut seriar som ikkje dei sjølv leser eller likar (og gjerne helst at ein skulle berre selje seriar som slik det no er berre har eit lite, veldig smalt publikum). No er det slik at både marknaden og denne nettstaden er til for alle typar seriefans. Og for all del, Gonzales, kom gjerne med dine synspunkt på desse seriane, men å berre seie at dei er “slappe og livlause” seier ingenting.


  Knut Robert Knutsen    14. July 2009, 11:37    #
 4. Mitt lille poeng med Billy sommerspesial var at nummer 14/09 har en rekke biserier av høy kvalitet, til dømes Zits som har vittige og treffende poenger og en meget god forståelse av ungdommens ståsted anno 2009. For ikke å snakke om en meget spenstig strek. En rekke andre biserier av høy kvalitet bidrar til at Billy sommerspesial er å anbefale, i tillegg til god trykk, teksting og gjengivelse. Altså bedre enn det rene Billy-bladet, men hva som er god humor er ofte individuelt. Ok?
  Hva gjelder Tex Willer nevnte jeg spesifikt bok nr. 22 som er ute nå, og ikke serien generelt. Fordi jeg ville fremheve herrene Gino D´Antonio og Lucio Filippucci og dermed la deres verk stå på egne ben. Tror mye handler om å være oppmerksom på hvilke forfattere som til enhver tid holder et høyt nivå. Spesialutgavene skrevet av Nizzi har vært svært ujevne mens Mauro Boselli, som for tiden skriver i det ordinære heftet, er Europas beste spenningsforfatter de siste årene. Så gi D´Antonio og Boselli en sjanse, men sjekk nøye at det er rett forfatter du har huket tak i…


  Jostein Hansen    15. July 2009, 23:38    #
 5. Apropo flotte serier som Lund ikke liker. I previews for juli kommer IDW med en flott Rip Kirby bok. Klassikerserien har riktignok kommet med Rip Kirby, men nå får vi et større format redigert av Dean Mullaney, 28×25,4 cm. Planen er at IDW skal samle alt av Alex Raymonds Rip Kirby i fem bøker.
  Også i previews finner vi fra W. W. Norton: The Book of genesis illustrated by Robert Crumb.


  Øyvind B    16. July 2009, 09:41    #
 6. Apropos Rip Kirby: Juliet Jones av Stan Drake har og kome i samlebok, nr 2 er rundt hjørnet, Mary Perkins on stage av Leonard Starr er komen til bok 5 og Ben Casey av Neal Adams er like rundt hjørnet. Det same er the Captain Easy Sundays av Roy Crane og dei første samlingane av Ray Moore sine The Phantom striper på engelsk.


  Knut Robert Knutsen    16. July 2009, 10:08    #
 7. Lund liker Rip Kirby! Så bra, et hurra for det. Jeg har fått et inntrykk av at Lund ikke liker noe av det jeg liker, og Alex Raymond er en av mine favoritter. Skikkelig trykk og stort format av denne klassikeren skal bli en fryd.


  Øyvind B    16. July 2009, 16:21    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)