Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ATTENTATET MOT PRESIDENT GRANT ( 7.08.09 )

Dersom du ikke kjenner serien om Blueberry fra før, er denne boken et utmerket utgangspunkt.

Av: Frank Flæsland

Ikke bare Lucky Luke har problemer med å beskytte presidenter i Ville Vesten. I bokserien “Legenen om Blueberry” handler bind 8 om et komplott mot President Grant, der Blueberry skal være syndebukken så de skyldige ikke skal bli tatt.

Serien om Blueberry blir i tekststykkene presentert som en rekke “sykluser”, som kan leses som avsluttede avsnitt. De to albumene i denne boken, “Jaget vilt” og “Jakten på Blueberry” (Angel Face), utgjør en av disse, som igjen er en del av et større avsnitt. Historien starter med Blueberry i fengsel, feilaktig siktet for å ha tatt Sørstatshærens gullskatt. Sjefen for leiren, Kommandant Kelly, prøver med alle midler å få ut av ham hvor skatten er, selvsagt uten å lykkes. Da en av medfangene kommer med en rømningsplan, benytter Blueberry seg av sjansen for å kunne få en sjanse til å renvaske seg.

Men i stedet for å komme seg unna, blir han viklet inn i en intrige mot President Grant som er på besøk i Durango. Og den “uerfarne” ungdommen han skal hjelpe over grensen, er egentlig mesterskytteren og snikmorderen som går under navnet “Angel Face”. Men Blueberry er ikke lett å holde styr på, noe som fører til en rekke forviklinger for de som skal gjennomføre komplottet.


Serien, som jeg først leste med spenning i “Tempo” i 1976, har et nyansert persongalleri, og tegningene har mistet stivheten fra de første albumene i serien. Et rikt og levende miljø gir også en opplevelse av å være tilstede der historien utspiller seg i et villere vesten enn vi ofte tenker på. For eksempel utstyret og uniformene til Durangos brannkorps, som er en blanding av kjente og mer primitive brannslukningsmetoder, eller datidens reklameplakater malt direkte på murveggene.

Boken inneholder også to tekststykker, det første, “Leiemordere, togrøvere og detektiver” av redaktøren Harry Hansen, handler mest om de to siste emnene, der spesielt Pinkerton-byrået og the Wild Bunch blir omtalt. Det andre tekstykket av Jostein Hansen er mer interessant for serielesere og handler om Blueberry-seriens første epoke i det fransk-belgiske bladet “Pilote” der serien gikk frem til første del av denne boken. Etter dette hoppet serien mellom ulike publikasjoner og forlag, noe som blant annet førte til at noen av disse albumene kom ut i feil rekkefølge i Norge, i tillegg til at det gikk mye lengre tid mellom hvert nytt album.

Legenden om Blueberry, bok 8: “Angel Face”
Tekst: Jean-Michel Charlier
Tegninger Jean Giraud
Egmont Serieforlaget
ISBN: 978-82-429-3125-2

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)