Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

VEUM I FREMMED LAND ( 2.10.09 )

For Varg Veum var Oslo virkelig en forunderlig by, som han ikke forlot før han hadde fått merker av den.

Av: Trond Sätre

Den femte boka i Varg Veum-tegneserien heter “Død Mann Sladrer Ikke”, noe som høres fryktelig klisjéaktig ut, helt til du blir minnet om at dette er en omarbeidet versjon av romanen Begravde Hunder Biter Ikke. For den som er kjent med Varg Veum fra før, men ikke med serien ”De 7 Fjell”, kan jeg opplyse at serien tar for seg forskjellige hendelser og stadier i Veums liv, som skal vise seg å ha forbindelser til hverandre.

Historien finner sted i 1992, og begynner med at Veum får den tilsynelatende enkle jobben med å være livvakt for en mann som skal betale spillegjelden sin til et litt tvilsomt inkassobyrå i Oslo. Selvsagt viser det seg snart å ikke være så enkelt, og Veum blir etter hvert trukket inn i en voldsspiral som en internasjonal, politisk konspirasjon trolig står bak. Løsningen på mysteriet om Palme-drapet kan være innen rekkevidde.

Nok en gang er manus skrevet av Gunnar Staalesen og tegnet av den walisiske veteranen Mike Collins. Collins har hatt en tendens til å tegne disse historiene i en svært skisseaktig stil, noe som ikke fungerer særlig bra. I dette albumet har han en skarpere og renere stil, og i det hele tatt beveger han seg i rett retning (men kanskje ikke fort nok, skal jeg innrømme). Han har også evnen til å fortelle visuelt dynamisk, noe som ganske viktig i en historie som denne.

For jeg benekter ikke at Gunnar Staalesen er en dyktig forfatter, så langt der i fra, men han er jo en forfatter, og derfor er han naturligvis vant til å bruke mye ord. I en tegneserie kan dette føre til en viss ubalanse. Flere steder i albumet ser jeg eksempler på at Staalesen bruker flere og lengre dialoger enn det er plass til i tegneserien. Dette fører til at dialogene blir gjengitt i ruter ved siden av bildene – Ikke ulikt gamle dagers norske tegneserier, der hver rute var ledsaget av en mengde dialog og tekst. Da må det være lov å spørre hvor mye tegneserieformatet egentlig tilføyer historien – Særlig ettersom vi denne gangen snakker om en serieversjon av en eksisterende Veum-historie.

Hver for seg gjør Staalesen og Collins en utmerket jobb. Men samarbeidet dem imellom blir ikke nødvendigvis særlig spennende for det.

Varg Veum: Død Mann Sladrer Ikke
64 sider
189 kr.
Vigmostad & Bjørke
ISBN 978-82-419-0571-1

divider
  1. Dialog-greiene her er tragisk. Noen må da hjelpe Staalesen med å få dette ordentlig over til et nytt medium? Dessuten er tekstingen fra helvete… Hvem lager dette greiene?


    JK    12. October 2009, 06:45    #
  2. Hva mener du (mer presist) er feil med tekstingen, den har vært uført i gjennomgående samme elegante stil i alle de fem albumene, og er lik mye annet av det som utgis av albumserier?


    jostein hansen    12. October 2009, 10:30    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)