Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SKUFFENDE JUBILANT (24.10.09 )

Asterix-album nr. 34 er en jubileumsutgivelse som markerer tegneseriens 50 år. Utgivelsen passer best som en minnebok for komplettister.

Av: Kristian Hellesund

René Goscinny og Albert Uderzo hadde skapt kimen til en av verdens beste tegneserier da den franske antologien Pilote lot Asterix debutere i 1959. 50 år og 34 album senere er bildet av tegneserien noe mer nyansert. De beste historiene laget Goscinny og Uderzo sammen, mens Uderzo alene har stått for enkelte mindre gode episoder med de tapre gallerne.

Årets album, jubileumsalbumet Asterix og Obelix fyller år, går ikke inn i listen over klassiske Asterix-album. Det er synd, for Uderzo viser tendenser til å være i grafisk slag i albumet. Manusmessig er albumet mer eller mindre uinteressant, og det er i praksis bruddstykker som tvinges inn i en større helhet. Albumet er overfylt av uinteressante gags, lite sjarmerende tilbakeblikk til klassiske historier og kjedelige manusmessige unnskyldninger til å presentere Asterix-persongalleriet i omtegninger av kjente malerier. René Goscinny laget i sin tid en slags reisebrosjyre til Asterix’ verden, og denne ble publisert i Pilote i 1966. Denne er også tatt inn i albumet, men selv om en og annen morsomhet er god føles det mer søkt enn riktig å publisere denne som en del av en lengre historie.

Mest interessant er faktisk de fire første sidene av albumet, der gallerne eldes 50 år. Her får vi se hvordan alderdommen til landsbyboerne kunne vært, og interessante psykologiseringer omkring Asterix og Obelix får sine antydninger. Dessverre velger Uderzo å ikke spinne videre på dette, og etter å sette seg selv inn i historien går albumet over til å bli heller uinteressant.

Det finnes mange gode tegneseriealbum med Asterix og gallerne. Asterix og Obelix fyller år er ikke et av dem, og albumet passer helt klart best for komplettistene. Andre får heller finne frem et av Goscinny/Uderzo-albumene og få mersmak av en tegneserie da den var på sitt beste.

Asterix og Obelix fyller år: Gullboken
Asterix-album nr. 34
Av: René Goscinny og Albert Uderzo
ISBN 978-82-429-4235-7
60 sider
54,50 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. Uderzo har nå fått assistanse med tegningene, og han har annonsert at assistentene vil overta hele tegningen av Asterix fra nå av.


    Øyvind B    25. October 2009, 12:22    #
  2. Både manuset og teikningane er visst overlatt til yngre krefter. Det skulle kanskje ha vore gjort for lenge sidan, viss det likevel er slik at dei har tenkt å gi ut fleire hefter. Dei siste 6-10 heftene har vore litt under-inspirerte.


    Knut Robert Knutsen    25. October 2009, 15:21    #
  3. Asterix tilhører tegneseriehistorien – som så mange gode serier. Synd at ikke de dro en Tin Tin og la den ned da geniale Goscinny døde.


    Spacedog    25. October 2009, 17:42    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)