Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MENNESKENES RÅSKAP ( 6.11.09 )

Øystein Runde tar gladvold til nye høyder i Soga om Olav Sleggja. Vikingen får slå seg løs i en sjelden norsk, historisk tegneserieroman.

Av: Kristian Hellesund

Etter fyrstikkmenn i Rundetid, ekkelskap og absurditeter i Margarin, steampunk i De fire store og alternative superhelteskapader i Bjartmann er Øystein Runde tilbake med en ny tegneserieroman. Denne gangen tar han for seg Olav Sleggja, Olav Tryggvasons modige og kampvillige trell.

Soga om Olav Sleggja er en blanding av røverhistorie, oppspinn og historiske fakta. Runde går langt i å skape en troverdig vikingverden, der både skikker, personer og stemning passer epoken. Den råtøffe og übersterke Olav Sleggja får i oppdrag av kongen å ta knekken på en potensiell rival til tronen. Det ender med at Sleggja må flykte fra kongen, før de to ender opp i et endelig oppgjør i slaget ved Svolder. Underveis får vi oppleve slagsmål, et besøk på Island, hestekamp og en romantisk sekvens.

På mange måter er det action som er i sentrum i Soga om Olav Sleggja. Olav Sleggjas mange kamper skildres inngående og røft, men det er hele tiden en humoristisk undertone. Samtidig får vi komme bakom råskapen i Olav Sleggja, og vi blir også presentert følelsesmennesket. Vel så interessant er Olav Tryggvason. Kongen fremstilles i krysningspunktet mellom den dypt religiøse angrende synder og den ekstremt voldelige som lar hensikten hellige middelet.

Den store svakheten ved Soga om Olav Sleggja er det grafiske uttrykket. Historien ber om å få en mer realistisk og detaljert utforming enn den får hos Øystein Runde. Mens enkeltsider fungerer meget godt, burde Runde for helhetens del brukt en mer detaljert tegnestil. Behandlingen av det historiske stoffet ville også tjent på det.

Soga om Olav Sleggja er en milepæl for Øystein Runde, og tegneserieromanen vitner om at serieskaperen har overskudd og kreativitet. Det skal bli spennende å se hva neste prosjekt blir fra Rundes hånd, men han skal absolutt ikke være redd for å grave mer i historisk materiale.

Soga om Olav Sleggja
Av: Øystein Runde
ISBN 978-82-521-7503-5
160 sider
229 kroner
Det norske samlaget

divider
  1. Vil bare tipse folk om 2 videoer på youtube som er relatert til dette:
    Teiknaren: http://www.youtube.com/watch?v=MUzMZnoBJHk
    og en stilig trailer: http://www.youtube.com/watch?v=O2CgsR9UosY


    Frode H    16. November 2009, 12:51    #
  2. Litt av ein trailer. Ola Sleggja, Ogami Ittos norske fetter. Yes.


    knut robert knutsen    17. November 2009, 16:05    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)