Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ALLE SKAL MED - DEL 1 ( 9.12.09 )

Schibsted lanserer en rekke med juleheftedebutanter i år. Aller først tar Serienett en kikk på de nye titlene Professoren og Sergio Aragones

Av: Trond Sätre

Julehefter selger, og de selger i til dels langt høyere opplag enn de vanlige serieheftene. På bakgrunn av dette er det forståelig at forlagene prøver å kapre stadig større markedsandeler, for det er tilsynelatende alltid plass til enda noen titler.

I år ser det ut som om Schibsteds taktikk er å kaste uti alt de har, og se hva som flyter. De har mistet Pondus, Nemi og Eon og nå graver de dypere for å se hva som er igjen. Resultatet er opptil flere ganske uventede serier dukker opp som julehefte for aller første gang. Arne Ands julehefte [vil få egen omtale] kan begrunnes med lanseringen av det nye Arne And månedshefte rette etter nyttår. Men hva så med de andre…?

I denne omgangen omtaler jeg debutantheftene som ikke passer inn i noen andre kategorier. I morgen blir debutantheftene med amerikanske stripeserier omtalt.

Professoren
”Professoren” er en av de eldre, norske stripeseriene, og før Nemi og Pondus ble populære for alvor, var den en gjenganger i norske aviser. I de fleste stripene trasker seriens tittelperson rundt i stua og snakker med seg selv. Noen ganger kommer han med smarte og underfundige betraktninger, men vanligvis med plattheter. Serien er traust, ufarlig, kjedelig og tydelig utdatert. I norsk juleheftetradisjon er ikke dette nødvendigvis ulemper – Mange vil jo gjerne at juleheftene skal være trauste og ufarlige, og det gjør ikke alltid noe om seriene er gamle, heller. Så egentlig er det ikke merkelig å utgi et julehefte med Professoren. Men det trekker ned at serien er dårlig tegnet, at heftet er i svart-hvitt og at stripene mangler juletema (unntatt én enkel). Dessuten føler jeg meg ganske sikker på at ingen lenger bryr seg om Professoren. Akkurat som ”Dagros” er den en fotnote i norsk seriehistorie.

Sergio Aragones: Stille Jul
Dette er en samling med gags tidligere utgitt under vignetten ”Mer Enn 1000 Ord”, og begge titler henviser til at Aragones alltid har foretrukket å lage gags uten noe tekst. Aragones er en produktiv og geskjeftig tegner, og mange av vitsene hans er både morsomme og oppfinnsomme. Men utvalget i dette juleheftet er nokså ujevnt, og det finnes ikke det grann julestemning i det. Helt overflødig.

Professoren – Julen 2009
36 sider
Kr. 44,50
Schibsted Forlag

Sergio Aragones – Stille Jul
36 sider
Kr. 44,50
Schibsted Forlag

divider
 1. Vi brukte 15 år på å bli kvitt Bikkja, Professoren og Dagros fra avisenes stripesider, i bytte for Ernie, Pondus, Nemi etc. etc., så et “gjensyn” med Professoren er like lite ønsket som kaldt ribbefett på julaften. Helbom, Schibsted….


  Arild Wærness    11. December 2009, 01:47    #
 2. Arild, Dagros går framleis i Firda.


  Knut Robert Knutsen    11. December 2009, 16:21    #
 3. Da er det bare å sette igang, kontakt avisene, si din mening om dagens striper, og kom med eksempler på serier som DU ønsker å se der, samtidig som du tar naturlig hensyn til at en stor del av avisens lesere også bør finne disse seriene spennende (ellers er dette like interessant for avisens redaktører som kaldt ribbefett) – gjenta etter behov overfor mange aviser år etter år, så – en vakker dag – finner du stripene dine i avisa (hvis avisene fremdels trykker striper om 15 år – i mange land er seriestriper i aviser et utdøende fenomen, dessverre…


  Arild Wærness    12. December 2009, 13:14    #
 4. Arild, Professoren går framleis i Vårt Land.


  jostein hansen    12. December 2009, 17:22    #
 5. Gonzales, du byrjar i feil ende. Først må der utviklast ein serie som er betre enn Pondus og oppfyller Dagbladet/VG og andre avisers kriteria for ein god teikneserie betre enn Pondus, Nemi etc. Så pushar ein på for å få fleire aviser til å kjøre DEI seriane.

  Viss ein berre pushar på for å få aviser til å droppe dei stripene som allerie går der, utan at der står noko klart som kan ta over, så er enden på visa at der ikkje er seriar i avisene i det heile.

  Men sjå no ærleg talt på slike “vinnarar” som Jason, Iben Sandemose og Christopher Nielsen. Alle gode eksempel på seriar i den retninga eg forstår at du likar. Dei vinner eller rangerar høgt i konkurransar og får utgitt dei bidraga dei har laga til, og kva skjer så? “Åh, eg er multikunstnar, eg har betre ting å gjere enn å produsere 300 striper i året.”
  Avisstriper er eigentleg eit kommersielt medium for trygge men litt småsnertne seriar som Pondus, Nemi, Rado Gaga, Kollektivet, Rocky etc.
  La heller Christopher Nielsen og Jason få utfalde seg i teikneserieromanane sine.


  Knut Robert Knutsen    12. December 2009, 18:58    #
 6. Ja, ja, man synes ulikt…
  Professoren er ufarlig og i formatet nesten påfallende ordinær, og jeg tror ikke dette blir en gjenganger som julehefte, men det er likevel en serie som jeg personlig synes byr på mange fyndige kommentarer. Fin serie med fin strek.


  Norman Spencer    18. December 2009, 11:39    #
 7. Ja, Professoren er en fin norsk serie, flott norsk nostalgi og langt bedre enn mye annet juleheftemøl.

  La oss håpe på et gjensyn neste jul!


  1066    1. January 2010, 14:55    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)