Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ALLE SKAL MED - DEL 2 (10.12.09 )

Schibsted lanserer en rekke med juleheftedebutanter i år. I denne omgang ser vi på stripeseriene Dilbert, Lagunen og Perler For Svin

Av: Trond Sätre

I år ser det ut som om Schibsteds taktikk er å kaste uti alt de har, og se hva som flyter. Resultatet er at opptil flere ganske uventede serier dukker opp som julehefte for aller første gang. I denne omgangen ser vi på debutantheftene til amerikanske stripeserier som har det til felles at de har vært lang fartstid som biserier i norske blader:

Dilbert
En fin blanding av gammelt og nytt, som det heter i klisjeen. Her har redaksjonen gravd dypt for å finne både dags-og søndagsstriper som ikke bare har julerelevans, men som også har den rette balansen mellom kos og kynisme. Her er striper både om opprørske alver, gaveutveksling, veldedighet og praktiske bedriftsproblemer i samband med årsskiftet. Kronologisk spriker stripene stammer fra 1991 til 2008, uten at det er noe stort problem. En kan ikke påstå at Scott Adams har utviklet seg stort som tegner med årene. Selve poengene hans holder en jevnere kvalitet, i alle fall i dette heftet.

Lagunen
Det er i utgangspunktet vanskelig nok å bli i julestemning av en serie om haier, og utvalget av striper i dette heftet hjelper ikke akkurat. Noen av stripene er faktisk fra adventstida, men også de er blottet for julehenvisninger. For øvrig merker en seg mangelen på kronologisk spredning: Samtlige striper er fra 2006 og 2008. Da er det selvsagt fristende å konkludere med at Lagunen uansett har tapt seg, men så morsom var den strengt tatt ikke i utgangspunktet heller. Den er småmorsom, som den alltid har vært, men går litt for mye på rutinen. En kompetent stripesamling som kunne vært utgitt når som helst på året.

Perler For Svin
Akkurat som med Dilbert er det lagt ordentlig redaksjonelt arbeid ned i dette heftet. Halvparten av stripene har helt konkrete juletema, inkludert en lenger sekvens om en sebrafamilie og en krokodillefamilie som må prøve å feire jul sammen – og siden mange av vitsene i PFS dreier seg om næringskjeden, kan dette selvsagt ikke ende helt lykkelig. Likevel har PSF julehefte, akkurat som Dilbert en god balanse mellom kynisme og kos. Det er atskillig med varme og karakter i Perler For Svin, og det skader jo ikke akkurat i et julehefte.

Dilbert og Perler For Svin toger altså fram som årets beste debuterende julehefter.

Dilbert – Smaken av Joikakaker
36 sider
Kr. 44,50
Schibsted Forlag

Lagunen Julen 2009
36 sider
Kr. 44,50
Schibsted Forlag

Perler For Svin Synger Julen Inn!
36 sider
Kr. 44,50
Schibsted Forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)