Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

I OG UTENFOR TRADISJONEN (19.12.09 )

Tuss og Troll fungerer alltid best når juleheftet ikke prøver å fornye seg for mye.

Av: Trond Sätre

I år prøver heftet å finne balansen ved å introdusere en ny tegner, Astrid Hansen. Hansen, for de av dere som ikke kjenner henne fra før, har laget flere små historier i bladet Nemi, og hun benytter seg av en rund og enkel manga-strek som minner mye om WITCH. Den stilen passer selvsagt ikke umiddelbart inn i Tuss og Troll, men hun prøver å tilpasse seg det tradisjonelle formatet ved å fortelle i bilder med tekst under.

Manga-stilen til tross, Astrid Hansen er i utgangspunktet ikke noe dårlig valg av ny Tuss og Troll-tegner. Problemet er at den historien er hun debuterer med, ”Solveig og Udyret”, er en trofast gjenfortelling av eventyret om Skjønnheten og Udyret. Kanskje jeg er bakstreversk, men jeg mener at Tuss og Troll bør basere seg på norske sagn-og eventyrtradisjoner. Og skal de bruke et utenlandsk eventyr, burde de i alle fall ikke bruke et som alle kjenner godt fra før. Men Astrid Hansen gjør jobben sin ordentlig, og hun skal ha ros for at hun gjør noen spede forsøk på å fornorske eventyret med valg av naturmotiver og arkitektur.

Den andre historien, ”Huldrekua”, fritt basert på diverse huldresagn, er skrevet av Gard Espeland og Haakon Aasens. Huldresagn er etter hvert blitt nokså vanlige i disse heftene, og begge de involverte går på rutinen. Men Aasnes leverer en fantasifull skildring av huldregården (som også er gjengitt på omslaget), og overrasker også med et litt dristig nærbilde av huldras hule rygg.

For øvrig inneholder årets hefte et opptrykk av Tuss og Troll fra 1959, da heftet holdet seg på traustere grunn med tre kjente Asbjørnsen og Moe-eventyr illustrert av Solveig Muren Sanden.

Tuss og Troll Jula 2009
36 sider
Kr. 41
Egmont/Norsk Barneblad

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)